Toetsenbord typen cijfers in plaats van letters (Windows 10)

Een toetsenbord is een basisrandapparaat dat je nodig hebt bij een desktopcomputer. De enige vervanging voor een fysiek toetsenbord is een aanraakscherm en een besturingssysteem dat wordt geleverd met of dat een schermtoetsenbord kan ondersteunen. Een computer kan zonder muis worden gebruikt, maar niet zonder toetsenbord.

Problemen met een toetsenbord zijn normaal gesproken hardware-gerelateerd, aangezien er op softwareniveau niet veel mis kan gaan met een toetsenbord. Als je je toetsenbord hebt laten vallen en een van de toetsen is eruit gesprongen, kan het zijn dat de toets niet zo soepel indrukt nadat je hem weer hebt geplaatst. Als je het toetsenbord een tijdje niet hebt schoongemaakt of er iets op hebt gemorst, het kan je weer problemen geven.

Als ik cijfers typ, krijg ik letters

Toetsenborden zijn er in verschillende soorten en maten, maar een opmerkelijk verschil in grootte is wanneer een toetsenbord een speciaal numeriek toetsenblok heeft en wanneer niet. Bij afwezigheid van een numeriek toetsenblok zijn er bepaalde toetsen op het toetsenbord die ook dienst doen als numerieke invoertoetsen. Naast dit ene scenario kunnen sleutels worden toegewezen aan andere sleutels met apps of met scripts. Elk van deze kan ervoor zorgen dat uw toetsenbord cijfers typt in plaats van letters. Probeer de onderstaande oplossingen.

  Schrijffout Steam-schijf op DOTA 2 op Windows 10 (OPGELOST)

Toetsenbord typen cijfers in plaats van letters

Probeer de onderstaande oplossingen.

1. Schakel Num lock uit

Een toetsenbord dat geen speciaal numeriek toetsenblok heeft, gebruikt bepaalde lettertoetsen om cijfers in te voeren. Deze toetsen worden geactiveerd door de num lock in te schakelen.

Zoek op je toetsenbord naar de num lock-toets.
Schakel de num lock-toets uit door erop te tikken (de toets schakelt de num lock-status in).
Probeer op toetsen op het toetsenbord te drukken en ze zullen geen cijfers meer invoeren.

Opmerking: als u problemen ondervindt om bij te houden of num lock al dan niet is ingeschakeld, kunt u een app installeren die een waarschuwing op het scherm toevoegt voor wanneer deze wordt in- of uitgeschakeld, of u kunt audiowaarschuwingen inschakelen in Windows 10.

2. Schakel num lock volledig uit

Op sommige toetsenborden kan de num lock volledig worden uitgeschakeld (je kunt het nog steeds inschakelen wanneer dat nodig is). Als u de schakelaar uitschakelt, voorkomt u dat het toetsenbord cijfers invoert, tenzij u dat wilt.

Zoek op uw toetsenbord de Fn- en F11-toetsen.
Tik op de Fn+F11-toetsen om de num lock-functie uit te schakelen.
De num lock zal niet langer nummers in- of uitschakelen en zal bestaan ​​in de Uit-status.

Opmerking: Andere toetsenbordcombinaties die u kunt proberen als Fn+F11 het werk niet doet, zijn Fn+Num Lock of Fn+Shift+Num Lock.

3. Schakel scripts en hulpmiddelen voor opnieuw toewijzen uit

Als u scripts uitvoert die toetsenbordtoetsen opnieuw toewijzen, ongeacht welke toetsen opnieuw worden toegewezen, sluit ze dan allemaal af. Het is mogelijk dat het script niet correct is geschreven en is verantwoordelijk voor onjuiste invoer vanaf het toetsenbord.

  Hoe de standaardbrowser op Windows 11 te wijzigen?

Als u hulpprogramma’s voor het opnieuw toewijzen van toetsenborden op uw systeem heeft, sluit deze dan ook af. Het maakt niet uit wat voor soort sleutels ze opnieuw toewijzen. Ze kunnen de invoer van het toetsenbord verstoren.

4. Typen in veilige modus

Als al het andere faalt en u niet kunt achterhalen waarom het toetsenbord cijfers typt in plaats van letters, voert u Windows 10 uit in de veilige modus. Hiermee kunt u bepalen of het probleem een ​​app is of niet.

Open het Startmenu.
Klik op de aan/uit-knop.
Houd de Shift-toets ingedrukt en klik op Opnieuw opstarten.
Ga op het opstartscherm naar Problemen oplossen>Geavanceerde opties>Opstartinstellingen
Klik op de knop Opnieuw opstarten.
Selecteer de optie voor Veilige modus.
Nadat u in de veilige modus bent opgestart, test u het toetsenbord.
Als de toetsen geen cijfers meer invoeren, heb je een app- of scriptprobleem.

5. Vind problematische apps

Als een app toetsenbordinvoer onderschept en u niet kunt achterhalen welke het is, volgt u deze stappen.

Klik met de rechtermuisknop op de taakbalk en selecteer Taakbeheer in het contextmenu.
Ga naar het tabblad Opstarten.
Selecteer elk item één voor één en klik op de knop Uitschakelen.
Start het systeem opnieuw op.
Open Kladblok (er mogen geen andere apps op uw systeem draaien).
Test het toetsenbord uit. Als het goed werkt, is een van uw opstart-apps verantwoordelijk.
Schakel de apps één voor één opnieuw in/voer ze uit en test de toetsenbordinvoer nadat elke app is uitgevoerd om te bepalen welke de problemen veroorzaakt.

  Ontvang een melding wanneer een nieuwe Windows Insider-build wordt uitgebracht

6. App-specifieke invoerproblemen

Als je toetsenbord goed werkt, maar in een bepaalde app cijfers in plaats van letters invoert, heeft het probleem hoogstwaarschijnlijk iets te maken met de eigen instellingen van de app. Als u bijvoorbeeld een VoIP-app op uw systeem hebt geïnstalleerd, herkent deze de alfabetische invoer mogelijk niet. Verken de instellingen van de app en controleer hoe en of deze alfabetische invoer ondersteunt. Als dat niet het geval is, kunt u niets anders doen dan een andere app gebruiken.

Conclusie

Toetsenborden zijn eenvoudige hardware en ze werken over het algemeen niet op. Hardwareschade aan een toetsenbord voorkomt invoer via het toetsenbord, maar verandert niet welk teken wordt ingevoerd bij het indrukken van een toets. De bovenstaande oplossingen helpen u het probleem te beperken en snel op te lossen.