Voorlooplijnen gebruiken voor sterkere foto’s

Naarmate je beter wordt in fotografie, moet je bewuste keuzes gaan maken over de compositie van je afbeeldingen. De regel van derden zal het gewoon niet meer redden. Een van de eenvoudigste en krachtigste compositietechnieken is het leiden van lijnen. Laten we eens kijken naar wat ze zijn en hoe ze te gebruiken.

Waarom compositie?

Fotografie is een kunstvorm. Natuurlijk, er zit niet veel kunst in snapshots van je hond die je met je iPhone hebt gemaakt, maar er is nog steeds het potentieel dat een afbeelding meer is dan alleen een wegwerpafbeelding van iets dat is gebeurd.

Goede beelden zeggen iets. Het is niet altijd een groot, diep punt of culturele kritiek; vaak is het “de wereld is best geweldig” of “mensen kunnen coole dingen doen.” Compositie is slechts een van de tools die dienen om de boodschap over te brengen.

Laten we naar een foto van mij kijken.

In deze opname wilde ik een paar dingen zeggen:

De mens is klein en de natuur is groot.
Mensen doen nog steeds behoorlijk epische dingen in de natuur.
SPEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEE

Het is niet bepaald een Pulitzer Prize-winnende foto, maar ik denk dat ik erin geslaagd ben om mijn punt over te brengen met mijn compositie. Denk bij het maken van een foto na over wat je wilt dat mensen die ernaar kijken voelen. Kalm? Boos? Opgewonden? Geïnspireerd? Gelukkig? Wat het ook is, de compositie zal de boodschap maken of breken.

  Een verloren iPhone, iPad of Apple Watch lokaliseren met Siri

Goed, nu we hebben besproken waarom compositie belangrijk is, gaan we dieper in op een van de belangrijkste compositiehulpmiddelen: leidende lijnen.

Wat zijn leidende lijnen?

Leidende lijnen zijn alle lijnen in een afbeelding die de ogen van de kijker leiden of begeleiden. Omdat ze misbruik maken van de menselijke neiging om een ​​lijn te volgen met onze blik als we er eenmaal naar hebben gekeken, zijn ze krachtig om mensen te wijzen waar ze moeten kijken in jouw beeld. Dit zijn de leidende lijnen in de bovenstaande foto.

Ik tel acht regels die de kijker allemaal naar de centrale berg en skiër leiden. Wanneer iemand voor het eerst naar de foto kijkt en naar een van deze regels kijkt, wordt hij rechtstreeks naar het onderwerp geleid: precies waar ik wil dat ze kijken. Hier krijg je het contrast tussen mens en berg en het gevoel van beweging en snelheid. Het is het deel van de foto dat het meest het punt belichaamt dat ik probeer te maken.

Leidende lijnen hoeven niet recht te zijn. Het kunnen gebogen, natuurlijke lijnen zijn, zoals de kustlijn of een boom.

En hier zijn de leidende lijnen in die opname.

  Tekst naar kolommen gebruiken zoals een Excel Pro

Zoals je kunt zien, leiden de meeste lijnen in de afbeelding de kijker naar het onderwerp: de vuurtoren. Het grootste dat afbreuk doet aan deze opname is de reeks lijnen van de zonnestralen links van de opname.

Omdat ze weg van het onderwerp draaien, leiden ze het oog van de kijker uit het beeld, wat niet ideaal is. Als ik een schilder was, zou ik deze lijnen vrijwel zeker in de tegenovergestelde richting hebben geschilderd. Helaas moest ik werken binnen de beperkingen van de natuur.

Leidende lijnen kunnen natuurlijk of door de mens gemaakt, echt of geïmpliceerd zijn. Maak deze foto.

De krachtigste leidende lijnen daarin zijn de schaduwen van de pier. De pier zelf en de horizon zijn de twee andere grote lijnen die de aandacht van de kijker trekken naar de mensen op de pier.

Of maak deze foto.

En deze.

In beide afbeeldingen heb ik een veel voorkomende truc gebruikt: aangezien de wereld 3D is en een afdruk of scherm 2D is, zullen als je een foto maakt, reeksen parallelle lijnen in de verte lijken samen te komen. U kunt elke reeks parallelle lijnen gebruiken, zoals straten, gebouwen, steegjes, spoorlijnen of wat dan ook, om het oog van uw kijker in het kader en in de richting van uw onderwerp te leiden. Plaats ze gewoon terug in het midden van de twee lijnen.

  Beste RAM voor Ryzen-CPU's (Koopgids) in 2021

Hier is de eerste opname met de toegevoegde lijnen.

En de tweede.

Voorlooplijnen gebruiken

Leidende lijnen zijn vrij eenvoudig te gebruiken. Wanneer u foto’s maakt, hoeft u alleen maar rond te kijken en te zien of er reeds bestaande lijnen zijn die u kunt gebruiken om de blik van de kijker te richten. Voor deze foto viel het me op dat de houten muur een aantal heel interessante lijnen had, dus ik koos een opening waardoor ze zichtbaar zouden blijven en weggeschoten.

Voorlopende lijnen zijn heel gemakkelijk te vinden als je landschappen fotografeert. De horizon zelf is één, net als alle bergkammen, rivieren of paden. Daarom is de vuurtoren zo’n natuurlijk onderwerp in deze foto.

Het enige waar je op moet letten met leidende lijnen is dat ze de kijker niet wegleiden van het onderwerp. Deze foto heeft een aantal ongelooflijk krachtige lijnen, maar ze leiden naar … nergens.

Als daar een kleine boot of oriëntatiepunt zou zijn, zou dit een ongelooflijke opname zijn. Zoals het is, is het slechts een momentopname van een mooie wolkenformatie en zijn weerspiegeling.

Het gebruik van bestaande lijnen om de blik van de kijker te leiden, is een van de fundamenten van compositie. Speel met alle lijnen die je kunt vinden de volgende keer dat je aan het fotograferen bent.