Ubuntu: lijst met USB-apparaten

Op Ubuntu wilt u misschien (om de een of andere reden) informatie bekijken over alle USB-apparaten die op het systeem zijn aangesloten. Helaas wordt Ubuntu niet geleverd met een officiële GUI USB-tool die gebruikers kunnen gebruiken om deze informatie efficiënt te bekijken.

Gelukkig zijn er veel hulpprogramma’s voor de opdrachtregel waar gebruikers hun voordeel mee kunnen doen om informatie over USB-apparaten te bekijken. In deze handleiding bespreken we elk van deze tools, hoe ze werken en hoe ze te gebruiken.

Ubuntu-lijst USB-apparaten – Lsusb

De belangrijkste manier waarop een Ubuntu-gebruiker alle aangesloten USB-apparaten kan bekijken, is met de opdracht lsusb. Deze opdracht betekent letterlijk “USB-lijst”, en het doet precies dat – het vermeldt al uw USB-apparaten, hun ID’s, namen, enz.

Open om te beginnen een terminalvenster op het Ubuntu-bureaublad. Om een ​​terminalvenster op Ubuntu te openen, drukt u op Ctrl + Alt + T op het toetsenbord. Of zoek naar “Terminal” in het app-menu en start het op die manier.

Met het terminalvenster open en klaar voor gebruik, voer je de lsusb-opdracht uit in het terminalvenster. Zodra u het invoert, wordt gedetailleerde informatie afgedrukt over de USB-apparaten die op het systeem zijn aangesloten.

lsusb

In de lsusb-uitvoer ziet u “Bus”, gevolgd door cijfers, “Apparaat”, meer cijfers, “ID”, een hexadecimale code (dat is de ID-code van uw apparaat) en de naam van het apparaat. Zoek de naam aan het einde om een ​​USB-apparaat te vinden.

  Apps op uw Mac met een wachtwoord beveiligen

Als u deze uitvoer in een tekstbestand wilt opslaan om later te lezen, te onderzoeken of gemakkelijker te bekijken via uw favoriete teksteditor, kunt u de uitvoer naar een bestand pipen met behulp van de opdrachtregelmodifier >.

lsusb > ~/my-usb-devices.txt

U kunt op elk moment het bestand “my-usb-devices.txt” in de terminal bekijken met de onderstaande cat-opdracht.

cat ~/my-usb-devices.txt

Of open het tekstbestand in uw thuismap met uw favoriete teksteditor.

Ubuntu-lijst USB-apparaten – Dmesg

Een andere manier om USB-apparaten op Ubuntu te bekijken, is met de opdracht dmesg. De tool dmesg wordt voornamelijk gebruikt om kernellogboeken op uw systeem te bekijken. Terwijl USB-apparaten communiceren met uw Ubuntu-systeem, praten ze met de Ubuntu Linux-kernel, wat betekent dat hun informatie in deze logboeken staat.

Om dmesg te gebruiken, moet u eerst een terminalvenster openen. Om dit te doen, drukt u op Ctrl + Alt + T op het Ubuntu-bureaublad. U kunt ook zoeken naar “Terminal” in het app-menu en het op die manier starten.

Wanneer het terminalvenster open en klaar voor gebruik is, voert u de onderstaande dmesg-opdracht in met sudo-rechten. Helaas kunnen de Ubuntu Linux-kernellogboeken niet worden bekeken zonder roottoegang, omdat dmesg interageert met dingen op systeemniveau.

sudo dmesg | grep usb

U ziet een uitvoer van alle USB-gerelateerde informatie die interactie heeft gehad met de Ubuntu-kernel door deze opdracht in te voeren. Gebruik vanaf hier de uitvoer om informatie over uw USB-apparaten te vinden.

  Waarom kun je een tv niet als monitor gebruiken?

Wilt u de dmesg-uitvoer opslaan in een tekstbestand om later te lezen, of om het beter te bekijken in uw favoriete GUI-teksteditor? Gebruik de onderstaande opdracht om de uitvoer om te leiden naar een tekstbestand.

sudo dmesg | grep usb > ~/dmesg-usb-info.txt

Met het omgeleid, kunt u het tekstbestand bekijken met behulp van de onderstaande cat-opdracht. Of door “dmesg-usb-info.txt” te openen in uw favoriete teksteditor.

cat ~/dmesg-usb-info.txt

Ubuntu-lijst USB-apparaten – Usb-apparaten

Een derde manier waarop u USB-apparaatinformatie op het Ubuntu-bureaublad kunt bekijken, is met de opdracht usb-devices. Het is vergelijkbaar met de lsusb-tool. Het is echter een beetje ingewikkelder en biedt veel meer informatie op een veel meer georganiseerde manier.

Om te beginnen, moet u een terminalvenster openen op het Ubuntu-bureaublad. Om een ​​terminalvenster op het bureaublad te openen, drukt u op Ctrl + Alt + T op het toetsenbord. Of zoek naar “Terminal” in het app-menu en start het.

Met het terminalvenster open en klaar voor gebruik, voer je de opdracht usb-devices uit. De uitvoer is lang en wordt gedetailleerd afgedrukt, elk USB-apparaat dat op Ubuntu is aangesloten in een verticale lijst.

  Ontvang een melding wanneer AirPods op voorraad zijn bij uw dichtstbijzijnde Apple Store

In deze lijst ziet u verschillende kolommen. T, D, P, S, S, S, C en I. Elk van deze letters bevat heel veel informatie over uw apparaten. Als u bijvoorbeeld de leveranciersinformatie van een aangesloten USB wilt weten, gaat u naar “P” en leest u de leverancier- en productinformatie, enz.

Om de uitvoer van de opdracht usb-devices op uw Ubuntu-systeem op te slaan om ze later te kunnen lezen, of om toegang te krijgen via uw favoriete GUI-teksteditor, kunt u de uitvoer pipen met >.

usb-devices > ~/my-usb-devices-output.txt

Als u op elk moment het bestand “my-usb-devices-output.txt” op uw computer wilt bekijken, voert u de onderstaande cat-opdracht uit. U kunt ook dubbelklikken op “my-usb-devices-output.txt” in Ubuntu-bestandsbeheer om het in uw favoriete teksteditor te bekijken.