Voorinstellingen toevoegen aan Adobe Lightroom

Voorinstellingen zijn een van de krachtigste functies van Adobe Photoshop Lightroom; met hen kunt u dezelfde instellingen steeds opnieuw gebruiken. De meest voorkomende voorinstellingen zijn voorinstellingen voor ontwikkelen die consequent dezelfde bewerkingen toepassen op elke afbeelding.

Naast voorinstellingen voor ontwikkelen, heeft Lightroom voorinstellingen voor de meeste functies. Er zijn bijvoorbeeld voorinstellingen voor metagegevens, voorinstellingen voor importeren, voorinstellingen voor exporteren, trefwoordensets, voorinstellingen voor diavoorstellingen, watermerken en meer.

Hoewel je je eigen presets kunt maken, is er een bloeiende gemeenschap en marktplaats van presets die door andere mensen zijn gemaakt. Laten we eens kijken hoe we ze in Adobe Lightroom kunnen installeren.

Waarom voorinstellingen gebruiken?

De grote voordelen van presets zijn dat ze consistent en snel zijn. Als u altijd dezelfde paar aanpassingen aan een afbeelding maakt, kunt u ze met een voorinstelling allemaal met één klik toepassen. Dit is geweldig voor professionele fotografen die honderden of duizenden afbeeldingen moeten verwerken.

  Alle voertuigen compatibel met Apple CarPlay vanaf maart 2020

En als je net begint en niet helemaal bekend bent met alle bewerkingstools van Lightroom, bieden voorinstellingen een manier om je afbeelding een unieke uitstraling te geven terwijl je leert dingen voor jezelf te doen. Het is een vergissing om volledig te vertrouwen op voorinstellingen voor ontwikkelen, maar je kunt ze zien als supercharged Instagram-filters.

Ten slotte maken enkele van de andere voorinstellingen de minder bekende functies van Lightroom krachtiger. Er zijn bijvoorbeeld voorinstellingen waarmee u time-lapses rechtstreeks vanuit Lightroom kunt exporteren.

Voorinstellingen zoeken

Hoewel u uw eigen voorinstellingen kunt maken, is het veel eenvoudiger om die van andere mensen te gebruiken. Veel succesvolle, bekende fotografen zoals Trey Ratcliff en Jared Polin hun eigen presets verkopen of gratis aanbieden. Als er fotografen zijn wiens werk je leuk vindt, is het de moeite waard om op hun website te kijken of ze er een verkopen.

  Hoe u de Apple TV-app buiten de Amerikaanse regio kunt krijgen?

Je kunt ook duizenden voorinstellingen vinden op marktplaatsen zoals GraphicRiver. Als je een bepaalde look of feel wilt, is de kans groot dat iemand het daar verkoopt.

Ontwikkelvoorinstellingen toevoegen aan Lightroom Classic CC

Sinds Lightroom 7.5 heeft Adobe de manier veranderd waarop Lightroom met voorinstellingen omgaat. Nu zijn ontwikkelvoorinstellingen in ieder geval eenvoudiger dan ooit om toe te voegen. Open Lightroom en ga naar de ontwikkelmodule.

Klik in het gedeelte Voorinstellingen van de linkerzijbalk op het pictogram + en selecteer vervolgens ‘Voorinstellingen importeren’.

Navigeer naar de voorinstellingen die u wilt importeren. Voor dit voorbeeld gebruik ik de gratis presets van Trey Ratcliff.

Klik op “Importeren” en de voorinstellingen worden toegevoegd aan de zijbalk onder het gedeelte “Gebruikersvoorinstellingen”, klaar voor gebruik.

Andere voorinstellingen toevoegen aan Lightroom Classic CC

Om andere voorinstellingen toe te voegen, is het proces een beetje anders. Ik demonstreer dit met Sean McCormack’s Lightroom time-lapse-sjabloon.

Lightroom openen. Ga in Windows naar Bewerken > Voorkeuren. Ga op een Mac naar Lightroom > Voorkeuren.

  Hoe u uw Netflix-profiel, ondertiteling en audiotaal kunt wijzigen

Selecteer het tabblad ‘Voorinstellingen’ en selecteer vervolgens onder Locatie ‘Alle andere Lightroom-voorinstellingen weergeven’.

Navigeer naar de juiste map voor de voorinstelling die u wilt toevoegen. Omdat ik bijvoorbeeld een sjabloon voor een diavoorstelling toevoeg, moet ik de map Diavoorstellingsjablonen openen.

Sleep de voorinstelling naar de map Gebruikerssjablonen.

Sluit Lightroom af en start het opnieuw, en de voorinstelling is klaar voor gebruik.

Voorinstellingen zijn een van de beste functies van Lightroom. Nu weet u hoe u de gewenste voorinstellingen kunt installeren.