Typ snel speciale tekens in Windows met behulp van sneltoetsen

Windows laat je via een geïntegreerde Character Map heel veel verschillende speciale tekens gebruiken, die niet op een standaard QWERTY-toetsenbord voorkomen. Als u echter vaak de behoefte vindt om speciale tekens in tekst te typen, kan het vervelend en tijdrovend zijn om ze elke keer uit de Characters Map te kopiëren. Maak kennis met WinCompose, een open-source desktoptool die u van dit taakproces verlost doordat u snel speciale tekens kunt typen met behulp van eenvoudige toetscombinaties.

Het proces van het invoegen van speciale tekens met WinCompose is doodeenvoudig. U kunt een speciaal teken invoeren door een sneltoets naar keuze te combineren met twee of meer vooraf gedefinieerde toetsen op het toetsenbord. Als u bijvoorbeeld standaard op de rechter Alt-toets drukt, gevolgd door ‘A’ en ‘E’, wordt het teken ‘Æ’ ingevoegd. Evenzo voert Alt + C + O ‘©’ in.

  Hoe te voorkomen dat Skype automatisch start op Windows 10

Na installatie voegt de applicatie zichzelf toe aan het systeemvak van Windows. U kunt met de rechtermuisknop op het systeemvakpictogram klikken om de tool uit te schakelen of opnieuw te starten, de ‘Compose Key’ specificeren (de modifier die wordt gebruikt om de toetscombinatiereeks te starten, bijvoorbeeld de rechter Alt-toets of linker Win-toets enz.), de ‘Time-out’-interval (de tijd dat de tool moet wachten tot een compositiereeks wordt ingevoerd nadat de Compose-toets is ingedrukt), en een kaart van alle compositiesequenties bekijken.

In het venster ‘Lijst met reeksen’ kunt u alle toetscombinaties bekijken die tot uw beschikking staan, samen met de bijbehorende speciale tekens, unicodes en beschrijvingen. U kunt een specifieke reeks ook vinden door deze in te voeren in het ‘Zoekfilter’ onderaan het venster.

  Tien beste Windows-apps van 2015

Terwijl u een document aan het bewerken bent of een tekstveld in focus hebt, drukt u op de rechter Alt-toets (of uw opgegeven Compose-toets) om de opstelreeks te starten. Het systeemvakpictogram van de tool wordt groen, wat aangeeft dat er een toetsencombinatie wordt uitgevoerd.

Omdat u mogelijk de Alt-toets moet gebruiken voor andere veelgebruikte sneltoetsen, raden we u aan de Insert- of de tilde-toets (`) te gebruiken.

Daarna hoeft u alleen maar op de vereiste toetsen voor de compositievolgorde te drukken. De applicatie wordt geleverd met meer dan 1000 opstelregels. Als u een teken dat u regelmatig gebruikt niet vindt, kunt u nieuwe reeksen definiëren of bestaande bewerken vanuit het bestand compose.txt dat bij de toepassing wordt geleverd.

  Een besturingssysteem verwijderen uit het opstartmenu op Windows 10

WinCompose is een open-sourcetoepassing die werkt op Windows XP, Windows Vista, Windows 7 en Windows 8. Zowel 32-bits als 64-bits besturingssystemen worden ondersteund.

WinCompose downloaden