Toepassingen starten op uw Mac

Voor nieuwe macOS-gebruikers die overstappen van Windows, kan de manier waarop je applicaties start het eerste verschil zijn dat je opmerkt. Ook al zijn ze verschillend, de tools op macOS zijn gebruiksvriendelijk en ontworpen om het proces eenvoudiger te maken.

Vanaf het dok

Het Dock is verreweg de eenvoudigste manier om applicaties op macOS te starten. Het lijkt veel op de Windows-taakbalk, met een pictogram voor elke actieve app, behalve dat het macOS Dock wordt geleverd met veel standaard-apps die er al aan zijn vastgemaakt. Het toont ook meldingen voor elke app en apps die uw aandacht nodig hebben, beginnen te stuiteren.

U kunt op elk van deze pictogrammen klikken om de app te starten. Als de app actief is, ziet u een kleine witte stip onder het pictogram. U kunt op elke actieve app klikken om die app automatisch naar voren te halen.

Het Dock is zo ontworpen dat u het kunt aanpassen. U kunt de toepassingen slepen om de volgorde te wijzigen, u kunt een toepassing uit het Dock slepen om deze te verwijderen, en u kunt er een naar het Dock slepen om het daar vast te pinnen. Als u een app uit het Dock verwijdert, wordt deze niet verwijderd en kunt u deze nog steeds op andere manieren starten.

  De beste TCM-films om te streamen op HBO Max (juni 2020)

Als je een app actief hebt, kun je deze dwingen in het Dock te blijven door met de rechtermuisknop op het pictogram te klikken (met twee vingers op een touchpad te tikken), de muisaanwijzer op ‘Opties’ te houden en ‘In Dock bewaren’ te selecteren.

Van Launchpad

Het Launchpad zou het 3e pictogram in het Dock moeten zijn, een grijs pictogram met een raketschip.

Dit opent een interface die eruitziet alsof je een iPad gebruikt. Al uw apps zijn hier en u kunt ze allemaal starten door op het pictogram te klikken.

Het Launchpad heeft meerdere pagina’s en je kunt er met drie vingers tussen vegen als je een apparaat met een touchpad gebruikt. Net als iOS kun je alle apps oppakken door op de app te klikken en deze vast te houden en vervolgens te verplaatsen. Als u twee apps over elkaar heen verplaatst, kunt u een map maken waarin meerdere apps in één tegel worden opgeslagen.

Launchpad met Hot Corners

Hot Corners is een functie in macOS die Launchpad kan activeren door uw muis naar de hoek van het scherm te bewegen. U kunt het inschakelen door de app Systeemvoorkeuren vanuit het Dock te openen en op “Mission Control” te klikken.

  Hoe u de verticale klok van het vergrendelscherm op een Samsung-telefoon kunt wijzigen

Klik onderaan het venster op de knop “Hot Corners”.

De Hot Corners-instellingen zouden moeten verschijnen. U kunt op een van de vervolgkeuzelijsten klikken en deze instellen op ‘Launchpad’.

Probeer je muis naar die hoek te bewegen. Launchpad zou moeten openen en als u het wilt sluiten, kunt u uw muis weer naar de hoek verplaatsen.

Terwijl u zich in dit menu bevindt, is het een goed idee om een ​​andere hoek in te stellen voor Mission Control, die uw bureaubladen en geopende toepassingsvensters toont. We raden aan om niets in de linkerbovenhoek in te stellen, omdat het moeilijk kan zijn om op het Apple-menu te klikken.

Van Spotlight

Spotlight is als Windows zoeken. Hiermee kunt u alles op naam zoeken, inclusief toepassingen.

U kunt Spotlight op twee manieren starten:

Command en Space tegelijk indrukken, heel handig naast elkaar en precies onder je linkerduim.
Via het pictogram Zoeken in de rechterhoek van de bovenste menubalk.

Typ in het zoekvenster de naam van de app en druk op enter zodra u deze in de resultaten ziet. De app zou moeten starten of u ernaartoe leiden als deze al actief is. Je kunt Spotlight ook gebruiken om naar veel andere dingen te zoeken; het is een erg handig onderdeel van macOS.

  8 geweldige XFCE-thema's om uit te checken

Van Finder

De Finder is de macOS-versie van de Windows-verkenner. Hiermee kunt u door al uw bestanden bladeren en toepassingen rechtstreeks starten. U kunt Finder starten vanuit het Dock, of u kunt op uw bureaublad klikken en op Command+N drukken om een ​​nieuw Finder-venster te openen.

De map Programma’s is niet verborgen en moeilijk toegankelijk zoals Program Files in Windows. U kunt eenvoudig op “Toepassingen” in de zijbalk klikken om uw standaardtoepassingsmap te openen, die pictogrammen voor elke app op uw systeem bevat.

U kunt dubbelklikken op een van de pictogrammen hier om ze te openen of u er naartoe brengen als deze momenteel geopend is.

Hoewel de meeste van uw applicaties zich in de map Programma’s bevinden, worden macOS-applicaties niet geïnstalleerd zoals die van Windows. MacOS-apps zijn afzonderlijke bestanden en mogelijk hebt u enkele toepassingen in uw map Downloads. U kunt naar uw map Downloads gaan om deze te starten, maar u kunt ze het beste samen met alle andere naar de map Programma’s slepen.