Toetsenbord typt verkeerde letters (tekens) op Windows 10? Hier is de oplossing

Een toetsenbord is een basisinvoerapparaat. Het werkt zelfs als u zich op het opstartscherm of in het BIOS bevindt. Stuurprogramma’s voor het apparaat zijn zelden een probleem en het maakt niet uit of je een QWERTY- of Dvorak-toetsenbord gebruikt, of het bedraad of draadloos is, het werkt prima.

De toetsen op een toetsenbord zijn redelijk standaard, tenzij je een toetsenbord voor een specifieke taal hebt gekocht, bijvoorbeeld een toetsenbord kan Arabische letters hebben of bepaalde Engelse tekens met accenten. Ongeacht wat er op het fysieke toetsenbord wordt afgedrukt, kunt u met een eenvoudige wijziging in Windows 10 het als een normaal Engelstalig toetsenbord gebruiken.

Toetsenbord typt verkeerde letters

Een toetsenbord is eenvoudige hardware, maar het heeft veel invoervariaties, afhankelijk van de locatie/regio. Een Amerikaans toetsenbord heeft bijvoorbeeld het dollarteken op de vier toetsen, terwijl een Engels toetsenbord een hekje heeft. Het zijn kleine verschillen zoals deze die verraden waar een toetsenbord voor bedoeld was. Het invoergedrag van een toetsenbord kan ook worden gewijzigd door de invoertaal op Windows 10 te wijzigen of door scripts uit te voeren die het opnieuw toewijzen.

  Hoe Adobe Creative Cloud te verwijderen van Windows 10

Hoe het toetsenbord te repareren dat verkeerde letters typt

Als uw toetsenbord de verkeerde letters of tekens typt dan die op de fysieke toetsen staan, probeer dan de volgende oplossingen.

1. Controleer toetsenbordindeling

De toetsenbordindeling wordt bepaald door Windows 10, maar het is mogelijk dat de verkeerde indeling is gedetecteerd. Je kunt het veranderen in wat bij je toetsenbord past.

Open de app Instellingen (sneltoets Win+I).
Ga naar Tijd & Taal.
Selecteer het tabblad Taal.
Selecteer de taal die je hebt toegevoegd en klik op Opties.
Controleer of de juiste toetsenbordindeling is toegevoegd.
Om een ​​andere lay-out toe te voegen, klikt u op de knop Toevoegen.
Selecteer een andere lay-out uit de lijst.
Verwijder de verkeerde lay-out.

2. Controleer de taalinstellingen

Het is mogelijk dat u bent overgeschakeld naar een andere taal en dat de toetsenbordinvoer daarmee overeenkomt.

Open de app Instellingen (sneltoets Win+I).
Ga naar Tijd en taal.
Selecteer het tabblad Taal.
Controleer of er andere talen worden vermeld dan de talen die u normaal typt.
Selecteer een taal om te verwijderen.
Klik op de knop Verwijderen.

3. Schakel scripts en apps uit

Als er apps en/of scripts worden uitgevoerd die toetsenbordtoetsen wijzigen of opnieuw toewijzen, sluit ze dan allemaal af. Ze zijn mogelijk onjuist geconfigureerd en kunnen ertoe leiden dat onjuiste tekens worden ingevoerd. AutoHotKey-scripts worden vaak gebruikt om toetsenbordtoetsen opnieuw toe te wijzen. Sluit AHK-scripts af als je die hebt.

  Waarom is mijn FPS zo laag? Hoe Windows 10 Lage FPS-problemen op te lossen

Schakel in dat geval de Num Lock-toets uit. Uw toetsenbord kan verschillende tekens invoeren als Num Lock is ingeschakeld.

4. Voer de probleemoplosser voor toetsenborden uit

Voer de probleemoplosser voor het toetsenbord uit. Het kan mogelijk detecteren of iets anders dan een script of taalinstelling het verstoort.

Open de app Instellingen (sneltoets Win + I).
Ga naar Update en beveiliging.
Selecteer het tabblad Problemen oplossen.
Klik op Aanvullende probleemoplossers.
Voer de probleemoplosser voor het toetsenbord uit en pas alle aanbevolen oplossingen toe.

5. Verwijder het toetsenbord en installeer het opnieuw

Hoewel toetsenborden eenvoudige plug & play-apparaten zijn, is er een stuurprogramma dat ervoor verantwoordelijk is dat het correct werkt. Als u het verwijdert en het apparaat opnieuw installeert, kunnen problemen ermee worden opgelost en tegelijkertijd de stuurprogramma’s opnieuw worden geïnstalleerd

Open Apparaatbeheer.
Vouw Toetsenborden uit.
Klik met de rechtermuisknop op het toetsenbord en selecteer Apparaat verwijderen.
Start het systeem opnieuw op.
Het toetsenbord en de bijbehorende stuurprogramma’s worden bij het opstarten opnieuw geïnstalleerd.

6. App-specifieke problemen

Als het toetsenbord de verkeerde letter of teken invoert in een bepaalde app, is de kans groot dat de app het probleem veroorzaakt. Controleer elke toets op het toetsenbord in een eenvoudige app zoals Kladblok. Als de letters en tekens correct zijn ingevoerd, ligt uw probleem mogelijk in de app die u probeert in te typen.

  Een lokaal account maken tijdens het instellen van Windows 10

Controleer de lettertype-instellingen in de app om er zeker van te zijn dat je geen lettertype zoals Webdings hebt geselecteerd.

Als u een sneltoets probeert uit te voeren, is het mogelijk dat de sneltoets is geblokkeerd op Windows 10, opnieuw is toegewezen of niet werkt in een bepaalde app. Controleer het toetsenbord in verschillende apps om te bepalen of het probleem specifiek is voor een app.

7. Probeer een ander toetsenbord

Als al het andere faalt, probeer dan een ander toetsenbord te gebruiken. Toetsenborden zijn er in allerlei prijsklassen. U kunt een goedkopere kopen of er een lenen om te testen of de hardware het probleem is.

Conclusie

Toetsenbordproblemen zijn zeldzaam en zijn normaal gesproken beperkt tot een toets die niet meer reageert. Verkeerd getypte tekens is een probleem dat moet worden opgelost met de bovenstaande stappen. Als al het andere faalt, kunt u een script gebruiken om de sleutel opnieuw toe te wijzen en het juiste teken in te voeren.