Ubuntu: controleer de kernelversie [Guide]

Als je Ubuntu gebruikt, ben je op een gegeven moment misschien benieuwd wat je kernelversie is. Helaas vertellen de ontwikkelaars u in Ubuntu niet hoe u de kernelinformatie kunt controleren. In deze handleiding laten we u 4 manieren zien waarop u uw kernelversie op Ubuntu kunt controleren.

Methode 1 – Uname

De beste en snelste manier om de kernelversie op Ubuntu te controleren, is met de opdracht uname. Deze tool kan je de exacte versie van de kernelversie vertellen, en ook een heleboel andere waardevolle informatie.

Om de uname-opdracht te gebruiken, moet u een terminalvenster openen op het Ubuntu-bureaublad. Om een ​​terminalvenster op het bureaublad te openen, drukt u op Ctrl + Alt + T op het toetsenbord. U kunt ook zoeken naar “Terminal” in het app-menu en het op die manier openen.

Zodra het terminalvenster is geopend, voert u de opdracht uname -a uit. Met deze opdracht wordt alle systeeminformatie afgedrukt, inclusief uw kernelversie-informatie.

uname -a

Als je liever alleen de kernelinformatie wilt krijgen, in plaats van de kernelinformatie, plus de releasenaam van het besturingssysteem en andere informatie, kun je de opdracht uname -a vervangen door de opdracht uname -srm. Deze opdracht laat u alleen de kernelversie van Ubuntu zien.

uname -srm

Uitvoer opslaan

Wilt u de uitvoer van uname -srm opslaan in een tekstbestand voor later? Hier is hoe het te doen. Voer de opdracht uname -srm opnieuw uit, maar met het symbool > aan het einde, en wijs het naar een nieuw tekstbestand.

uname -srm > ~/kernel-info.txt

Wanneer de opdracht is voltooid, kunt u op elk moment het tekstbestand bekijken voor informatie over de Ubuntu-kernel door gebruik te maken van de onderstaande cat-opdracht.

  Pokémon ruilen in 'Pokémon Sword and Shield'

Opmerking: u kunt ook de “kernel-info.txt” openen in uw favoriete teksteditor om de informatie te bekijken in plaats van cat.

cat ~/kernel-info.txt

Methode 2 – Hostnamectl

Een andere manier om de Ubuntu-kernelversie te vinden, is met de Hostnamectltool. Het is een systemd-tool waarmee gebruikers informatie over het systeem kunnen vinden. Het kan worden gebruikt om uw Ubuntu-kernelversie te bekijken. Hier is hoe.

Voer de opdracht hostnamectl status uit om uw kernelinformatie te bekijken. Door deze opdracht uit te voeren, toont het Hostnamectl-programma u een volledige uitlezing van de hostnaam van uw systeem, de naam van het besturingssysteem, kernelinfo, enz.

hostnamectl status

Kijk door de Hostnamectl-uitvoer voor het gedeelte “Kernel”. Als je het eenmaal hebt gevonden, is de informatie ernaast de Ubuntu-kernelinformatie.

Wil je niet naar andere informatie in Hostnamectl kijken, afgezien van de kernelversie-informatie? Gebruik het grep-commando om je kernelinfo eruit te filteren.

hostnamectl status | grep "Kernel:"

Uitvoer opslaan

Als u de Hostnamectl-uitvoer in een tekstbestand wilt opslaan om later te lezen, kunt u dit doen door de opdracht om te leiden naar een tekstbestand. Voer de onderstaande opdracht uit om de volledige Hostnamectl-uitvoer in een tekstbestand op te slaan.

hostnamectl status > ~/kernel-info.txt

Als alternatief, als u alleen het kernelgedeelte van de uitvoer wilt opslaan, kunt u dit doen door de volgende opdracht in te voeren.

hostnamectl status | grep "Kernel:" > ~/kernel-info.txt

Voer de onderstaande cat-opdracht uit om het bestand kernel-info.txt te bekijken. Of open “kernel-info.txt” in uw favoriete GUI-teksteditor.

cat ~/kernel-info.txt

Methode 3 – /proc/versie

De derde manier om kernelinformatie over Ubuntu te bekijken is met het /proc/version-bestand. Dit bestand heeft tonnen informatie om naar te kijken. Om het te bekijken, moet je het onderstaande cat-commando gebruiken.

  De taal voor Chrome Translate wijzigen

cat /proc/version

Zoek in de cat-uitvoer naar “Linux-versie”. Naast het gedeelte “Linux-versie” van het tekstbestand staat uw Ubuntu-kernelversie.

Uitvoer opslaan

Om de uitvoer van /proc/version naar een tekstbestand op te slaan voor later, stuurt u het commando cat /proc/version om naar een tekstbestand in uw thuismap.

cat /proc/version > ~/kernel-info.txt

Om het tekstbestand te lezen, gebruikt u het cat-commando op “kernel-info.txt”, of opent u “kernel-info.txt” in uw favoriete GUI-teksteditor.

Methode 4 – Neofetch

De vierde manier om kernelinformatie op Ubuntu Linux te bekijken, is met de Neofetch-systeeminformatietool. Het is een krachtige tool die je Ubuntu-systeem scant op tonnen informatie en deze afdrukt in een mooie uitvoer, naast je OS-logo.

Om met Neofetch aan de slag te gaan, moet u het programma op uw computer installeren. Om het te installeren, opent u een terminalvenster door op Ctrl + Alt + T op het toetsenbord te drukken. Voer vervolgens de onderstaande opdracht in.

sudo apt install neofetch

Nadat de Neofetch-toepassing op uw Ubuntu-pc is geïnstalleerd, voert u de opdracht neofetch in een terminal uit. Houd er rekening mee dat de uitvoer enkele seconden kan duren, omdat het programma de informatie moet verzamelen.

  Waarom zien foto's er anders uit als ik ze afdruk?

neofetch

Na het uitvoeren van het neofetch-commando, kijk door de uitvoer naar het gedeelte “Kernel”. Naast ‘Kernel’ ziet u uw Ubuntu-kernelversie.

Uitvoer opslaan

Als u de uitvoer van de Neofetch-terminal in een tekstbestand wilt opslaan om later te lezen, genereert u de uitvoer, maar deze keer stuurt u deze om naar een tekstbestand in plaats van deze op het scherm af te drukken.

neofetch > ~/kernel-info.txt

U kunt de Neofetch-uitvoer op elk moment in het tekstbestand “kernel-info.txt” bekijken door het onderstaande cat-commando uit te voeren of door het te openen in uw favoriete teksteditor.

cat ~/kernel-info.txt