Slechte sectoren repareren in Windows 10

Harde schijven worden langzaam vervangen door SSD’s, maar de overgang zal een paar jaar duren voordat SSD’s mainstream worden en HDD’s volledig verdwijnen. Een van de redenen waarom gebruikers een SSD verkiezen boven een HDD, naast de prijs, is dat SSD’s een korte levensduur hebben in vergelijking met HDD’s.

Slechte sectoren op harde schijven

Een veelvoorkomend probleem met harde schijven zijn slechte sectoren. Een slechte sector is in feite ruimte op de schijf die defect is. U kunt er geen gegevens naar lezen of schrijven. Er kunnen al gegevens aanwezig zijn in een slechte sector, maar lezen of herstellen is misschien niet mogelijk.

Slechte sectoren, hoewel gebruikelijk op harde schijven, kunnen ook voorkomen in SSD’s. Soms kunnen ze worden gerepareerd, terwijl andere keren er niets aan kan worden gedaan.

  Alles wat u moet weten over het startmenu van Windows 10 [Review]

Scannen op beschadigde sectoren

Voordat u slechte sectoren kunt repareren, moet u weten waar ze zich bevinden en hoe erg het probleem is. Om slechte sectoren te vinden, kunt u een eenvoudige scan uitvoeren.

Er zijn twee eenvoudige manieren om op slechte sectoren te scannen.

Verkenner

Bestandsverkenner openen.
Ga naar Deze pc.
Klik met de rechtermuisknop op een partitie/schijf en selecteer Eigenschappen in het contextmenu.
Ga naar het tabblad Extra en klik op Controleren.
Laat de scan voltooien.
Herhaal dit voor alle schijven.

Opdrachtprompt

Open de opdrachtprompt met beheerdersrechten.
Voer deze opdracht uit: chkdsk /F /R
Laat de opdracht voltooien. Het zal een lijst met beschadigde sectoren op de schijf retourneren.

Herstel slechte sectoren in Windows 10

Windows 10 kan slechte sectoren niet repareren. Nadat u de beschadigde sectoren op uw harde schijf hebt gevonden, controleert u hoeveel van de schijf verloren is gegaan aan slechte sectoren. Probeer, afhankelijk van de schade, een van de onderstaande oplossingen.

  Veilig inloggen voor Windows 10 in- of uitschakelen

1. Vervang harde schijf of SSD

Als uw schijf veel slechte sectoren heeft, is er weinig dat u kunt doen om ze te repareren. U moet een back-up maken van de gegevens waartoe u toegang hebt en vervolgens kijken naar het vervangen van de schijf.

U kunt uw oude, beschadigde schijf naar de nieuwe schijf klonen, maar we raden het niet aan voor een schijf met beschadigde sectoren. Kopieer gegevens handmatig en installeer Windows 10 vers als dat nodig is.

2. Schijffouten herstellen

Als er maar een paar, kleine en schaarse slechte sectoren op een schijf zijn, is het misschien mogelijk om gegevens ervan te herstellen of zelfs te repareren.

Open de opdrachtprompt met beheerdersrechten.
Voer deze opdracht uit: chkdsk C: /f
Herhaal deze opdracht voor alle schijven op uw systeem. het gedeelte ‘C:’ geeft de stationsletter aan.

Hulpprogramma’s voor gegevensherstel

Als u één te veel slechte sectoren heeft, kunnen uw gegevens verloren gaan. Als u er geen back-up van hebt, kunt u proberen de hulpprogramma’s voor gegevensherstel te gebruiken om het terug te krijgen. Zorg ervoor dat u uw verwachtingen beheert, aangezien een slechte sector niet altijd toestaat dat gegevens worden hersteld.

  Tekst zoeken in meerdere Office-bestanden op Windows 10

Conclusie

Harde schijven zijn sneller en afwisselender geworden, snellere opslag is beschikbaar in de vorm van SSD’s, maar ze hebben nog steeds hun beperkingen. Soms hebben schijven deze slechte sectoren uit de doos. Als uw schijf nieuw is, kunt u deze waarschijnlijk onder garantie laten vervangen. Fysieke schade kan ook leiden tot slechte sectoren, dus wees voorzichtig met hoe u met uw hardware omgaat.