Volg, verwijder en beveilig verzonden Gmail-bijlagen met docTrackr

Gmail is waarschijnlijk het beste dat is uitgevonden sinds het internet zelf. Dat klinkt misschien overdreven, maar het is gewoon zo goed. Zelfs als je soms niet in staat bent om iets te bereiken dat je ermee wilde, komen browserextensies van derden te hulp en helpen ze de functionaliteit uit te breiden en te verbeteren. Een van die Chrome-extensies die ik onlangs ontdekte, is docTrackr, waarmee gebruikers Gmail-bijlagen op afstand kunnen volgen of vernietigen, en zelfs machtigingen voor het bekijken, afdrukken en kopiëren van elke PDF-bijlage kunnen instellen om misbruik door hun ontvangers te voorkomen. Details volgen direct na de pauze.

Om aan de slag te gaan met docTrackr moet u een eenvoudige extensie voor uw Chrome-browser installeren. Als je dat hebt gedaan, log je in op je Gmail-account en ben je helemaal klaar om docTrackr rechtstreeks vanuit je account te gaan gebruiken. De extensie creëert een ‘beveiligde bijlage’-knop naast het standaard bijlagepictogram in het berichtvenster van Gmail, waarop u kunt klikken om het bestand te verzenden met de gewenste vooraf ingestelde machtigingen.

  Een Google Doodle offline opslaan

Wanneer u voor de eerste keer op de knop ‘Beveiligen met docTrackr’ klikt, verschijnt er automatisch een aanmeldingsformulier waarin u uw e-mailadres en wachtwoordgegevens moet invoeren om een ​​account bij de service aan te maken. Vanzelfsprekend kunnen degenen die al een account hebben de Login-knop gebruiken om in te loggen.

docTrackr ondersteunt op het moment van schrijven alleen veilige levering voor PDF-bestanden, maar de ontwikkelaars bevestigen dat ondersteuning voor aanvullende documentindelingen al onderweg is. Wanneer u het bijlagebestand selecteert en op de knop Verzenden klikt in het venster Opstellen, verschijnt er een klein menu waarin u het toegangstype kunt specificeren via de selectievakjes. U kunt zelfs meerdere machtigingstypen voor elke bijlage instellen, zoals alleen bekijken, afdrukken en bekijken, of afdrukken en bewerken enz. Hoewel ‘Can View’ altijd als standaard is geselecteerd. Vervolgens kunt u ook een vervaldatum voor de bijlage opgeven door op het kalenderveld te klikken. Na de ingestelde datum kan de ontvanger de bijlage niet meer gebruiken. Als u klaar bent, klikt u op ‘Beveiligen en delen’ om uw bericht te verzenden.

  Hoe de datum van een specifieke dag van de maand in Excel te vinden?

Een ander interessant onderdeel is dat je alles kunt volgen met betrekking tot de bijlagen die je verzendt met behulp van de extensie, zoals wanneer de ontvanger het bericht heeft bekeken, het bestand heeft geopend of het heeft gedownload, allemaal in realtime vanaf je docTrackr-dashboard. Het dashboard bevat zelfs locatie-informatie en werkt het activiteitentabblad bij wanneer de ontvanger toegang heeft tot uw document. Hiermee kunt u ook handmatig de toegang tot het document in- of uitschakelen.

docTrackr kan worden gedownload van de Chrome Web Store.

Installeer docTrackr vanuit de Chrome Web Store