Verschil tussen IPv4 en IPv6

Voordat u het verschil tussen IPv4 en IPv6 begrijpt, moet u het Internet Protocol (IP) of IP-adres kennen. Het is een unieke code voor de apparaten om op internet te communiceren. Tot op heden zijn er twee internetprotocolversies, genaamd IP-versie 4 en IP-versie 6. IPv4 werd in 1980 voor het publiek geïntroduceerd, maar trad in werking na 1989 toen Sir Tim Berners-Lee het World Wide Web uitvond. IPv6 bevond zich in 1998 in de beginfase van ontwerp en ontwikkeling, terwijl het in 2017 van kracht werd. Hoewel er verschillende voor- en nadelen zijn, wordt nog steeds verward tussen IPv4 en IPv6. Laten we in dit artikel de voordelen van IPv6 ten opzichte van IPv4 en IPv4 v/s IPv6-voorbeelden onderzoeken.

Verschil tussen IPv4 en IPv6

Hier hebben we het verschil tussen IPv4- en IPv6-protocollen in detail laten zien.

Wat is het internetprotocol?

Internet Protocol is een methode voor het overdragen van gegevens van de ene computer naar de andere via internet. Het gebruikt een reeks regels voor het routeren van de informatie van de hostcomputer om door de netwerken te reizen om de doelcomputer te bereiken. Gegevens die vanaf de hostcomputer worden verzonden, worden opgesplitst in kleinere delen die pakketten worden genoemd. Elk pakket bevat de IP-informatie van de doelcomputer. De IP-informatie wordt het IP-adres genoemd, toegewezen door internet om apparaten op unieke wijze te identificeren.

Soorten internetprotocollen

Hieronder volgen de soorten internetprotocollen:

 • IP (Internet Protocol): Internet Protocol is een reeks regels waarmee computers met elkaar kunnen communiceren. Het IP-protocol zorgt ervoor dat de computer een specifiek serienummer krijgt toegewezen, het IP-adres. Het IP-protocol kent twee versies: IPv4 en IPv6. Het verschil tussen IPv4 en IPv6 lees je verder in het artikel.

 • TCP (Transfer Control Protocol): Het Transfer Control Protocol splitst de gegevens op in kleinere delen, pakketten genaamd, en wisselt deze uit via internet. Het zorgt er ook voor dat de pakketten informatie bevatten over de brongegevens, de bestemming en de volgorde van de gegevens. Het TCP is verder ingedeeld in vier lagen. De eerste is de applicatielaag, die ervoor zorgt dat de gegevens in hetzelfde formaat worden ontvangen als ze vanaf het hostadres zijn verzonden. Ten tweede is de transportlaag verantwoordelijk voor het soepel overbrengen van gegevens van de hostcomputer naar de doelcomputer. Het zorgt er ook voor dat fouten worden hersteld en de gegevensstroom wordt gecontroleerd. De derde is de internetlaag, die de pakketten van de hostcomputer naar de doelcomputer doorgeeft door onafhankelijke netwerken met elkaar te verbinden. Ten vierde is er de Network Access Layer, die verantwoordelijk is voor de verbinding van de computers met het netwerk.

 • UDP (User Data Protocol): Het User Data Protocol is verbindingsloos en onbetrouwbaar. Omdat er geen verbinding is, is er geen systeem om ervoor te zorgen dat de gegevens worden ontvangen. Het kan slechts een kleine hoeveelheid gegevens tegelijk verplaatsen. Het bevat de adressen van de host en de bestemmingscomputer om de gegevens naar de juiste plek te brengen.

 • POP3 (Post Office Protocol Version 3): POP3 bestaat uit twee message access agents (de client en de server). Het helpt bij het beheren en ontvangen van e-mail uit de mailbox.

 • SMTP (Simple Mail Transfer Protocol): Het Simple Mail Transfer Protocol is in de eerste plaats bedoeld voor het verzenden van e-mail. Dit protocol werkt op basis van een set regels met twee programma’s, die e-mail verzenden en ontvangen via internet.

 • FTP (File Transfer Protocol): Met het File Transfer Protocol kunnen verschillende bestandstypen van de host naar de doelcomputer worden overgebracht. Deze bestanden kunnen tekst, multimedia, documenten en programma’s zijn.

 • HTTP (Hyper Text Transfer Protocol): HTTP is een protocol dat wordt gebruikt om gegevens in een speciaal formaat via internet over te dragen, via het World Wide Web (www), dat andere gegevens zoals tekst of afbeeldingen met elkaar verbindt. Het zorgt voor een goede structurering en overdracht van gegevens. Het bepaalt ook de verschillende acties die nodig zijn als reactie op de opdrachten die de gebruiker op de webbrowser geeft.

 • HTTPS (Hyper Text Transfer Protocol Secure): HTTPS is een uitgebreide versie van HTTP. Het verhoogt de communicatiebeveiliging via een netwerk met Secure Socket Layer en Transport Layer Security-certificaat. Het is vereist in gevallen waarin de gebruikers vertrouwelijke details moeten delen.

 • TELNET (Terminal Network): Met het Terminal Network-protocol kan een systeem via een netwerk met een ander systeem worden verbonden. De hostcomputer wordt de lokale computer genoemd, terwijl de doelcomputer de externe computer wordt genoemd. Dit protocol helpt bij het inloggen op de doelcomputer via de hostcomputer.

Wat is het IP-adres?

Een IP-adres is een uniek nummer dat wordt verstrekt aan de apparaten die op het netwerk zijn aangesloten om verbinding te maken met internet. Bijvoorbeeld 192. 168. 293. 10.

Deze adressen kunnen hetzelfde zijn voor mensen die zijn verbonden via bekabelde verbindingen of de modem op een werkplek of thuis. Maar het wordt gescheiden door NAT of National Address Translation bij toegang tot openbare adressen. De modem/router werkt als een NAT naar deze IP-adressen. Het scheidt de identiteit van het apparaat en reageert anders op de apparaten wanneer ze toegang willen tot het internet dat ermee is verbonden. Laten we, voordat we IPv4 versus IPv6 leren, kort naar de definitie kijken.

Wat is IPv4?

IPv4, of internetprotocolversie 4, was aanvankelijk de eerste versie van internet die door het publiek werd gebruikt om toegang te krijgen tot internet, terwijl het een unieke code kreeg om een ​​identiteit te garanderen om door alles te bladeren. Het is een protocol voor gebruik op pakketgeschakelde Link Layer-netwerken, wat betekent dat het is ontworpen voor ethernetgebruik.

IPv4 gebruikt een numerieke waarde om de identiteit van de gebruiker op internet toe te wijzen. IPV4 gebruikt 32-bits om zijn adres op te slaan dat uitkomt op 232, wat neerkomt op een gigantische 4,3 miljard adressen (of 4294967296 om precies te zijn).

Wat is IPv6?

Afbeelding van Gerd Altmann via Pixabay

IPv6 is een nieuw protocol met nieuwe geavanceerde functies om internet te gebruiken en het probleem van IP-adresuitputting op te lossen dat zich voordeed in IPv4. IPv6 is een 128-bits IP-adres dat 2128 adressen ondersteunt in de berekening, wat leidt tot een oneindig aantal IP-adressen die hexadecimaal zijn, gescheiden door dubbele punten (:).

Wat is het verschil tussen IPv4 en IPv6?

Het is al een tijdje geleden en ISP’s (Internet Service Providers) dwingen gebruikers om IPv6 te gebruiken voor soepele en stabiele verbindingen via het routeringskanaal. De gebruiker weet niet of hij IPv4 of IPv6 gebruikt. Om het verschil tussen de IPv4- en IPv6-adressen te identificeren, volgt hier een voorbeeld van IPv4 v/s IPv6.

 • IPv4: 192.168.27.12
 • IPv6: 2001:4860:4860:0:0:0:0:8888

Om het verschil tussen IPv4 en IPv6 te vergelijken, kunt u ze in een grafiek compileren.

IPv4
IPv6
32-bits adreslengte
128-bits adreslengte
4,3 miljard adres
340 undeciljoen adres
Numeriek adres
Hexadecimaal adres
Gebruikt voor unicast, multicast en uitzending
Gebruikt voor unicast, anycast en multicast
Pakketgrootte: 576 bytes
Pakketgrootte: 1208 bytes
0 tot 255 in Getal
0 tot FFFF
Gescheiden met een punt (.)
Gescheiden met een dubbele punt (:)
Bestaat uit 4 octetten en 8 bits
Bestaat uit 8 octetten en 16 bits
Geschikt voor computers en laptops
Meer compatibel met mobiele netwerken
Beperkt laadvermogen door verouderd prototype
Groter laadvermogen (draagvermogen pakket)
Voorbeeld: 192.168.27.12
Voorbeeld: 2001:4860:4860:0:0:0:0:8888

Voordelen van IPv6 boven IPv4

Laten we, nadat we hebben geleerd wat het verschil is tussen IPv4 en IPv6, eens kijken naar de voordelen van IPV6 ten opzichte van IPv4. Mensen gebruiken nog steeds IPv4 vanwege compatibiliteitsproblemen, misschien omdat de netwerkprovider of een ouder systeem in de hoek zit. IPv4 was aan het werk sinds de tijd van LAN-kabels, en het was erg moeilijk voor mensen om de technologie te betalen om draadloos te gaan. Maar omdat de concurrentie voor massaproductie op een hoogtepunt was, begonnen mensen te beseffen dat internet de overhand had en schakelden ze daarna over op een digitale levensstijl. We hebben veel voordelen en laten we die eerst eens bekijken.

 • IPv6 heeft geen NAT (Network Address Translation) nodig voor toegang tot internet.
 • Het heeft onbeperkte IP-adressen.
 • Er is een goede optie voor flow labeling (Quality of Service).
 • Het biedt automatische configuratie voor apparaten.
 • Het heeft ook automatische authenticatie en privacycertificaat.
 • Het is goed voor multicast-routering.
 • Bovendien heeft het verbeterde mobiliteit en stabiele verbinding.
 • IPv6 is beter compatibel met mobiele apparaten.
 • Websites starten 5% sneller op in vergelijking met IPv4.
 • Voor mapping gebruikt IPv6 NDP (Neighbor Discovery Protocol) naar MAC-adres.
 • Het heeft geen controlesomveld.

IPv6-statistieken

Naarmate de nieuwere versie voor het publiek werd uitgerold, hebben mensen nu de neiging om individuele IP’s voor hun werk te gebruiken om clusters te vermijden. Maar volgens Google Statistieken is het gebruik van IPv6 tot 25 oktober 2022 met 36,85% verhoogd, van 0,14% op 4 september 2008. Het laat zien dat de ISP’s de veranderingen helpen realiseren, maar langzaam.

Afbeelding van Google IPv6-adoptie

Terwijl landen zich voorbereiden op IPv6, wordt Web 3.0 ontwikkeld door technologiebedrijven (NFT, Gaming, Crypto).

Afbeelding van Google IPv6-adoptie per land

Lees na het bekijken van de verschillen en voordelen verder om te weten wat beter is IPv4 of IPv6.

Wat is beter IPv4 of IPv6?

Het antwoord op deze vraag is niet per se eenvoudig, ook al hebben we veel voordelen van IPv6 boven IPv4 besproken. Om te beslissen welke IPv4 of IPv6 beter is, moet u uw vereisten en de vereisten van uw netwerk begrijpen. Als u verbinding maakt met apparaten die voornamelijk IPv4-adressen gebruiken, kunt u beter IPv4-adressen gebruiken. Het kan ook beter zijn om IPv4-adressen te gebruiken als u zich alleen richt op uw huidige vereisten en niet nadenkt over de langetermijnuitbreiding van uw netwerk. Over het algemeen is IPv6 beter, sneller, veiliger en technologisch geavanceerder. Het heeft ook meer functies.

Ook, toe te voegen aan de punten, zal het IP-adres zijn automatisch ingeschakeld en toegewezen naar uw apparaat wanneer u bent verbonden met internet volgens de staat waarin u woont of de services die u kiest.

IPv4 en IPv6 samen

Ondanks het verschil tussen IPv4 en IPv6, blijven beide in gebruik. Beide IP-versies hebben een groot aantal voor- en nadelen. Er zijn ook voordelen om ze ook samen te gebruiken. In deze benadering draaien computers en routers beide protocollen. Grote netwerkleveranciers ondersteunen dit soort aanpak. Het wordt een Dual Stack-netwerk genoemd. Tunneling en Network Address Translation zijn andere benaderingen waarbij het gebruik van beide IP-adressen voordelig is gebleken.

Wie gebruikt IPv6?

Zoals Google stelt, is de wereldwijde implementatie van IPv4 34%. In de VS zou dit 46% zijn. Internetserviceproviders en carriernetwerken behoren tot de eerste gebruikers van IPv6. Grote bedrijven zoals Google, Yahoo, Amazon, Telcom en Comcast zijn overgestapt op Dual Stack-implementatie, terwijl Microsoft, CERNET en T-Mobile zijn overgestapt op het gebruik van IPv6. Budget, complexiteit en tijd zijn factoren waarmee u rekening moet houden voordat u besluit te migreren.

Veelgestelde vragen (FAQ’s)

Q1. Is IPv4 nog in gebruik?

antw. Als onderdeel van het bespreken van IPv4 versus IPv6, moet u het gebruik van IPv4 kennen. Zoals eerder vermeld, staat IPv4 op het punt van uitputting. Het is niet volledig uitgeput en wordt nog steeds gebruikt vanwege de compatibiliteit. IPv4-adressen worden verkocht en hergebruikt. Er is geen officiële afsluiting van de IPv4-adressen. Hoewel er overgangen plaatsvinden naar IPv6, hebben veel sites hun systeembeheer geüpgraded voor IPv6.

Q2. Wat is het verschil tussen DNS en IP?

antw. IP- of internetprotocoladres is slechts een nummer dat aan uw apparaat is toegewezen om verbinding te maken met internet, maar DNS is Domain Name Service die de alfabetische naam vertaalt naar het IP-adres van de website. Amazon.com is bijvoorbeeld 54.192.0.0/16.

***

We hopen dat dit artikel nuttig was en dat u het verschil tussen IPv4 en IPv6 hebt begrepen. U kunt het opmerkingenveld gebruiken om ons te laten weten of u vragen of suggesties heeft over een ander onderwerp waaraan u wilt dat wij de volgende keer werken.

  Hoe u kunt zien welke CPU op uw pc zit (en hoe snel deze is)

gerelateerde berichten