Waarom dubbelklikt mijn muis?

Een muis heeft twee knoppen om te klikken en de klik die met elke knop wordt uitgevoerd, heeft een andere functie. De rechtsklikknop kan maar één keer klikken, maar de linksklikknop kan eenmaal klikken om een ​​item te selecteren, en het kan worden gebruikt om twee keer te klikken om een ​​functie uit te voeren, normaal gesproken om iets te openen of uit te voeren.

Het dubbelklikken is een bewuste actie, dwz de gebruiker zal het uitvoeren wanneer ze een bestand willen openen, een item willen selecteren, een submenu willen openen, een script willen uitvoeren, enz. Op geen enkel moment beslist Windows 10 namens de gebruiker dat dubbelklik moet worden uitgevoerd.

Dubbele muisklikken ervaren

Als uw muis dubbelklikt terwijl dit niet zou moeten, kunnen hier verschillende redenen voor zijn. Normaal gesproken wijst dit op een probleem met de muisinstellingen of een bepaalde app die op uw systeem wordt uitgevoerd. We moeten nog steeds hardwareproblemen uitsluiten voordat we overgaan tot een oplossing. U kunt dat doen door een basishardwarecontrole uit te voeren.

  Selectief mappen synchroniseren met Google Drive

Waarom dubbelklikt mijn muis?

Basis hardwarecontrole

Om een ​​basishardwarecontrole uit te voeren, moet u een extra muis bij de hand hebben. Een muis is een goedkope randapparatuur om aan te schaffen en u kunt elk type gebruiken, dat wil zeggen bedraad of draadloos.

Sluit een andere muis aan op uw systeem en controleer of de dubbelklikken nog steeds worden uitgevoerd.
Sluit de muis aan op een andere poort en controleer of het dubbelklikken nog steeds wordt uitgevoerd.
Als uw pc een trackpad heeft, controleer dan of de dubbelklikken ook worden uitgevoerd.

Als dubbelklikken nog steeds wordt uitgevoerd in alle bovenstaande gevallen, heeft u een softwareprobleem. Probeer de onderstaande oplossingen.

1. Controleer de dubbelkliksnelheid

Windows 10 stelt gebruikers in staat om in te stellen wanneer een dubbelklik wordt uitgevoerd, dwz hoe lang het besturingssysteem moet wachten tussen opeenvolgende linkerklikken om het te registreren als een dubbelklik. Als dit interval te laag of te hoog is ingesteld, zal je vaak dubbelklikken als je dat niet van plan bent.

Open de app Instellingen met de sneltoets Win+I.
Ga naar Apparaten.
Selecteer het tabblad Muis.
Klik op Extra muisopties.
Ga in het geopende venster naar het tabblad Knoppen.
Gebruik de schuifregelaar onderaan om de dubbelkliksnelheid te verlagen of te verhogen en test het uit.
Schakel ClickLock in hetzelfde venster uit.

  Hoe pc te repareren gaat automatisch naar BIOS

2. Verwijder het muisstuurprogramma en installeer het opnieuw

Het muisstuurprogramma is mogelijk in de problemen gekomen. Dit gebeurt meestal na een grote Windows 10-update, maar kleinere, routinematige updates kunnen ook problemen veroorzaken. De oplossing is om het muisstuurprogramma te verwijderen en opnieuw te installeren.

Open Apparaatbeheer.
Vouw Muizen en andere aanwijsapparaten uit.
Klik met de rechtermuisknop en selecteer Apparaat verwijderen in het contextmenu.
Laat het apparaat verwijderen.
Koppel de muis los van het systeem.
Sluit de muis opnieuw aan en de stuurprogramma’s ervoor worden automatisch geïnstalleerd.

3. Apps van derden verwijderen

Als u apps van derden hebt geïnstalleerd voor het beheren of wijzigen van het gedrag van de muis, schakel ze dan uit of verwijder ze. Dit omvat scripts die u mogelijk uitvoert om te wijzigen hoe een muis klikt, scripts of apps die de muisknoppen opnieuw toewijzen voor een bepaalde app, bijvoorbeeld een game, of propriëtaire muis-apps zoals die van Logitech.

  Hoe een nep Google-inlogformulier te identificeren [Chrome]

4. Controleer op app-specifiek gedrag

Controleer of het gedrag app-specifiek is, bijv. de muis dubbelklikt maar doet dit alleen in een bepaalde app, het is een probleem met de app en niet met de muis. Controleer de voorkeuren voor de app en of je kunt wijzigen hoe de muis werkt. Nogmaals, dit komt vaker voor in games, maar games hebben normaal gesproken uitgebreide instellingen voor een muis. Doorloop ze en verander hoe de muis zich gedraagt.

Muis blijft dubbelklikken?

De muis is geen ingewikkeld randapparaat en hoewel Windows 10 uitgebreide instellingen heeft om aan te passen hoe het werkt, zijn ze eenvoudig genoeg om te begrijpen en te configureren.

Het is zeer onwaarschijnlijk dat u iets inschakelt dat het basisgedrag, zoals dubbelklikken, zou veranderen.