Soorten videokaartconnector uitgelegd

We begrijpen allemaal het belang van videokaarten (grafische kaarten), vooral gamers. Vaak moeten we ook verbinding maken met externe grafische kaarten om de kwaliteit van de grafische/videoweergave op ons apparaat te verbeteren. In dergelijke gevallen moet u de verschillende typen videokaartconnectoren begrijpen. Dit artikel gaat over een verscheidenheid aan videoschermen, videopoorten en videokaarten; we zullen in detail ingaan op pc-displaypoorttypes, computerbeeldschermkabeltypes en alles wat te maken heeft met videodisplays. Aan het einde van dit artikel leert u meer over video-invoer- en uitvoerstromen, soorten kabelpennen, grafische kaarten en verschillende soorten videoschermen. Dit artikel kan ook een goede gids zijn voor gamers om te begrijpen hoe ze hun spelprestaties kunnen optimaliseren en hun spelervaring kunnen verbeteren.

Soorten videokaartconnector uitgelegd

Hier hebben we in detail uitgelegd over de typen videokaartconnectoren en typen computerschermkabels.

Wat is een videokaart?

Het is belangrijk om te begrijpen wat een videokaart is om veel andere concepten te begrijpen die later in het artikel worden uitgelegd. Een videokaart is een hardwareapparaat dat de weergave van een afbeelding op een scherm berekent en regelt. Het verbetert de kwaliteit van het display. Deze hardware is verantwoordelijk voor de verwerking van afbeeldingen. Het is aangesloten op het moederbord van een computer. De grafische kaarten van tegenwoordig worden geleverd met een verscheidenheid aan poorten die verbinding kunnen maken met externe apparaten zoals tv of monitoren om betere video en audio weer te geven. We zullen nu meer te weten komen over typen connectoren voor videokaarten en de verschillende doeleinden waarvoor ze worden gebruikt. Hieronder vindt u een lijst met de beste typen videoconnectoren.

Opmerking: een eersteklas grafische kaart kan de stroomvoorziening van het apparaat zwaar belasten en dat moet u vermijden.

Typen videokaartconnectoren

Hieronder volgen typen videokaartconnectoren.

1. PCI Express x16-connector

Dit is de meest voorkomende interface van moederborden die worden gebruikt in onze apparaten zoals pc’s. Eerdere moederborden hadden vroeger ISA-slots en ze werden gebruikt om alles op de computer aan te sluiten en niet alleen grafische kaarten. Naarmate de pc-technologie vorderde, waren ISA-slots niet snel genoeg voor Computer Graphics. In 2004, PCIe gelanceerd, wat staat voor Peripheral Component Interconnect Express. Het was een snellere versie van reguliere PCI’s. Deze PCIe-slots zijn er in verschillende formaten. Bijvoorbeeld: PCIe x1- of PCIe x16-slots.

  5 GHz wifi is niet altijd beter dan 2,4 GHz wifi

PCI Express communiceert gegevens van en naar slots in zogenaamde lanes. U kunt de gegevensstroom hier visualiseren als een lijn van mensen of objecten. Als een rij mensen of meer precies data naar een PCIe-slot gaat, dan is het een PCIe x1-connector. Als we meer gegevens op de kaart willen krijgen, kunnen we de snelheid van de kaart niet verhogen, maar we kunnen wel meer rijstroken toevoegen. Dus als we het aantal rijstroken met 4 verhogen, krijgen we PCIe x4. In dit geval krijgen we 4 rijstroken meer om de gegevens te laten reizen, dan hebben we 4 keer zoveel gegevens en 4 keer de gegevensoverdrachtssnelheid. Als we de rijstroken met een factor 16 kunnen vergroten, krijgen we PCIe x16-connectoren, de modernste connectortypes voor videokaarten. Sommige kenmerken van PCI Express x16-connectoren zijn dat wel

 • Het levert 75W aan grafische kaarten.
 • Gegevens stromen in rijstroken.
 • Het is voldoende voor grafische kaarten uit het middensegment.
 • Het is voldoende voor hogere mid-range en high-range grafische kaarten. Deze grafische kaarten hebben een externe aansluiting nodig waarvoor we 6-pins en 8-pins connectoren gebruiken.

De hieronder genoemde connectoren kunnen worden aangesloten op afzonderlijke componenten van een computer, zoals grafische kaarten. Naarmate de technologie vorderde, hebben we krachtigere connectoren nodig om de CPU’s van meer stroom te voorzien; toen werd de 8-pins connector toegevoegd. De 6- en 8-pins PCIe-voedingsconnectoren worden ook gebruikt om high-end PCI-Express-videokaarten van extra stroom te voorzien zodat ze kunnen werken. Deze connectoren worden niet op het moederbord aangesloten, ze worden rechtstreeks op de videokaart aangesloten en afhankelijk van die videokaart gebruiken ze de 6- of 8-pins connectoren of beide tegelijkertijd.

2. 6-pins connectoren

Deze connectoren kunnen worden gebruikt om 75 Watt extra energie te leveren aan onze Graphical Processing Unit. Een PCIe x16-connector wordt gebruikt om ook 75 watt aan energie te leveren, en door een 6-pins connector toe te voegen, krijgen we nog eens 75 watt aan energie, wat neerkomt op een totaal stroomverbruik van 150 watt. Als uw grafische kaarten meer dan 75 watt aan energie verbruiken, worden ze geleverd met een 6-pins PCI Express-connector. Grafische kaarten uit het middensegment gebruiken 6-pins connectoren.

  Fix Er is niet genoeg opslagruimte beschikbaar om deze opdracht te verwerken

3. 8-pins connectoren

Zoals de naam al doet vermoeden, is het een 8-pins connector die op het moederbord wordt aangesloten en die meer stroom levert aan de nieuwere, energieverslindende CPU’s. Deze pinnen worden gebruikt om 150 watt aan energie aan uw grafische kaart te leveren. Door gebruik te maken van een 8-pins connector kan een grafische kaart in totaal 225 Watt aan energie krijgen; 75 W van de PCIe x16 en 150 W van de 8-pins connector. De modernste en beste grafische kaarten worden geleverd met een 8-pins connector. Sommige extreem energieverslindende grafische kaarten kunnen één 6-pins connector en één 8-pins connector of twee 8-pins connectors hebben.

4. 12-pins connector

Toen NVIDIA zijn krachtigste grafische kaart maakte, had deze veel extra vermogen nodig; toen werd de 12-pins connector geïntroduceerd. Hij is bijna even groot maar heeft meer vermogen dan een 8-pins connector.

Kabeltypes voor computerschermen

Het is belangrijk om de kabeltypen van computerschermen te begrijpen, omdat deze een cruciale rol spelen bij de verbinding van een monitor met de CPU. Deze kabels heb je ook nodig voor het aansluiten van je tv en videospeler. De onderstaande lijst helpt u bij het begrijpen van de verschillende typen computerschermkabels en de beste typen videoconnectoren

1. DVI-kabel

Afbeelding van Andreas Lischka via Pixabay

DVI staat voor Digital Video Interfaces. Meestal zijn videokaarten met een lage prijs uitgerust met DVI. Die ondersteunt een maximale resolutie van 1920×1080 pixels, maar duurdere videokaarten ondersteunen ook een resolutie van 2560×1600 pixels. Sommige kenmerken van een DVI-kabel zijn

 • Het wordt gebruikt om videosignalen in digitaal formaat te verzenden.
 • Het wordt gebruikt voor LCD’s.
 • Het werkt op een zeer hoog signaal.
 • Het verzendt zowel analoge als digitale signalen.

2. HDMI-kabel

Afbeelding van Michi via Pixabay

HDMI staat voor High Definition Multimedia Interface. De meeste moderne huishoudelijke apparaten zoals lcd-tv’s, projectoren, Blu-ray-spelers, etc. zijn uitgerust met een HDMI-poort. Elke moderne laptop en pc is ook uitgerust met een HDMI-poort, zodat u verbinding kunt maken met een thuisbioscoop of een lcd-tv. Ook hier wordt het signaal in digitaal formaat verzonden. Sommige kenmerken van HDMI-kabels zijn

 • Het ondersteunt audio-overdracht samen met video-overdracht. Het is niet nodig om een ​​aparte luidspreker te gebruiken.
 • Het ondersteunt hoge resolutie.
 • Het heeft lange kabels die tot 30 meter kunnen gaan.
 • Het wordt op veel apparaten ondersteund.
  Hoe gesplitst scherm in Safari uit te schakelen

3. USB-kabel

Afbeelding van OpenClipart-Vectors via Pixabay

USB staat voor Universal Serial Bus. Het wordt meestal gebruikt om onze computers met andere apparaten te verbinden om bestanden te delen en gegevens over te dragen. Enkele kenmerken van een USB-kabel zijn

 • Het is niet duur.
 • Het is gemakkelijk te gebruiken.
 • Het heeft verschillende maten en connectortypes.
 • De kabels zijn klein van lengte.

4. VGA-kabel

Afbeelding van Richard Revel via Pixabay

VGA staat voor Video Graphics Array. Het verbindt alleen videosignalen en geen audio. Het is gemaakt door IBM en is verouderd. Het kan alleen worden gebruikt als er geen andere opties beschikbaar zijn. Het heeft een blauwe trapeziumvormige interface en zendt analoge signalen uit. Maar toen lcd-tv’s begonnen te verschijnen, hadden ze een hogere resolutie nodig en langzaam begon VGA overbodig te worden. Hoewel ze tegenwoordig zelden worden gebruikt, worden verschillende apparaten zoals televisies, projectoren, monitoren, enz. geleverd met een VGA-poort.

***

We hopen dat deze video je heeft geholpen om verschillende typen videokaartconnectoren te begrijpen. Deze informatie kan vooral handig zijn als je een gamer bent. Het begrijpen van deze kabeltypen voor computerschermen kan handig zijn als u uw videokwaliteit of de algehele ervaring van uw grafische kaart wilt verbeteren. Als je zelf input hebt of je mening over dit artikel wilt delen, laat het ons dan weten in de comments hieronder.

gerelateerde berichten