SmartClose bevriest achtergrond-apps in iOS om de levensduur van de batterij te verbeteren

Zelfs na al die jaren professioneel bezig te zijn met mobiele apps, tweaks, tips en trucs, heb ik nog steeds niet helemaal een zeker antwoord gevonden op de vraag: “Moet ik handmatig alle apps sluiten vanuit de multitasking-app-switcher, of het besturingssysteem alles laten afhandelen ?”

Er zijn hier twee stromingen. De eerste – waar ik persoonlijk meer in geloof – is dat Apple genoeg slimmigheidjes in iOS heeft gestopt om ervoor te zorgen dat apps die op de achtergrond draaien efficiënt werken, en dat misdragende apps automatisch worden gesloten. De andere school is van mening dat handmatig ingrijpen een must is, omdat ontwikkelaars niet zo handig zijn in het maken van prestatiebewuste apps.

Is er dan een middenweg? De beroemde iOS-jailbreak tweaks ontwikkelaar Ryan Petrich gelooft van wel. Zijn onlangs uitgebrachte tweak genaamd SmartClose beweert de slimmere manier te zijn om apps op de achtergrond te sluiten.

  Hoe u uw iOS-apparaat kunt uitzenden met TeamViewer

Standaard mogen iOS-apps maximaal 10 minuten op de achtergrond worden uitgevoerd, of langer als ze bepaalde speciale iOS-API’s gebruiken. Wanneer alles is gezegd en gedaan, worden deze apps in hun laatste staat “bevroren” door iOS. Wanneer de gebruiker een bevroren app hervat – en daardoor “ontdooit” – kost het minder tijd dan hem helemaal opnieuw te starten. iOS doet dit allemaal zelf.

Als je een lezer van wdzwdz bent, moet je ons hebben gezien over tweaks zoals SwitchSpring, waarmee je alle apps die op de achtergrond draaien meteen kunt ‘stoppen’. Stoppen is veel abrupter; de app mag de laatste staat niet opslaan of resterende taken voltooien. Als gevolg hiervan eist het hervatten van afgesloten apps een relatief grote tol van de levensduur van de batterij, omdat iOS de app volledig opnieuw moet laden.

SmartClose zet actieve apps direct in de bevroren staat, nadat ze zijn gestart met een Activator-gebaar. Voor het geval je het nog niet weet, Activator wordt ook onderhouden door Ryan Petrich. Je kunt ervoor kiezen om het starten van een app te binden, te tweaken of om te schakelen tussen systeeminstellingen met tientallen verschillende gebaren, zoals op de vergrendelknop drukken, omhoog vegen vanaf de onderkant, enz. Petrich raadt aan om het te binden met de vergrendelknop, zodat apps die op de achtergrond worden uitgevoerd, worden bevroren wanneer u klaar bent met het gebruik van uw iOS-apparaat.

  Hoe de meldingsbadge voor een aandelen-app in iOS te verbergen

Op deze manier vermijd je niet alleen onnodige apps op de achtergrond, maar zorg je er ook voor dat wanneer je een recent gebruikte app opnieuw start, het proces veel sneller gaat en je batterij niet zoveel beïnvloedt. Een win-winsituatie, althans op papier.

Van wat ik heb gehoord op communitysites zoals Reddit, heeft SmartClose een dramatisch positief effect op de levensduur van de batterij. Met een verouderde iPhone 4S ben ik bereid om over te stappen van de ‘laat iOS alles regelen’ naar de andere, als SmartClose maar werkt zoals het beweert. Het duurt een dag of twee testen om dat te bevestigen.

  Widgets verbergen van het vergrendelscherm in iOS 10

SmartClose is gratis beschikbaar op Cydia. U moet de repo van Ryan Petrich (https://rpetri.ch/repo) toevoegen via Beheren > Bronnen > Bewerken > Toevoegen voordat u deze kunt downloaden.

Laat ons weten of het voor jou goed werkt.