Tekst uitlijnen na een opsommingsteken in PowerPoint

Lijsten met opsommingstekens zijn standaard in PowerPoint-presentaties en soms wil je die opsommingstekens aanpassen om er precies goed uit te zien. PowerPoint geeft je een behoorlijke hoeveelheid controle door je de tekst te laten uitlijnen en aanpassen na een opsommingsteken. Hier is hoe.

De tekst met opsommingstekens horizontaal uitlijnen in het tekstvak

Open eerst uw PowerPoint-presentatie en ga naar de dia die de tekst met opsommingstekens bevat. Markeer de tekst op het opsommingsteken dat u wilt aanpassen.

Op het tabblad “Start” ziet u vier verschillende uitlijningsopties – dezelfde die u gebruikt voor het uitlijnen van gewone tekst.

Deze opties zijn van links naar rechts:

Links uitlijnen (Ctrl+L)
Midden (Ctrl+E)
Rechts uitlijnen (Ctrl+R)
Uitvullen (Ctrl+J)

  Hoe u de oude gratis transformatie-besturingselementen van Photoshop terug kunt halen

Door met uw muis over elke optie te bewegen, krijgt u het type uitlijning, de respectievelijke sneltoets en de beschrijving van de uitlijning.

Selecteer de gewenste uitlijningsoptie. In dit voorbeeld selecteren we ‘Center’.

Nu ziet u het gemarkeerde tekstcentrum zelf in het tekstvak.

Als u meer dan één opsommingsteken tegelijk moet uitlijnen met dezelfde uitlijningsinstellingen, kunt u meerdere opsommingstekens tegelijk selecteren en vervolgens de uitlijning selecteren. Als u wilt dat opsommingstekens verschillende uitlijningen hebben, moet u ze allemaal afzonderlijk instellen.

Tekst met opsommingstekens horizontaal uitlijnen door de inspringing aan te passen

Een andere methode om tekst met opsommingstekens horizontaal uit te lijnen, is door de liniaalfunctie te gebruiken om zowel het opsommingsteken als de tekst die erop volgt aan te passen. Om deze functie te gebruiken, moet u eerst de liniaal inschakelen door naar het tabblad “Weergave” te gaan en het selectievakje “Liniaal” in te schakelen.

  Hoe Adobe Photoshop CC te repareren als het crasht of traag is?

Nu zie je een liniaal verschijnen aan de boven- en linkerkant. Selecteer vervolgens de tekst met opsommingstekens waarmee u wilt werken. We gebruiken dezelfde tekst.

Nadat u de tekst hebt geselecteerd, verschijnen er drie lijninspringingmarkeringen op de liniaal:

Inspringing van de eerste regel: dit is de bovenste markering (de naar beneden wijzende driehoek) en u kunt deze gebruiken om de positie van de afbeelding met opsommingstekens zelf aan te passen.
Hangende inspringing: dit is de middelste markering (de naar boven wijzende driehoek) en u kunt deze gebruiken om de positie van de tekst aan te passen.
Links inspringen: dit is de onderste markering (de rechthoek) en u kunt deze gebruiken om de positie van het opsommingsteken en de tekst tegelijkertijd aan te passen.

Tekst met opsommingstekens verticaal uitlijnen in het tekstvak

Rechts van de reguliere uitlijningsopties ziet u een knop “Tekst uitlijnen” die u kunt gebruiken om tekst verticaal uit te lijnen. Deze heeft invloed op alle tekst in het vak, dus u kunt geen afzonderlijke opsommingstekens instellen.

  Heeft u een antivirusprogramma op een Mac nodig?

Als u op de knop “Tekst uitlijnen” klikt, wordt een menu geopend met een paar verschillende opties en u kunt natuurlijk ook enkele van de extra beschikbare opties verkennen, waaronder uitlijning en tekstrotatie, door “Meer opties” te selecteren.

Als u deze eenvoudige regels volgt, kunt u de aandacht vestigen op specifieke punten door unieke plaatsing van tekst en opsommingstekens te gebruiken.