Stuurprogramma’s installeren in Ubuntu

Als u onlangs vanuit Windows of macOS naar Ubuntu bent verhuisd en op zoek bent naar een manier om stuurprogramma’s in Ubuntu te installeren, bent u bij ons aan het juiste adres. We hebben 4 gedetailleerde methoden toegevoegd om stuurprogramma’s in Ubuntu bij te werken, van het downloaden van extra stuurprogramma’s tot het installeren van de nieuwste grafische stuurprogramma’s van Nvidia. Afgezien daarvan hebben we afzonderlijke artikelen geschreven over hoe te schakelen tussen Wayland en Xorg in Ubuntu en hebben we de beste schermopnametools op Ubuntu samengesteld voor nieuwe gebruikers op Linux. Laten we wat dat betreft verder gaan en leren hoe u handmatig stuurprogramma’s in Ubuntu kunt installeren.

Stuurprogramma’s installeren in Ubuntu (2022)

In deze zelfstudie hebben we 4 manieren toegevoegd om stuurprogramma’s in Ubuntu te installeren. Van het updaten van extra stuurprogramma’s tot het overstappen naar de nieuwste tak voor geavanceerde updates, we hebben alles behandeld. U kunt de onderstaande tabel uitvouwen en naar elke gewenste sectie gaan.

Opmerking: de onderstaande methoden zijn getest op Ubuntu 22.04.1 LTS (Jammy Jellyfish) build en ze werken feilloos goed.

Installeer stuurprogramma’s in Ubuntu vanuit software en updates (GUI-methode)

Voor het geval u het niet weet: stuurprogramma’s op Ubuntu of Linux zijn rechtstreeks in de kernel ingebouwd en worden automatisch door het systeem afgehandeld. Dus telkens wanneer de kernel wordt bijgewerkt, worden stuurprogramma’s ook onmiddellijk gepatcht. In tegenstelling tot Windows hoeft u niet alle stuurprogramma’s handmatig te zoeken en te installeren.

Dat gezegd hebbende, zijn er enkele uitzonderingen, meestal voor grafische en Wi-Fi-hardwareapparaten, aangezien er eigen en open-source stuurprogramma’s zijn. Zelfs voor die apparaten heeft Ubuntu het gemakkelijker gemaakt om de stuurprogramma’s te installeren via een GUI-interface. Hier leest u hoe u stuurprogramma’s in Ubuntu installeert vanuit het menu Extra stuurprogramma’s.

  6 Beste online beveiligingssoftware voor kleine tot middelgrote bedrijven

1. Open allereerst de App Launcher op Ubuntu en open “Software en updates”. U kunt ook direct “Extra stuurprogramma’s” openen.

2. Ga vervolgens naar het gedeelte “Extra stuurprogramma’s”. Hier kun je zien dat het al het aanbevolen stuurprogramma gebruikt (gepatenteerd en getest) voor mijn Nvidia GeForce GT 730 grafische kaart.

3. Als u wilt overstappen naar een open-sourcestuurprogramma of wilt downgraden naar een ouder grafisch stuurprogramma, selecteert u dit uit de opties en klikt u op “Wijzigingen toepassen”. Start nu uw computer opnieuw op en u gaat naar de specifieke stuurprogrammaversie.

Installeer stuurprogramma’s in Ubuntu vanaf terminal (CLI-methode)

1. Als u stuurprogramma’s in Ubuntu vanaf de terminal wilt bijwerken, kunt u dit doen met behulp van een aantal opdrachten. Open eerst de Terminal vanuit het app-opstartprogramma of door op de snelkoppeling “Ctrl + Alt + T” te drukken.

2. Voer nu de onderstaande opdracht uit om de stuurprogramma’s weer te geven. Het is een soort apparaatbeheer in Ubuntu, maar dan in de opdrachtregelinterface. Op mijn computer wordt de grafische kaart van Nvidia weergegeven.

ubuntu-drivers devices

3. Hier kunt u kiezen welk stuurprogramma u wilt installeren. Om bijvoorbeeld de nieuwste aanbevolen driver te installeren, namelijk nvidia-driver-470, voert u de opdracht op de onderstaande manier uit.

sudo apt install nvidia-driver-470

of

sudo ubuntu-drivers install nvidia:470

4. U kunt ook de onderstaande opdracht uitvoeren om alle aanbevolen stuurprogramma’s automatisch in Ubuntu te installeren.

sudo ubuntu-drivers autoinstall

4. Start na de installatie uw computer opnieuw op en u gaat naar de nieuwste stabiele versie. Voer de onderstaande opdracht uit om de huidige stuurprogrammaversie te controleren.

nvidia-smi

Installeer de nieuwste (bèta) Nvidia-stuurprogramma’s in Ubuntu

Gebruikers die up-to-date willen zijn, kunnen de bèta-Nvidia-stuurprogramma’s in Ubuntu installeren. U hoeft alleen maar een nieuwe PPA-repository toe te voegen. Dit zijn de te volgen commando’s.

1. Open de Terminal in Ubuntu en voer de onderstaande opdracht uit om de grafische driver PPA toe te voegen.

sudo add-apt-repository ppa:graphics-drivers/ppa

2. Voer daarna de onderstaande opdrachten uit om alle pakketten bij te werken.

sudo apt update
sudo apt upgrade

3. Voer nu de onderstaande opdracht uit en het zal alle nieuwste stuurprogramma’s weergeven, inclusief zowel stabiele als bètaversies. In mijn geval is 470 echter de nieuwste driver, die zelfs de bètaversie vervangt die versienummer 465 heeft. Dus ik kan comfortabel op 470 blijven.

ubuntu-drivers devices

4. Als er een nieuwe versie wordt weergegeven voor uw grafische kaart, kunt u de onderstaande opdracht uitvoeren om de bèta-Nvidia-stuurprogramma’s te installeren. Vervang gewoon 470 door uw nieuwste bètaversie.

sudo apt install nvidia-driver-470

Installeer Nvidia-stuurprogramma’s in Ubuntu met behulp van het officiële installatieprogramma

Vergelijkbaar met hoe u Nvidia-stuurprogramma’s op Windows downloadt, kunt u ook vergelijkbare stappen in Ubuntu volgen. Dit vereist echter dat u de GUI-interface volledig uitschakelt en de wijzigingen toepast via de opdrachtregel. Daarna moet u de GUI-interface opnieuw inschakelen. Ja, het proces is een beetje lang en ingewikkeld, maar als je verder wilt gaan met deze methode, volg dan de onderstaande stappen. Zorg ervoor dat u uw gebruikersnaam en wachtwoord onthoudt voordat u naar de stappen gaat.

  Hoe woorden in onenigheid te verbieden

1. Open eerst die van Nvidia website en voer uw grafische kaartgegevens in. Kies “Production Branch” voor stabiele en “New Feature Branch” voor bètastuurprogramma’s.

2. Download op de volgende pagina het Nvidia-stuurprogramma voor uw Ubuntu-systeem. Het zal een bestand in .run-indeling downloaden.

3. Zoek vervolgens het gedownloade bestand en klik er met de rechtermuisknop op. Open daarna “Eigenschappen”.

4. Ga naar het tabblad “Machtigingen” en schakel “Uitvoeren van bestand als programma toestaan” in.

5. Nadat je dat hebt gedaan, moet je nu naar de tekstconsolemodus gaan. Druk op “Ctrl + Alt + F3” om de GUI-interface te verlaten. Maak je geen zorgen, om alles zoals voorheen te herstellen, druk je op “Ctrl + Alt + F2”.

Opmerking: ik heb SSHed naar de Ubuntu-computer vanaf mijn Chromebook om het scherm vast te leggen. Het kan er op uw systeem iets anders uitzien.

6. Voer in de tekstconsolemodus uw Ubuntu-gebruikersnaam en -wachtwoord in en log in. Voer daarna de onderstaande opdracht uit om de grafische server uit te schakelen.

sudo systemctl isolate multi-user.target

7. Laad nu het Nvidia-stuurprogramma dat momenteel in gebruik is uit door de onderstaande opdracht uit te voeren.

sudo modprobe -r nvidia-drm

8. Voer ten slotte de onderstaande opdracht uit om de installatie van het stuurprogramma te starten. Zorg ervoor dat u de bestandsnaam vervangt door de daadwerkelijke naam van het gedownloade bestand. Mogelijk moet u naar de map “Downloads” gaan voordat u het script uitvoert.

cd Downloads
sudo sh filename.run

9. Hiermee wordt het opdrachtregelinstallatieprogramma geopend. Volg de instructies op het scherm en u kunt de Nvidia-stuurprogramma’s eenvoudig in Ubuntu installeren.

  Waarom "plakken" iPhone-apps van andere apps?

10. Nadat de installatie is voltooid, voert u de onderstaande opdracht uit om de weergaveserver in te schakelen.

sudo systemctl start graphical.target

11. Mogelijk moet u nog een stap uitvoeren. Voer exit uit om de huidige sessie te sluiten en druk op “Ctrl + Alt + F2” om de GUI-interface terug te brengen.

12. Start nu uw computer opnieuw op en het Nvidia-stuurprogramma in Ubuntu moet worden geüpgraded naar de nieuwste versie.

Update stuurprogramma’s in Ubuntu op 4 eenvoudige manieren

Dit zijn dus de methoden die u kunt volgen om stuurprogramma’s in Ubuntu bij te werken en te installeren. Ik heb zowel grafische als opdrachtregelmethoden genoemd, dus op basis van uw voorkeur kunt u er een kiezen. Hoe dan ook, dat komt allemaal van ons. Als u op zoek bent naar een snelle manier om Deb-bestanden op Ubuntu te installeren, hebben we een speciale gids voor u. En om Python op Ubuntu te installeren, ga je naar onze gekoppelde tutorial voor gedetailleerde instructies. Tot slot, als u nog vragen heeft, kunt u ons dit laten weten in het gedeelte Opmerkingen hieronder.