Uitdagingen en risico’s in verband met niet-vervangbare tokens (NFT)

NFT’s worden beroemd, en je zou er zeker iets over gehoord hebben. Ze zijn erg populair in de cryptowereld en winnen ook aan populariteit in andere sectoren.

Kun je zelfs geloven dat een GIF-bestand op een veiling voor $ 590.000 is verkocht? Nu vraag je je misschien af ​​wat dat GIF-bestand zal bevatten? Welnu, het was gewoon de Nyan Cat NFT die de maker zoveel rijkdom heeft opgeleverd. Is dat niet schokkend?

Wat als ik je vertel dat er meer aan de hand is?

Je zult geschokt zijn om te horen dat Beeple een NFT-kunst heeft verkocht voor $ 69 miljoen. Dat is de kracht van NFT in deze moderne wereld.

Laten we nu wat meer over NFT’s begrijpen om er een beter idee van te krijgen.

Wat zijn NFT’s?

NFT (Non-Fungible Tokens) is een digitaal certificaat van echtheid. In de huidige tijd staan ​​NFT’s bekend als de meest populaire dingen. NFT’s kunnen gemakkelijk worden begrepen als digitale tokens die digitale kunst, digitale activa, muziek, video of andere activa in de digitale wereld kunnen omvatten die zijn gebouwd op basis van blockchain-technologie.

Als je ooit een veiling bezoekt, zul je zien dat daar klassieke kunstwerken, antiek, vinyl, boeken van de eerste editie en andere historische items worden verkocht. Deze items zijn gecertificeerd als authentiek.

NFT’s worden gemaakt met een soortgelijk concept, maar hun bestaan ​​is in de digitale wereld. NFT’s kunnen elke video, MP3, afbeelding, GIF of elk ander bestandsformaat toestaan ​​en het als uniek certificeren. Eerder was er geen technologie beschikbaar voor het bezit van digitale activa. U kunt nu het eigendom van uw digitale activa claimen vanwege blockchain-technologie.

U kunt in de digitale wereld NFT’s verzamelen, verkopen, kopen of zelfs vernietigen. Blockchain-technologie houdt een logboek bij van elke transactie die u doet, samen met de prijs van die NFT, zichtbaar voor iedereen op internet.

NFT’s en gaming

Als we het hebben over NFT’s, is gaming het eerste waar mensen het vaak mee in verband brengen. Het beste van NFT’s is dat u het digitale eigendom van elk digitaal activum kunt wijzigen. Tot nu toe hebben we geen digitale activa kunnen bezitten.

  13 beste video-interviewplatforms in 2022 voor snellere aanwervingen

Wanneer gamers in-game-items kochten, beschouwden ze deze als hun eigen items. In werkelijkheid behoorden ze toe aan de game-uitgevers. Als je bijvoorbeeld een groot aantal in-game-items in League of Legends bezit en de uitgever besluit de game af te sluiten, verlies je uiteindelijk alle digitale activa.

Nu is het scenario volledig veranderd. De makers van de game hebben geen gecentraliseerde controle over Crypto-kitties en NFT-verzamelobjecten omdat ze worden afgehandeld via slimme contracten. Dus zelfs als de game morgen stopt, kun je je cryptokatten gemakkelijk overdragen of verkopen. Dat klinkt geweldig, toch?

Eerder waren de in-game items nooit uniek. Door het concept van NFT’s kun je nu items met verschillende kenmerken maken en ze ook nog eens een persoonlijk tintje geven. Crypto-katten hebben de basis van NFT’s in de gamewereld en andere industrieën een boost gegeven.

Nou, niet alles is zo goed aan de kant van NFT. Er zijn ook bepaalde uitdagingen en risico’s aan verbonden. Laten we ze een voor een doornemen.

Wat zijn de uitdagingen en risico’s met NFT’s?

Niet-vervangbare tokens verdienen enorm veel geld voor digitale makers. Er worden elke dag tal van kunstwerken online verkocht. Het is zelfs mogelijk voor een maker om binnen een paar seconden miljoenen te verdienen wanneer hun NFT in de digitale ruimte wordt verkocht. Ook is zichtbaar dat mensen enthousiaster kopen, verkopen en investeren in de digitale markt in plaats van hetzelfde te doen op de fysieke markt.

Dit geeft een aanzienlijke kans op cyberaanvallen en online fraude. Er zijn grote kansen op schade aan de digitale activa en de investeerders die NFT’s op de markt kopen en verkopen. Hoewel er een enorm potentieel is voor de NFT-markt, zijn er bepaalde risico’s waarmee men rekening moet houden.

Als u overweegt om de NFT-markt te betreden, moet u deze risico’s en uitdagingen met NFT’s begrijpen voor een beter idee.

Slimme contractrisico’s en onderhoud van NFT’s

Het risico van slimme contracten en NFT-onderhoud is een prominent risico dat momenteel heerst in de NFT-markt. Er zijn verschillende scenario’s waarin hackers een DeFi-netwerk (Decentralized Finance) aanvallen en een grote hoeveelheid crypto stelen. Onlangs werd het meest bekende DeFi-protocol, Poly Network genaamd, aangevallen door hackers en bij deze NFT-diefstal werd $ 600 miljoen gestolen. De reden achter die diefstal was omdat de beveiliging van slimme contracten niet voldoende was.

De hackers maakten met succes gebruik van de gebreken van slimme contracten om zo’n grootschalige aanval op het Poly Network uit te voeren. Het Poly-netwerk is erg handig voor het uitwisselen van tokens op verschillende blockchain-netwerken. Dit vertelt ons dat als slimme contracten ook maar een klein foutje hebben, je geen volledige beveiliging kunt verwachten.

  Deze app claimt water uit de luidspreker van je iPhone te verwijderen

Evaluatie-uitdagingen

De grootste uitdaging op de NFT-markt is de onzekerheid bij het bepalen van de prijs van de NFT. Nu zal de prijs van elke NFT afhangen van de creativiteit, uniciteit, schaarste van de kopers en eigenaren, en nog veel meer. Er zijn aanzienlijke schommelingen in de prijzen van NFT omdat er geen vaste standaard is voor een bepaald type NFT.

Mensen kunnen de factoren die de prijs van NFT bepalen niet bepalen. Hierdoor blijven de prijsschommelingen constant en wordt de evaluatie van NFT een grote uitdaging.

Juridische uitdagingen

Er is in de hele wereld geen wettelijke definitie van NFT bekend. Verschillende landen zoals het VK, Japan en de EU gaan door met verschillende benaderingen voor het classificeren van NFT. Dit maakt het noodzakelijk om te komen tot een internationale instantie van Non-fungible tokens voor het instellen van regelgeving en legalisatie in de hele wereld.

Er is een aanzienlijke stijging te zien in de NFT-markt en daarom is het essentieel om een ​​regelgevende instantie te hebben. Er is een enorme toename zichtbaar in de use-cases van NFT’s. Dit vereist nu een regelgevende instantie om zich aan te passen aan de regels en voorschriften van NFT’s.

De huidige wetten met betrekking tot NFT zitten nog steeds vast met het vinden van de juiste definitie ervoor. Aangezien de markt en de verscheidenheid aan NFT’s voortdurend groeien, wordt het moeilijk om tot een solide basis te komen voor naleving in NFT’s.

Cyberdreigingen en online frauderisico’s

De populariteit van NFT heeft ook de kans op cyberdreigingen voor de NFT-markt vergroot. Er zijn veel gevallen zichtbaar waar replica’s van de originele NFT-winkels op internet worden gezet. Deze winkels zien er authentiek uit door het originele logo en de inhoud. Deze nep-NFT-winkels vormen een enorm risico omdat ze NFT’s kunnen verkopen die zelfs niet aanwezig zijn in de digitale wereld. Bovendien zijn er kansen dat valse NFT’s worden verkocht in een nep-NFT-winkel.

Een ander risico is dat iemand zich voordoet als een beroemde NFT-artiest en nep-NFT’s verkoopt. Het risico op online fraude is enorm vanwege diefstal van auteursrechten, nep-airdrops, nep-NFT-weggeefacties en replicatie van populaire NFT’s. Sommige mensen promoten dergelijke weggeefacties zelfs op sociale media om meer aantrekkingskracht te krijgen. Terwijl ze NFT promoten, worden sommige mensen opgelicht in dergelijke nepwinkels.

  Hoe te controleren of iemand uw e-mail heeft doorgestuurd?

Intellectuele eigendomsrechten

Het eigendom van een NFT is een ander belangrijk onderwerp om te overwegen. Wanneer u probeert een NFT van de markt te kopen, moet u weten of de verkoper die NFT daadwerkelijk bezit of niet. Er zijn scenario’s waarin mensen zich voordoen als verkopers terwijl ze alleen replica’s hebben. Hier krijgt u alleen het recht om die NFT te gebruiken, maar niet de intellectuele eigendomsrechten.

Als je de metadata van het slimme contract doorloopt, vind je de voorwaarden voor het eigendom van die NFT. Er zou een regel moeten zijn waarbij de artiesten alleen NFT’s kunnen weergeven die zij bezitten. Het is niet mogelijk om NFT-marktplaatsen te relateren aan het traditionele eigendomsrecht. Er moeten nieuwe intellectuele eigendomsrechten in overweging worden genomen, zoals het recht op publiciteit, handelsmerken, auteursrechten en morele rechten voor gedecentraliseerde blockchain-technologie.

Uitdaging om NFT’s als effecten te beschouwen

Verschillende mensen beschouwen het kopen van NFT’s als effecten. De voorzitter van de SEC (Securities and Exchange Commission) verklaarde dat de meeste NFT’s op de markt als effecten worden verkocht. Maar in werkelijkheid heeft het Hooggerechtshof NFT’s alleen geassocieerd met investeringscontracten. Dit is een enorm risico voor NFT. Als NFT’s in aanmerking willen komen als effecten, moeten ze aan bepaalde parameters van de Howey-test voldoen.

Conclusie

Voordat je alleen vanwege de hype ergens in springt, is het noodzakelijk om grondig onderzoek te doen. Als het gaat om niet-fungible tokens, is het veel beter als u eerst alle risico’s en uitdagingen begrijpt. Dit maakt het zelfs gemakkelijk voor u om NFT’s op de markt te kopen en verkopen door de risico’s uit te sluiten.

Lees vervolgens over de beste platforms voor het uitlenen van cryptocurrency.
Hier is de complete gids voor het minen en vermelden van uw eerste NFT.

gerelateerde berichten