(Vast) CLOCK WATCHDOG TIMEOUT Fout op Windows 10

epcdream.nl

Als uw Windows 10-computerscherm blauw wordt en een droevige smiley weergeeft samen met een lang bericht, betekent dit dat u een BSOD-fout tegenkwam die moet worden verholpen.

Het ergste is dat berichten op een blauw scherm uw machine onbruikbaar maken. Bovendien gaan alle niet-opgeslagen projecten waar je tot dat moment aan hebt gewerkt verloren.

Wat is KLOK WATCHDOG TIMEOUT?

CLOCK WATCHDOG TIMEOUT is een BSOD-fout die wordt veroorzaakt door mislukte pogingen van de processor om onderbrekingen uit te voeren. Het betekent dat de CPU niet goed reageert op opdrachten.

Er kan een probleem zijn met de manier waarop de CPU-kernen en -threads met elkaar omgaan. Als uw systeem bijvoorbeeld meerdere CPU-threads ondersteunt, kan de BSOD-fout erop wijzen dat een thread geen verzoeken naar een andere kan verzenden.

Stopcode CLOCK WATCHDOG TIMEOUT gaat meestal gepaard met de volgende foutcodes: 0x00000101, 0x27FD1D7E, 0x372CD352, 0x94DAFD0F of 0xCA4FBB49.

CLOCK WATCHDOG TIMEOUT repareren op Windows 10

U kunt in de verleiding komen om een ​​fabrieksreset uit te voeren op uw Windows 10-pc. Maar het zou je laatste redmiddel moeten zijn. Probeer voordat u dat doet de volgende oplossingen:

1. Schone opstart Windows 10

Als u niet de kans krijgt om te veel stappen op uw besturingssysteem te nemen omdat Windows 10 na het opstarten snel de CLOCK WATCHDOG TIMEOUT-fout weergeeft, probeer dan een schone systeemstart.

Het instrueert uw besturingssysteem om alleen essentiële services, stuurprogramma’s en processen te starten en al het andere uit te schakelen. Dit geeft u de kans om een ​​veilige omgeving te creëren voor het oplossen van problemen met BSOD.

Hoe opstart Windows 10 schoon te maken:

Druk op de Windows-toets, typ systeemconfiguratie en druk op Enter om deze app te starten
Ga naar het tabblad Services, verwijder het vinkje bij Alle Microsoft-services verbergen en klik op Alles uitschakelen
Schakel over naar het tabblad Opstarten en klik op Taakbeheer openen
Schakel alle processen uit de lijst uit
Start je computer opnieuw op

2. Controleer het systeemgeheugen

Als de RAM-kaart niet goed werkt, kan dit BSOD-fouten veroorzaken op uw Windows 10-computer, waaronder CLOCK WATCHDOG TIMEOUT. U kunt echter eenvoudig de RAM-status controleren en eventuele problemen oplossen met behulp van een ingebouwde tool – Windows Memory Diagnostic.

Hoe Windows Memory Diagnostic te gebruiken:

Sluit alle actieve programma’s
Klik op de Start-knop, typ Windows Memory Diagnostic en start deze app
Klik op Nu opnieuw opstarten en controleer op problemen

Windows zal tijdens het opstarten beginnen met het verifiëren van het systeemgeheugen. Het zou alle RAM-problemen in deze fase moeten oplossen.

Als u echter meer geavanceerde informatie nodig heeft voor geheugendiagnose, probeer dan MemTest86. U kunt het opstarten vanaf een USB-flashstation om uw RAM-sticks te controleren en degenen met fouten te verwijderen of te vervangen.

  Getinte screenshots op Windows 10? Hier leest u hoe u getinte schermopnamen kunt maken

3. Schakel overklokken uit

Overklokken betekent dat u de prestaties van uw computer verbetert door de kloksnelheid van uw CPU, RAM of GPU te verhogen. Het is een techniek die vaak wordt gebruikt om de game-ervaring te verbeteren.

Als het echter niet goed wordt gedaan, kan dit ernstige problemen op uw machine veroorzaken, waaronder de CLOCK WATCHDOG TIMEOUT-fout. U hebt bijvoorbeeld extra koelvermogen nodig om te voorkomen dat uw pc in de war raakt.

Overklokken in BIOS deactiveren:

Start uw pc opnieuw op en druk op de toets of toetsencombinatie die op het scherm wordt weergegeven om de BIOS-modus te openen
Zoek de geavanceerde instellingen
Overklokken uitschakelen
Sla de huidige configuratie op en sluit het BIOS af
Start uw pc opnieuw op en controleer op BSOD-fouten

Als u echter een hulpprogramma voor overklokken van derden hebt geïnstalleerd, moet u dit uitschakelen, de BIOS-instellingen terugzetten naar de standaardinstellingen en het programma van uw computer verwijderen om verdere problemen te voorkomen.

4. Download de nieuwste Windows-updates

Als er Windows-updates in behandeling zijn, moet u deze downloaden en installeren om te profiteren van de nieuwste functies, verbeteringen, hotfixes en beveiligingsfuncties. U kunt op deze manier zelfs de stopcode CLOCK WATCHDOG TIMEOUT verwijderen.

Hoe Windows Update uit te voeren:

Klik op de Start-knop, typ controleren op updates en druk op Enter
Wacht tot Windows controleert op updates en klik op Downloaden als er iets in behandeling is
Start uw pc opnieuw op. Mogelijk moet u dit een paar keer doen, afhankelijk van de complexiteit van de update

5. Controleer uw stuurprogramma’s

De systeemstuurprogramma’s vertellen uw apparaten hoe ze met elkaar en het besturingssysteem moeten communiceren. Dus als u ontbrekende of verouderde stuurprogramma’s hebt, kan dit de reden zijn waarom u steeds BSOD-foutcodes op uw computer krijgt, zoals CLOCK WATCHDOG TIMEOUT.

U kunt dit eenvoudig oplossen door de apparaatstuurprogramma’s opnieuw te installeren. Of, als ze verouderd zijn, moet u ze bijwerken naar de nieuwste versie.

Hoe u compatibele stuurprogramma’s eenvoudig opnieuw kunt installeren:

Klik met de rechtermuisknop op de Start-knop en selecteer Apparaatbeheer
Vouw de categorieën uit en zoek naar een item met een geel uitroepteken. Klik er met de rechtermuisknop op en selecteer Apparaat verwijderen
Ga verder met de instructies op het scherm om het apparaat te verwijderen
Herstart je computer

Maak je geen zorgen, want Windows 10 zal alle ontbrekende apparaten automatisch opnieuw installeren zodra het wordt gestart. Als het CLOCK WATCHDOG TIMEOUT-probleem echter niet wordt opgelost, moet u de apparaatstuurprogramma’s bijwerken.

Als je hulp nodig hebt bij het uitzoeken welke apparaten een update nodig hebben, kun je Microsoft’s DriverVerifier.

Hoe stuurprogramma’s bij te werken:

Ga naar Apparaatbeheer, klik met de rechtermuisknop op een apparaat en druk op Stuurprogramma bijwerken
Klik op Automatisch zoeken naar bijgewerkte stuurprogrammasoftware
Als u het bericht De beste stuurprogramma’s voor uw apparaat zijn al geïnstalleerd ziet, klikt u op Zoeken naar bijgewerkte stuurprogramma’s op Windows Update

Helaas vindt Microsoft meestal geen stuurprogramma-updates op internet, hoewel er wel nieuwere versies beschikbaar zijn. Om dit probleem op te lossen, kunt u de officiële website van de fabrikant van uw apparaat bezoeken om stuurprogramma’s te downloaden en te installeren.

Aan de andere kant, als u niet het risico wilt lopen om een ​​incompatibele driver voor uw computer te krijgen die verdere schade kan veroorzaken, dan moet u kiezen voor een driver update-applicatie.

Het scant uw computer op alle stuurprogramma’s, vindt nieuwere versies op internet en zorgt ervoor dat stuurprogramma’s worden gedownload die compatibel zijn met uw besturingssysteem en hardware. En het wordt allemaal automatisch uitgevoerd.

  Een bestand vastzetten in het startmenu in Windows 10

6. Verwijder recente programma’s

Stopcode CLOCK WATCHDOG TIMEOUT kan ook worden veroorzaakt door een recent programma dat u onlangs hebt geïnstalleerd en dat niet volledig compatibel is met uw besturingssysteem.

Hoe recente apps te verwijderen:

Klik met de rechtermuisknop op de Windows 10 Start-knop en ga naar Apps en onderdelen
Klik op Sorteren op en selecteer Installatiedatum
Kies de eerste app die wordt weergegeven, klik op Installatie ongedaan maken en ga verder met de verwijderingsinstructies
Start je computer opnieuw op
Als je nog steeds BSOD-fouten ontvangt, verwijder dan de volgende app in de recente lijst

Als de betreffende toepassing echter uw systeemregisterinstellingen heeft toegevoegd of bewerkt, is het misschien niet voldoende om deze te verwijderen met het ingebouwde verwijderingsprogramma van Windows.

In dat geval raden we aan om een ​​programma voor het verwijderen van programma’s te gebruiken. Het verwijdert automatisch de resterende bestanden en herstelt de standaardinstellingen van het register.

7. Draai Windows 10 terug

Een betere oplossing dan het verwijderen van defecte programma’s is om Windows 10 terug te draaien naar een eerder herstelpunt. Het zou de CLOCK WATCHDOG TIMEOUT-fout moeten herstellen als deze werd veroorzaakt door software- of systeemaanpassingen.

Systeemherstel gebruiken:

Zorg ervoor dat u bent aangemeld als pc-beheerder
Druk op Ctrl + R, typ configuratiescherm en druk op Enter
Klik op Herstel
Klik op Systeemherstel openen
Kies een herstelpunt, klik op Volgende en ga verder met de instructies op het scherm
Start uw pc opnieuw op

8. Herstel schijf- en systeemfouten

Een willekeurig aantal fouten op de harde schijf en corruptie van systeembestanden kan leiden tot blauwe schermfouten zoals CLOCK WATCHDOG TIMEOUT. Het kan een uitdaging zijn om het exacte probleem te identificeren en op te lossen.

Maar u kunt voor hulp terecht bij een aantal betrouwbare Windows-hulpprogramma’s: CHKDSK (Check Disk) om fouten op de harde schijf te herstellen, SFC (System File Checker) om corrupte systeembestanden te herstellen en DISM (Deployment Image Servicing and Management) om de componentopslag van de OS-afbeelding.

De drie hulpprogramma’s kunnen worden gestart vanaf de opdrachtprompt met verhoogde rechten. Je hebt geen eerdere ervaring met de CMD-omgeving nodig, zolang je de onderstaande instructies volgt.

Hoe CHKDSK te gebruiken:

Als uw besturingssysteem is geïnstalleerd op C:, voer dan chkdsk c: /f uit. Vervang anders c: door de juiste partitieletter
Wanneer u wordt gevraagd om CHKDSK te plannen bij de volgende herstart van het systeem, typt u y en drukt u op Enter
Sluit CMD af, start uw pc opnieuw op en wacht tot CHKDSK zijn werk doet

Als u nog steeds de stopcode CLOCK WATCHDOG TIMEOUT krijgt, gaat u verder met de volgende oplossing.

Hoe SFC te gebruiken:

Voer sfc /scannow uit
Wacht tot SFC uw systeembestanden scant en repareert
Start uw machine opnieuw op

BSOD-fouten veroorzaakt door beschadigde systeembestanden zouden nu verholpen moeten zijn. Als dat niet het geval is, gebruikt u DISM.

Hoe DISM te gebruiken:

Voer DISM /online /cleanup-image /scanhealth uit
Als er fouten worden geretourneerd, voer dan DISM /online /cleanup-image /restorehealth . uit
Start uw pc opnieuw op en start CMD opnieuw als beheerder
Voer sfc /scannow uit
Start uw machine opnieuw op

9. Reset BIOS naar standaard

Als u of een andere persoon met toegang tot uw computer de BIOS-modus is binnengegaan en wijzigingen heeft aangebracht, kan dit fataal zijn voor uw besturingssysteem, wat kan leiden tot CLOCK WATCHDOG TIMEOUT of andere BSOD-fouten.

  Verplaats een bericht naar de gefocuste inbox in e-mail in Windows 10

BIOS resetten naar standaard:

Start uw pc opnieuw op
Voordat Windows wordt gestart, drukt u snel op de toets die op het scherm wordt weergegeven om toegang te krijgen tot het BIOS
Ga naar het gedeelte Geavanceerd
Schakel Configuratiegegevens resetten in (dit kan anders worden beschreven op uw scherm, afhankelijk van de BIOS-versie)
Sla de huidige BIOS-configuratie op, sluit af en start uw pc opnieuw op

10. Koppel nieuwe hardwareapparaten los

Als u onlangs een nieuw stuk hardware hebt gekocht dat in uw desktop of laptop past, zoals een USB-muis, webcam, Wi-Fi-adapter of geheugenkaart, heeft dit mogelijk hardwarefouten veroorzaakt die uiteindelijk leiden tot CLOCK WATCHDOG TIMEOUT.

U zou dit eenvoudig moeten kunnen oplossen door alle recente hardware los te koppelen en uw computer opnieuw op te starten om te controleren op verbeteringen.

Als u het niet zeker weet, koppelt u alles los, start u Windows om te controleren of u geen fouten meer krijgt, en sluit u vervolgens voorzichtig een onderdeel tegelijk opnieuw aan om de boosdoener te identificeren.

Om het een tandje bij te zetten, zou je kunnen proberen alle kabels en kaarten uit de computereenheid te verwijderen. Sluit vervolgens alles weer aan en zorg ervoor dat de componenten correct zijn aangesloten, maar zonder kracht te gebruiken.

Het kan ook een goed idee zijn om je spullen af ​​te stoffen, met name de koeler. Defecte USB-poorten kunnen een andere reden zijn voor BSOD-fouten, dus u moet proberen uw USB-apparaten op verschillende poorten aan te sluiten.

11. Controleer uw pc op malware

Sommige virussen zijn krachtig genoeg om kritieke processen en services uit te schakelen, wat resulteert in BSOD-fouten zoals CLOCK WATCHDOG TIMEOUT. De enige oplossing hier is om een ​​scan op uw computer uit te voeren en eventuele plagen te verwijderen.

Hoe Windows Defender te gebruiken:

Klik op de Start-knop, typ Windows-beveiliging en start deze app
Selecteer Virus- en bedreigingsbeveiliging
Klik op Scanopties
Selecteer Snelle scan en klik op Nu scannen
Als de scanresultaten schoon zijn, probeert u het opnieuw met Windows Defender Offline-scan

De bovenstaande stappen zijn van toepassing op Windows 10-computers, maar alleen als u geen antimalwareprogramma van derden hebt geïnstalleerd dat Windows Defender heeft overschreven. Als u dat doet, verschuif dan uw aandacht naar die toepassing om malwarescans uit te voeren.

Stopcode KLOK WATCHDOG TIMEOUT kan worden vastgesteld

Om samen te vatten, als u de CLOCK WATCHDOG TIMEOUT-fout op uw Windows 10-computer niet kunt verwijderen, probeer dan schoon op te starten, het RAM-geheugen te controleren en overklokken uit te schakelen.

Het is ook een goed idee om de nieuwste Windows-updates te installeren, uw stuurprogramma’s te controleren en bij te werken, recente programma’s te verwijderen en Windows 10 terug te zetten naar een stabiel herstelpunt.

Verder moet u de harde schijf en systeemfouten herstellen, het BIOS terugzetten naar de standaardwaarden, nieuwe hardwareapparaten loskoppelen en uw pc controleren op malware.

afscheidswoorden

Hebben deze oplossingen voor u gewerkt? Wat heb je nog meer geprobeerd om deze vervelende BSOD-fout te herstellen? Laat het ons weten in het opmerkingenveld hieronder.