Update WinRAR nu om uw pc tegen aanvallen te beschermen

Heb je WinRAR geïnstalleerd op je Windows-pc? Dan ben je waarschijnlijk kwetsbaar voor aanvallen. RARLab heeft eind februari 2019 een gevaarlijke beveiligingsbug gepatcht, maar WinRAR werkt zichzelf niet automatisch bij. De meeste WinRAR-installaties zijn nog steeds kwetsbaar.

Wat is het gevaar?

WinRAR bevat een fout waardoor een .RAR-bestand dat u downloadt automatisch een .exe-bestand uitpakt naar uw opstartmap. Dat .exe-bestand zou automatisch worden gestart de volgende keer dat u zich aanmeldt op uw pc, en het zou uw pc kunnen infecteren met malware.

Deze fout is met name het gevolg van WinRAR’s ACE-bestandsondersteuning. Een aanvaller hoeft alleen maar een speciaal vervaardigd ACE-archief te maken en het de bestandsextensie .RAR te geven. Wanneer u het bestand uitpakt met een kwetsbare versie van WinRAR, kan het automatisch malware in uw opstartmap plaatsen zonder enige extra actie van de gebruiker.

  Hoe een Gmail-account volledig te verwijderen: stapsgewijze handleiding

Deze ernstige fout werd gevonden door onderzoekers van Check Point-softwaretechnologieën. WinRAR bevatte een oude DLL uit 2006 om ondersteuning voor ACE-archieven mogelijk te maken, en dat bestand is nu verwijderd uit de nieuwste versies van WinRAR, die ACE-archieven niet langer ondersteunen. Maakt u zich geen zorgen: ACE-archieven zijn zeer zeldzaam.

Tenzij u echter al van deze “path traversal”-fout hebt gehoord, loopt u mogelijk risico. WinRAR werkt zichzelf niet automatisch bij. We zijn ook zeer teleurgesteld dat de website van WinRAR geen informatie over deze beveiligingsfout belicht en in plaats daarvan begraaft in WinRAR’s release-opmerkingen.

WinRAR heeft naar verluidt 500 miljoen gebruikers wereldwijd, en we zijn er zeker van dat de meeste van die gebruikers nog niet van deze bug hebben gehoord en WinRAR hebben bijgewerkt.

Hoewel er in februari een update werd uitgebracht, komt dit verhaal nog steeds op stoom. Beveiligingsonderzoekers bij McAfee had medio maart meer dan 100 unieke exploits online geïdentificeerd, waarbij de meeste aangevallen gebruikers zich in de VS bevonden. Bijvoorbeeld een gesmokkeld exemplaar van Ariana Grande’s album “Thank U, Next” met de bestandsnaam “Ariana_Grande-thank_u,_next(2019)_[320].rar” dat online beschikbaar is, wordt gebruikt om malware te installeren via kwetsbare versies van WinRAR.

  Is het veilig om een ​​voorbeeld van uw e-mail te bekijken?

Hoe te controleren of WinRAR is geïnstalleerd

Als je niet zeker weet of je WinRAR hebt geïnstalleerd, zoek dan gewoon in je Start-menu naar “WinRAR”. Als u een WinRAR-snelkoppeling ziet, is deze geïnstalleerd. Als u geen WinRAR-snelkoppeling ziet, is dat ook niet het geval.

Welke WinRAR-versies zijn kwetsbaar?

Als WinRAR wel is geïnstalleerd, moet u controleren of u een kwetsbare versie gebruikt. Start hiervoor WinRAR en klik op Help > Over WinRAR.

WinRAR-versies 5.70 en nieuwer zijn veilig. Als u een oudere versie van WinRAR heeft, is deze kwetsbaar. Deze beveiligingsbug kwam voor in elke versie van WinRAR die de afgelopen 19 jaar is uitgebracht.

Als je versie 5.70 beta 1 hebt geïnstalleerd, is dat ook veilig, maar we raden je aan de nieuwste stabiele versie te installeren.

Hoe u uw pc kunt beschermen tegen kwaadaardige RAR’s

Als je WinRAR wilt blijven gebruiken, ga dan naar de RARLab-website, download de nieuwste versie van WinRAR en installeer deze op uw pc.

  Debian-distributies upgraden [Guide]

WinRAR werkt zichzelf niet automatisch bij, dus de WinRAR-software op uw computer blijft kwetsbaar totdat u dit doet.

U kunt WinRAR ook gewoon verwijderen via het Configuratiescherm. We zijn geen grote fans van WinRAR, dat is trialware waarvoor je ofwel moet betalen, ofwel vervelende zeurschermen moet verdragen.

In plaats daarvan raden we u aan om de gratis en open-source 7-Zip software – het is onze favoriete dearchiveringssoftware. 7-Zip kan zowel RAR-bestanden als andere archiefformaten zoals ZIP en 7z openen.

Als je de verouderde pictogrammen van het programma niet leuk vindt, kun je mooiere pictogrammen krijgen voor 7-Zip.

Welke dearchiveringssoftware u ook gebruikt, we raden u aan een solide antivirusprogramma te installeren en in te schakelen. Antivirussoftware kan dergelijke malware vaak herkennen en de installatie ervan blokkeren, zelfs als u kwetsbare software gebruikt, hoewel beveiligingssoftware niet perfect is en u er niet op kunt rekenen dat elk stukje malware online wordt opgevangen. Daarom is het belangrijk om een ​​verdedigingsstrategie met meerdere lagen te hebben.