Veilig weggooien (of verkopen) Smarthome-hardware

Wanneer u besluit uw smarthome-gadgets weg te doen, moet u ze niet zomaar in de prullenbak gooien, verkopen of weggeven. Voordat u de producten uit uw huis haalt, moet u de gegevens van de producten wissen.

Smarthome Tech kan persoonlijke gegevens bevatten

Smarthomes veranderen voortdurend en wat misschien wel de beste technologie is, is morgen oud nieuws. Soms worden onze apparaten vervangen door betere versies van hetzelfde product, zoals toen Amazon de slankere Ring Pro uitbracht. in andere gevallen ben je misschien in één ecosysteem gesprongen om te ontdekken dat er een ander ecosysteem is ontstaan ​​​​dat beter aan je behoeften voldoet, zoals een overstap van SmartThings naar Wink bijvoorbeeld.

Wat de reden ook is, af en toe is het tijd om oudere smarthome-hardware met pensioen te laten gaan. Misschien wil je het weggooien, misschien wil je het aan familie geven, of misschien wil je het zelfs verkopen. Maar voordat u dat doet, moet u het apparaat op de juiste manier van uw smarthome-systeem verwijderen en de gegevens wissen. Anders loopt u het risico dat iemand anders toegang krijgt tot uw opgeslagen inloggegevens. (Je moet het echter naar een elektronicarecycler brengen in plaats van het gewoon in de prullenbak te gooien!)

Het kan verleidelijk zijn om je stemassistent of slimme stekker los te koppelen en het een dag te zeggen, maar de waarheid is dat die apparaten mogelijk informatie over jou bevatten. Dat kan uw locatie, uw netwerk of zelfs wachtwoorden zijn. Zelfs in gevallen waarin een apparaat dit soort informatie niet bevat (zoals sommige Z-Wave-gloeilampen), als het je bedoeling is dat iemand anders je oude gadget gebruikt, zullen ze problemen krijgen om verbinding te maken met een gebruikt slim apparaat dat nog steeds zijn oude verbindingsinformatie.

Helaas is het proces voor het terugzetten naar de fabrieksinstellingen van uw slimme apparaten net zo breed en gevarieerd als slimme apparaten zelf. Sommige van je smarthome-uitrusting hebben een resetknop die het lukt. Een deel ervan vereist het gebruik van een app. En sommige bieden beide opties. Als je een resetknop gaat gebruiken, controleer dan of het apparaat echt naar de fabrieksinstellingen wordt teruggezet. Routers hebben bijvoorbeeld vaak reset-knoppen, maar die voeren een power cycle-bewerking uit.

Hoe een Amazon Echo terug te zetten naar de fabrieksinstellingen

Amazon Echo-apparaten bewaren niet alleen informatie over je wifi-netwerk, maar ook welke apparaten er verbinding mee maken via Bluetooth (bijvoorbeeld of je je telefoon hebt gekoppeld). Het resetten van een echo is eenvoudig, maar de exacte stappen zijn afhankelijk van welke echo je hebt.

  Beheer media in Firefox met de mediatoetsen op uw toetsenbord

Als je een Echo, Echo Plus of Echo Dot van de eerste generatie hebt, zul je een ander proces volgen dan andere Echo-apparaten. Pak een paperclip en maak hem los. Til vervolgens je Echo op en zoek het gat aan de onderkant. Plaats de paperclip totdat u een knop voelt indrukken en houd de paperclip vervolgens vijf tot acht seconden ingedrukt. Je zult zien dat de lichtring uitgaat en vervolgens weer aangaat. De fabrieksreset is voltooid en u zou om installatie moeten worden gevraagd.

Voor de Echo Dot Second Generation, de Echo Second Generation en Echo Plus Second Generation houdt u de volume-omlaag- en microfoon-uit-knoppen vijfentwintig seconden ingedrukt. De lichtring gaat aan en uit en de fabrieksreset is voltooid.

De Echo Dot Third Generation en Echo Input, Echo Auto en Echo Sub zijn vergelijkbaar, maar in dit geval houdt u de actieknop vijfentwintig seconden ingedrukt.

Als je een Echo Show of Spot hebt, reset je via het scherm. Veeg vanaf de bovenkant naar beneden en tik op ‘Instellingen’. Tik vervolgens op Apparaatopties, gevolgd door Reset naar fabrieksinstellingen.

Als je niet zeker weet of je het proces goed hebt, heeft Amazon het samengesteld handige video’s elke methode demonstreren.

Een Google Home terugzetten naar de fabrieksinstellingen

Net als bij Amazon Echo-apparaten, wil je elk Google Home-apparaat dat je niet meer wilt gebruiken terugzetten naar de fabrieksinstellingen. Het proces hier is echter veel consistenter.

Als je een Home Mini of Home Max hebt, zoek dan naar een kleine knop bij het netsnoer aan de onderkant van het apparaat. Houd dit 15 seconden vast; u hoort het Home-apparaat het fabrieksresetproces bevestigen en zelfs nuttig aftellen naar het begin van de reset.

Als je een Google Home hebt (het apparaat van volledige grootte), houd je de knop voor het dempen van de microfoon aan de achterkant van het apparaat 15 seconden ingedrukt. U hoort een vocale bevestiging van de naderende fabrieksreset.

En als je een Google Home-hub houd beide volumeknoppen aan de achterkant van het apparaat 15 seconden ingedrukt. Net als alle andere Google-apparaten, hoor je een vocale bevestiging van de fabrieksreset.

Hoe Z-Wave-apparaten uit te sluiten op Wink en SmartThings

Voordat je je hub terugzet naar de fabrieksinstellingen, moet je je Z-Wave-apparaten uitsluiten. Naast dat je hub informatie opslaat over welke apparaten erop waren aangesloten, slaan Z-Wave-apparaten informatie op over de hub waarmee ze waren verbonden. En totdat die informatie van hen is verwijderd, zullen ze geen verbinding maken met een andere hub. Als u uw apparaten weggeeft of verkoopt, kan de nieuwe eigenaar de uitsluiting zelf doen, maar als u de stappen voor hen onderneemt, hebben ze een gemakkelijkere tijd bij het instellen.

Zowel Wink als SmartThings bevatten voor dit doel een optie voor de uitsluitingsmodus. Maar in het geval van SmartThings is het verwijderen van uw apparaat wat u moet doen voor alles wat u op de hub hebt aangesloten. U kunt de SmartThings-uitsluitingsmodusoptie gebruiken om een ​​apparaat los te koppelen van een ander netwerk (als iemand bijvoorbeeld is vergeten de apparaten te verwijderen voordat hij ze aan u heeft gegeven).

  Hoe u gemakkelijk gratis een back-up kunt maken en gegevens tussen iPhones kunt overbrengen

Ga in Wink naar je Hub -> Z-Wave Controls -> Uitsluitingsmodus. Ga vervolgens naar uw apparaat en gebruik het – als het een raamsensor is, opent en sluit u deze. Als het een slim slot is, toets dan een slotcode in. Het apparaat wordt nu uitgesloten.

Zoek op SmartThings uw apparaat, tik op bewerken, tik op het minteken en bevestig dat u het apparaat wilt verwijderen. Het apparaat wordt nu uitgesloten.

Hoe een Wink Hub terug te zetten naar de fabrieksinstellingen

Het terugzetten naar de fabrieksinstellingen van een Wink Hub is geen eenvoudig proces. De hub heeft een resetknop aan de onderkant, maar tenzij u de exacte stappen weet, hoeft u alleen maar het apparaat opnieuw op te starten. Maar je wilt zeker je Wink terugzetten naar de fabrieksinstellingen wanneer je hem buiten gebruik stelt, aangezien dit apparaat details bevat over je netwerk, je verbonden apparaten en je Wink-account.

Om te resetten, pak je een paperclip en maak je deze los, druk je hem vervolgens in het reset-gaatje aan de onderkant van de hub en houd je de paperclip daar. De led van de hub moet veranderen van ononderbroken groen in knipperend groen in knipperend wit. Wanneer u het knipperende wit ziet, stop dan met het indrukken van de resetknop.

Terwijl de Wink-hub nog steeds wit knippert, drukt u eenmaal op reset, maar houdt u niet ingedrukt, en het knipperende wit verandert in knipperend rood. Wanneer je de knipoog rood ziet knipperen, druk je de paperclip terug in de reset-knop. De Hub zal afwisselend blauw en groen beginnen. Dit betekent dat het fabrieksresetproces is begonnen.

Wanneer het resetproces is voltooid, veranderen blauw en groen in langzaam knipperend wit.

Een SmartThings Hub terugzetten naar de fabrieksinstellingen

De eerste stap om een ​​SmartThings Hub terug te zetten naar de fabrieksinstellingen, is door deze los te koppelen. Pak vervolgens een gebogen paperclip en druk op de resetknop aan de achterkant van de hub. Houd de pin ingedrukt en steek de stekker weer in het stopcontact. Laat het apparaat inschakelen en houd de paperclip 30 seconden op zijn plaats. U zult de LED aan de voorkant van een knipperend geel naar een effen geel gaan, op dat moment kunt u de resetknop loslaten. Trek de stekker nog niet uit het stopcontact, want een volledige fabrieksreset duurt ongeveer 15 minuten.

Hoe de fabrieksinstellingen van Philips Hue te herstellen

Helaas, in tegenstelling tot SmartThings, is het eenvoudigweg verwijderen van een Philips Hue lamp in de Hue-app reset het niet naar de fabrieksinstellingen. Dat betekent dat als je iemand anders je lamp geeft, ze het moeilijk zullen hebben om het te gebruiken en waarschijnlijk hun toevlucht moeten nemen tot het handmatig toevoegen met een serienummer. De Hue-app ondersteunt helemaal geen fabrieksreset-lampen, dus als je ze naar de fabrieksinstellingen wilt herstellen, heb je een Philips Hue Switch nodig.

  Deze interactieve grafiek maakt gebruik van aangepaste filters om de juiste laptop te vinden

Om een ​​Hue-lamp met een schakelaar terug te zetten naar de fabrieksinstellingen, moet u eerst alle Hue-lampen op één na uitzetten (dit is niet strikt noodzakelijk, maar het kan de zaken gemakkelijker maken). Breng je Hue-schakelaar dan dicht bij de lamp. Schakel de lamp in en houd vervolgens de aan- en uitknoppen op de schakelaar tien seconden ingedrukt. Je Hue-lamp zal knipperen, houd de aan- en uitknop nog een seconde ingedrukt. Doe het licht uit en vervolgens weer aan. Uw lamp is teruggezet naar de fabrieksinstellingen.

Nadat je je lampen hebt gereset, is het terugzetten naar de fabrieksinstellingen van een Philips Hue Bridge een fluitje van een cent. Draai de Bridge om en zoek de Factory Reset-knop. Afhankelijk van uw model heeft u mogelijk een paperclip nodig om er bij te komen. Houd vijf seconden ingedrukt; je weet dat het lang genoeg is geweest als de LED’s aan de bovenzijde beginnen te knipperen. Wanneer ze stoppen met knipperen, is uw fabrieksreset voltooid.

De Nest Thermostat en Nest Protect resetten

We hebben uitgebreid besproken hoe je een Nest Thermostat kunt resetten en verwijderen. Tik op de thermostaat om het hoofdmenu te openen. Scroll naar instellingen en selecteer het. Scroll naar rechts en selecteer vervolgens reset. Kies alle instellingen en selecteer vervolgens Reset om te bevestigen dat u het apparaat wilt terugzetten op de fabrieksinstellingen. Draai de ring naar rechts als daarom wordt gevraagd totdat de wijzerplaat op het scherm van de linkerkant naar rechts beweegt. Druk op het apparaat om op “OK” te drukken. Wacht tien seconden en het resetproces zal beginnen.

Het proces voor de Nest Protect is even praktisch, maar over het algemeen eenvoudiger. Houd de knop van de Protect tien seconden ingedrukt. Wanneer de Protect zijn versienummer begint uit te spreken, laat u de knop los. Als u te lang vasthoudt, wordt het proces geannuleerd. Nadat je loslaat, telt de Nest af en vertelt je dat hij zijn instellingen zal wissen. Als het aftellen is voltooid, wist de Nest Protect de instellingen.

Hoe zit het met andere apparaten?

Helaas zijn wifi-apparaten nog gevarieerder dan andere smarthome-apparaten. Wi-Fi als smarthome heeft geen standaard, en daarom moet je mogelijk een nieuwe app downloaden als je een nieuw apparaat koopt dat afhankelijk is van wifi (tenzij het van dezelfde maker is). Vanwege dit gebrek aan standaard is er niet één manier om een ​​Wi-Fi smarthome-gadget opnieuw in te stellen. U moet de maker van uw apparaat raadplegen, controleren op een resetknop en in uw app zoeken naar een fabrieksresetoptie.

Omdat Wi-Fi-apparaten rechtstreeks verbinding maken met uw Wi-Fi-router, is het vooral belangrijk om de informatie ervan te wissen. Ze kunnen uw SSID en wachtwoord bevatten en het kan mogelijk zijn om die informatie eruit te extraheren.

Wat je ook doet met je smarthome-spullen wanneer je besluit ze weg te doen, neem de extra tijd om te controleren of alle informatie van ze is gewist. Nadat u een apparaat hebt teruggezet naar de fabrieksinstellingen, is het een goed idee om te controleren of het in de modus “eerste keer instellen” staat voordat u het weggooit of doorgeeft. Als het zonder enige moeite verbinding maakt met uw bestaande systeem, staat uw informatie er nog steeds op en wilt u het fabrieksresetproces opnieuw doorlopen.