Ultieme gids om uw Android-telefoon altijd op optimale snelheid te houden

Net als computers hebben ook smartphones een beperkte levensduur; en Android-telefoons zijn geen uitzondering. Na verloop van tijd zal uw Android-telefoon langzamer worden en niet voldoen aan uw steeds groter wordende smartphonebehoeften.

Het is onvermijdelijk dat uw telefoon in de loop van de tijd langzamer gaat werken, omdat de hardware verslijt en de software verouderd raakt en de nieuwste apps/games niet meer aankan. Een dergelijke vertraging vindt echter plaats over een periode van meerdere jaren. Als je telefoon na een paar maanden aankoop traag lijkt, komt dat zeker omdat je hem niet geoptimaliseerd houdt.

In de meeste gevallen is een trage Android-telefoon omdat de gebruiker niet de juiste optimalisatiemethoden kent om de telefoon op optimale snelheid te houden.

Vorige maand had ik bijvoorbeeld de eer om getuige te zijn van een telefoon die al meer dan 18 maanden niet was geoptimaliseerd toen mijn schoonmoeder me vroeg om te proberen haar telefoon te repareren voordat ze hem in de la gooide (een Xiaomi Redmi Opmerking 9 Pro). Ze weet alleen hoe ze WhatsApp, Facebook, YouTube moet gebruiken en bellen. Ze heeft waarschijnlijk nog nooit op het tandwielpictogram Instellingen getikt, dus het optimaliseren van de telefoon is niet eens een optie.

Het kostte me 2 uur om haar telefoon te repareren (de meeste tijd besteedde ik aan het updaten van dingen), maar het werd zo goed als nieuw en ze denkt dat ik haar “te oude” telefoon op magische wijze “vernieuwd” heb. Het enige wat ik deed was rommel opruimen (tientallen GB’s) en software en apps updaten naar de nieuwste versie.

Dat is slechts één voorbeeld; er zijn veel dingen die u moet doen om uw telefoon op dezelfde snelheid te houden als toen u hem kocht. Vandaag behandel ik meerdere optimalisatiemethoden om je Android-telefoon op optimale snelheid te houden. Ik zal ook enkele tips delen die kunnen helpen een oude Android-telefoon op optimale snelheid te houden, ook al hebben de hardware en software moeite om de nieuwste technologische ontwikkelingen bij te houden.

Waarom worden telefoons na verloop van tijd langzamer?

Om de noodzaak te begrijpen om uw telefoon te optimaliseren, is het belangrijk om te weten waarom telefoons in de eerste plaats vertragen. Daar zijn hoofdzakelijk twee redenen voor. Ten eerste heb je te veel gegevens op de telefoon en is de software verouderd om de nieuwste apps en updates bij te houden. Ten tweede, als gevolg van slijtage, werkt je hardware nu langzamer, dus de telefoon werkt langzamer.

Hieronder ga ik beide problemen uitleggen:

#1. Problemen met ongewenste gegevens en software

Als je je telefoon volzet met media en nieuwe apps, wordt hij langzamer. Meer gegevens betekent dat uw telefoon door meer gegevens moet zoeken om een ​​taak te voltooien, ook al betekent dit alleen navigeren. Meestal vertraagt ​​dit de bestandsbeheerder en de apps die tonnen gegevens opslaan, zoals WhatsApp, Facebook, YouTube, enz.

Als u een algehele vertraging van de telefoonsnelheid opmerkt, zelfs in het instellingenmenu, is dit waarschijnlijk een verouderd softwareprobleem. Uw telefoonfabrikant blijft de nieuwste beveiligings- en prestatie-updates naar uw telefoon sturen om ervoor te zorgen dat deze gelijke tred houdt met de laatste wijzigingen, afhankelijk van hoe lang ze upgrades voor uw specifieke telefoon ondersteunen.

U moet deze updates handmatig downloaden en installeren. Als u dat niet doet, kan uw telefoon traag aanvoelen omdat de nieuwste verbeteringen ontbreken. Dit geldt met name voor grote updates zoals upgrades van de telefoonsoftwareversie.

#2. Hardware wordt langzamer

De hardware van je telefoon, zoals CPU en GPU, kan door continu gebruik verslijten en vertragen. Dit probleem plaagt echter meestal gamers die hun telefoon intensief gebruiken om grafisch uitgebreide games te spelen. De meeste telefoons van gerenommeerde fabrikanten zijn gedurende vele jaren voldoende geoptimaliseerd om incidenteel telefoongebruik, zoals browsen, sociale media, oproepen, enz.

Als uw telefoon echter oud genoeg is geworden, kan deze traag aanvoelen, zelfs als de hardware in orde is. Dat komt omdat, hoewel je telefoon in orde is, de apps erin zijn bijgewerkt en de nieuwste hardware vereisen. Het is je misschien opgevallen dat apps van actieve ontwikkelaars meestal elke maand worden bijgewerkt. Tijdens deze updates introduceren ze functies die profiteren van nieuwe hardwarefuncties op de markt om de beste ervaring te bieden.

Dit is niet beperkt tot apps van derden. De standaard apps op je telefoon, zoals die van Google, worden ook continu bijgewerkt. Daarom, zelfs als u niets installeert, zal uw telefoonhardware na verloop van tijd nog steeds verouderd zijn om de nieuwste standaard app-updates te verwerken.

Het oplossen van hardwareproblemen is een beetje moeilijk, omdat u meestal een nieuwe telefoon moet kopen. Ik zal echter enkele oplossingen opsommen die oude telefoongebruikers kunnen helpen hun telefoons te blijven gebruiken, net als een beetje meer.

Houd de telefoon schoon.

Uit de bovenstaande uitleg kunt u zien hoe belangrijk het is om alleen de vereiste gegevens op de telefoon te bewaren. Terwijl je je telefoon schoonmaakt, wil je alle apps die je niet gebruikt en mediabestanden die je niet meer nodig hebt kwijtraken. Zelfs als u mediabestanden niet kunt verwijderen, is het beter om ze te uploaden naar cloudopslag zoals Google Drive of Google Foto’s dan ze in de telefoonopslag te bewaren.

  Een voicemailbegroeting opnemen of wijzigen voor een Android-apparaat

Het vinden van deze grote en onnodige gegevens is nu het echte probleem. Dankbaar, Bestanden door Google bestandsbeheer kan dit proces heel gemakkelijk maken door de gegevens automatisch voor u te sorteren. Op de meeste Android-telefoons is Files by Google standaard geïnstalleerd, maar je kunt het altijd downloaden als je telefoon het niet heeft.

Het categoriseert en toont uw gegevens samen met de exacte grootte, zodat u weet wat de meeste ruimte in beslag neemt. Wanneer u op een specifieke categorie tikt, kunt u zich verder beperken tot gegevens. Als u bijvoorbeeld Apps opent, kunt u ze sorteren op grootte, ongebruikte apps, games, enz. U kunt deze informatie gebruiken om apps te vinden en te verwijderen die te veel ruimte in beslag nemen of die u niet vaak gebruikt .

Er is ook een heel leuk gedeelte Opschonen onderaan met gepersonaliseerde suggesties om gegevens op te schonen op basis van uw activiteit en opgeslagen gegevens. Het kan helpen bij het vinden van dubbele bestanden, wazige foto’s, grote bestanden, ongebruikte apps, zeer oude screenshots, back-upgegevens, enz. Er is ook een automatische opschoning van ongewenste gegevens om tijdelijke gegevens zoals cache, enz.

Houd systeem-apps en -software up-to-date.

Verouderde systeem-apps en Android-versie-updates zijn meestal de reden waarom uw algehele telefoonprestaties traag worden, en u kunt zelfs bugs en glitches tegenkomen. In tegenstelling tot de apps van derden, die u downloadt van Google Play Store, worden systeem-apps en Android-software niet automatisch bijgewerkt. U moet ze handmatig downloaden en installeren wanneer u hiervan op de hoogte wordt gesteld.

Helaas verschillen de stappen om systeemsoftware en apps bij te werken van fabrikant tot fabrikant, dus ik kan geen exacte stappen geven die van toepassing zijn op alle Android-telefoons. Maar geen zorgen; het is meestal gemakkelijk om deze instellingen te vinden als u weet waar u ze kunt vinden.

Op de meeste telefoons vindt u de optie Software-update direct in de telefoon Instellingen, waar u op de optie Downloaden en installeren kunt tikken om te zien of er updates zijn om te installeren.

Als u het daar niet kunt vinden, moet u mogelijk eerst naar de optie Over de telefoon gaan en daar vindt u de optie Software-update, of tik op de Android-versie van uw telefoon om naar de nieuwste updates te zoeken.

Als er updates worden gevonden, zal de telefoon u vragen deze te downloaden of te installeren als ze al zijn gedownload. Het installatieproces vereist dat de telefoon opnieuw wordt opgestart en mag nooit worden onderbroken, omdat dit uw telefoon kan blokkeren. Voordat u gaat updaten, moet u ervoor zorgen dat uw batterij meer dan 70% is opgeladen en dat u de telefoon de komende 10-15 minuten niet hoeft te gebruiken (dit kan langer duren, afhankelijk van de grootte van de update).

Voor systeem-apps moet er een optie voor het bijwerken van systeem-apps zijn in de Instellingen. Hier kunt u de updategeschiedenis zien en of er systeem-apps zijn om bij te werken. Voor updates van systeemapps is het niet nodig om de telefoon opnieuw op te starten. Als u de update-optie voor systeem-apps niet kunt vinden, bestaat de mogelijkheid dat uw telefoon deze automatisch op de achtergrond bijwerkt.

Hoewel je op de meeste telefoons een melding krijgt wanneer er een systeemupdate beschikbaar is, is het toch goed om deze om de paar weken handmatig te controleren om er zeker van te zijn dat je geen updates mist.

Houd achtergrond-apps onder controle.

Achtergrond-apps zijn een van de belangrijkste boosdoeners van het vertragen van de telefoon omdat ze de CPU, GPU, RAM en andere bronnen van de telefoon gebruiken zonder dat je het weet. Veel apps draaien op de achtergrond om realtime services en updates aan te bieden, zoals WhatsApp, Facebook, Alarmen, Events en andere apps die afhankelijk zijn van realtime services.

Het beheren van achtergrond-apps kan problematisch zijn, omdat u niet alleen de momenteel actieve achtergrond-apps moet vinden, maar er ook voor moet zorgen dat u geen belangrijke achtergrond-apps uitschakelt. Als u bijvoorbeeld WhatsApp of Facebook uitschakelt, ziet u de laatste berichten en meldingen niet meer.

Gelukkig kan dit proces automatisch worden gemaakt met behulp van een app van derden genaamd vergroenen. Deze app kan je alle apps laten zien die achtergrondprocessen uitvoeren en ze automatisch in de slaapstand zetten wanneer je ze niet meer gebruikt. Zo gebruikt u de app:

Greenify gebruiken om apps op de achtergrond te beheren

Nadat je de app hebt geopend en de vereiste machtigingen hebt gegeven, zie je een plusteken (+) in de rechterbenedenhoek. Tik op dit pictogram en je ziet een lijst met apps die momenteel op de achtergrond worden uitgevoerd.

Bovenaan ziet u apps die continu actief zijn en die de apparaatprestaties aanzienlijk kunnen beïnvloeden. U kunt op de knop Meer apps weergeven tikken om apps te openen die op de achtergrond kunnen worden uitgevoerd, maar niet continu worden uitgevoerd.

Selecteer alle apps die u automatisch in de slaapstand wilt zetten en tik vervolgens op het groene vinkje om ze in de slaapstand te zetten. Eenmaal toegevoegd, toont Greenify apps die met succes in de slaapstand zijn gezet, handmatige slaapstand vereisen of geen slaapstand nodig hebben vanwege de lage impact.

  Een Android-telefoon inschakelen met een kapotte aan / uit-knop

Je hebt hier volledige controle over het overwinteren van apps, zelfs als Greenify aanbeveelt om ze niet in de slaapstand te zetten vanwege de lage impact of omdat ze nodig zijn voor de goede werking van de telefoon. Zorg er wel voor dat u geen apps in de slaapstand houdt die essentiële services bieden terwijl ze gesloten zijn.

Gebruik de lite-versie van de apps.

Deze aanbeveling is bedoeld voor gebruikers met oude telefoons die de nieuwste technologische ontwikkelingen niet bij kunnen houden. Veel van de populaire apps die u op uw telefoon gebruikt, hebben lite-versies die minder ruimte en telefoonbronnen verbruiken.

Natuurlijk missen ze misschien enkele van de geavanceerde functies en hebben ze een iets andere interface, maar ze krijgen de klus geklaard. Enkele van de populaire lite-apps zijn: Facebook Lite, Messenger Lite, Gmail Go, Twitter Lite, Uber Lite, Google Maps Go, Skype Lite, Google Go, Dual Space Liteen nog veel meer.

De volgende keer dat u een app wilt downloaden, is het altijd de moeite waard ernaar te zoeken met het trefwoord ‘lite’. Hoe meer lite-apps je hebt, hoe gemakkelijker het voor je telefoon is om optimaal te presteren.

Ontwikkelaarsopties aanpassen

Voor degenen die oude telefoons hebben of degenen die graag hun best doen om ervoor te zorgen dat hun telefoon in de beste staat blijft, kunnen ontwikkelaarsopties enkele geavanceerde optimalisaties bieden.

Alle Android-telefoons worden geleverd met verborgen geavanceerde opties die ontwikkelaarsopties worden genoemd en die bedoeld zijn om door ontwikkelaars te worden gebruikt. Deze opties zijn niet bedoeld voor gebruik door gewone gebruikers, omdat ze de veiligheid en stabiliteit van de telefoon in gevaar kunnen brengen.

Er zijn echter een heleboel opties beschikbaar in ontwikkelaarsopties die kunnen helpen je telefoon op topsnelheid te houden, dus het is de moeite waard om je erin te wagen. En maak je geen zorgen. Ik ben hier om u alleen te begeleiden bij het aanpassen van veilige opties en zal uw ervaring niet negatief beïnvloeden.

De stappen om ontwikkelaaropties in te schakelen, verschillen van fabrikant tot fabrikant. In de meeste gevallen moet u naar de optie Over de telefoon in de Instellingen gaan en 7 keer op de optie Build-nummer tikken. Hiermee wordt een nieuw item voor ontwikkelaarsopties gemaakt in de instellingen. Als dat niet werkt, kunt u altijd op Google zoeken hoe u dit voor uw specifieke telefoonmodel kunt inschakelen.

Hieronder som ik een aantal ontwikkelaarsopties op die je telefoonsnelheid op de een of andere manier kunnen optimaliseren. Zorg ervoor dat u de instructies precies volgt en niets anders bewerkt:

Automatische systeemupdates inschakelen: hiermee wordt uw telefoonsoftware automatisch bijgewerkt wanneer u deze opnieuw opstart, zodat u dit niet handmatig hoeft te doen, zoals ik u hierboven heb verteld.

Tethering-hardwareversnelling inschakelen: indien beschikbaar, kan het de levensduur van de batterij en bronnen besparen door de werklast naar de wifi-chip te verplaatsen wanneer u de wifi-hotspot inschakelt.

Animaties verkleinen: u kunt animaties verkleinen of uitschakelen om menu-overgangen en navigatie er vlotter uit te laten zien. De drie animaties die u moet aanpassen, zijn onder meer Vensteranimatie, Overgangsanimatie en Animatorduur.

Verklein de kleinste breedte: een krachtige snelheidsbooster, maar kan je ervaring negatief beïnvloeden. Deze optie verlaagt de schermresolutie, waardoor uiteindelijk de pixeldichtheid wordt verminderd, zodat uw telefoon minder bronnen hoeft toe te wijzen om de weergave weer te geven. Het maakt echter ook de inhoud groter op de telefoon en toont minder inhoud tegelijk op het scherm. Ik raad aan om de waarde met 20 dp te verlagen om te proberen de balans te vinden tussen de juiste beelden en snelheid.

Forceer 4x MSAA inschakelen: als een zware batterijlading geen probleem voor u is, biedt het inschakelen van deze optie een betere beeldkwaliteit in ondersteunde games en apps. Ik raad het niet aan om het op oudere telefoons in te schakelen, omdat het ook de GPU zwaar onder druk zet om harder te werken en op te warmen.

Inschakelen Activiteiten niet behouden: een riskante optie, maar het is de moeite waard om deze in te schakelen als u wanhopig genoeg bent. Indien ingeschakeld, verwijdert het automatisch elke activiteit zodra u zich ervan verwijdert. Het doodt multitasking omdat je niet twee apps tegelijk kunt gebruiken, maar je hebt altijd bronnen vrijgemaakt om de volgende app te gebruiken.

Achtergrondproceslimiet instellen: maak je geen zorgen; dit zal achtergrond-apps niet doden of tijdige updates van apps voorkomen. Als u de achtergrondproceslimiet verlaagt of uitschakelt, worden de app-processen in de cache grondig uit het RAM verwijderd wanneer u ze sluit. Als uw telefoon een zeer laag RAM-geheugen heeft, kan deze optie de zaken versnellen. Ik raad aan om de limiet op minimaal 2 processen te houden.

Koop een licht Android-opstartprogramma.

Android-draagraketten kunnen het uiterlijk van uw telefoon volledig veranderen en zelfs extra functies toevoegen om betere navigatie en beveiliging te bieden. Interessant is dat er ook Android-draagraketten zijn die zijn bedoeld om snellere navigatie te bieden met een minimale impact op bronnen. Als uw huidige Android-opstartprogramma zwaar is, zal een lichtere de snelheid zeker verhogen en de telefoon snel laten werken.

  Hoe Linux op Android te draaien met Linux Deploy

Hoewel er voor dit doel veel Android-draagraketten zijn, raad ik het aan POCO Launcher 2.0 voor de schone interface. Het volgt Material Design met handige categorieën en een zoekfunctie om snel toegang te krijgen tot uw apps. Zelfs met een minimale aanpak kunt u pictogrammen en lay-outs volledig aanpassen aan uw behoeften.

Je kunt ook geven Lean Launcher een poging, die open source is en, naar mijn ervaring, zelfs sneller dan POCO launcher 2.0. Het is echter beperkt in functies en volgt het oudere ontwerp van de Android-versie.

Voorkom oververhitting

Een oververhitte telefoon werkt langzamer omdat warmte de GPU- en CPU-prestaties beïnvloedt, en uw telefoon zal ook automatisch het vermogen verlagen om de componenten af ​​te koelen. Dit kan ook onderdelen na verloop van tijd slijten, wat leidt tot nog tragere prestaties.

Het voorkomen van oververhitting is noodzakelijk om zowel vertragingen als langdurige schade aan componenten te voorkomen. In de meeste gevallen kan het aanbrengen van kleine wijzigingen in uw gebruiksgewoonten helpen om oververhitting van de telefoon te voorkomen. Hieronder vindt u enkele tips om u te helpen:

  • Gebruik de telefoon niet tijdens het opladen, omdat het opladen zelf extra warmte genereert.
  • Gebruik geen zware telefoonhoes, vooral degene die de telefoon volledig afdekken. Telefoonhoesjes zijn meestal gemaakt van isolerend materiaal, waardoor de warmte binnen en de kou buiten blijft.
  • Stop met het overmatig gebruiken van de telefoon. In tegenstelling tot desktop-pc’s zijn telefoons niet gemaakt om continu te worden gebruikt, vooral niet voor intensieve processen zoals gamen. Geef het wat rust na een uur of 2 continu gebruik.
  • Probeer de telefoon indien mogelijk in de batterijbesparende staat te houden. De batterijbesparingsmodus heeft zijn beperkingen, maar het beperkt achtergrondprocessen en het vermogen van componenten, wat leidt tot minder warmteontwikkeling.
  • Scan uw telefoon met een antivirus-app om ervoor te zorgen dat er geen malware onopgemerkt werkt die de telefooncomponenten onder druk kan zetten zonder dat u het weet. Avast Antivirus is goed voor dit doel, en het is zowel gratis als krachtig.
  • Schakel niet-vereiste functies uit wanneer u ze niet gebruikt. Dit omvat functies zoals WiFi, mobiele data, Bluetooth, hotspot, enz.

Vermijd optimalisatie-apps

Er zijn honderden telefoonoptimalisatie-apps in de Google Play Store die beweren je telefoon te versnellen door RAM, opslag en andere telefoonbronnen vrij te maken. In de meeste gevallen zijn ze echter meer schadelijk dan goed, vooral als je een oude telefoon hebt met beperkte middelen.

Hoewel deze apps je kunnen laten zien dat je honderden MB’s RAM en GB’s aan opslagruimte vrijmaakt met een enkele tik, is dat eigenlijk slecht voor de snelheid van de telefoon. Uw telefoon is geconfigureerd om processen in RAM en opslag te houden, zodat deze apps veel sneller kunnen worden gestart wanneer u ze de volgende keer nodig hebt. Als een app van derden die processen/gegevens verwijdert, werkt uw telefoon de volgende keer langzamer omdat hij alles opnieuw moet opstarten.

Sommige van deze apps kunnen ook enkele zijdelingse optimalisaties bieden, zoals het in-/uitschakelen van functies om de telefoon te versnellen, maar er is niets dat ze kunnen bieden dat u handmatig niet al kunt doen. Om nog maar te zwijgen van het feit dat deze optimalisatie-apps ook op de achtergrond werken om de meeste van hun diensten aan te bieden. Dit leidt alleen maar tot het hebben van een extra app voor het eten van middelen.

Reset de telefoon naar de fabrieksinstellingen.

Dit is meer een “rode knop” om in te drukken wanneer je een telefoon moet repareren die lange tijd niet is geoptimaliseerd, en nu is het erg traag vanwege softwareproblemen.

Een fabrieksreset reset de telefoon naar de oorspronkelijke staat en verwijdert alles. Dit betekent dat het alle softwaregerelateerde problemen automatisch zou moeten oplossen, omdat eventuele wijzigingen die u persoonlijk hebt aangebracht die de telefoon zouden kunnen vertragen, niet bestaan.

Zorg ervoor dat u een back-up maakt van belangrijke gegevens, zodat u deze niet kwijtraakt wanneer alles op de telefoon wordt verwijderd. Op de meeste telefoons bevindt de fabrieksresetoptie zich onder Algemeen beheer of de optie Over de telefoon in de Instellingen. Het zal u precies vertellen welke gegevens worden verwijderd en u hebt het wachtwoord voor het vergrendelscherm nodig om het proces te starten.

Het resetproces duurt 5-10 minuten en uw telefoon zal tijdens het proces opnieuw opstarten. Probeer na het resetten alleen gegevens/essentiële apps toe te voegen, zodat het niet langzamer gaat.

Gedachten beëindigen

Mijn ervaring is dat het op optimale snelheid houden van je telefoon vooral gaat over het schoonhouden van dingen die je niet nodig hebt. Af en toe speelt het opnieuw opstarten van de telefoon ook een belangrijke rol om de telefoon soepel te laten werken. Helaas, als je een oude telefoon hebt, is het minimaliseren van de druk erop je enige manier om hem te blijven gebruiken totdat je kunt upgraden.

gerelateerde berichten