Waarom Face ID veel veiliger is dan gezichtsontgrendeling van Android

Je telefoon ontgrendelen met je gezicht is de nieuwe hotness, vooral dankzij Apple’s Face ID. Android heeft sinds 2015 een vergelijkbare functie genaamd Trusted Face, maar het komt niet eens in de buurt van hetzelfde.

Hoe werkt Face-ID?

Apple heeft veel technologie gestoken om Face ID te laten werken op een manier die niet alleen intuïtief en nauwkeurig was, maar ook ongelooflijk veilig. Kortom, het maakt een 3D-kaart van uw gezicht door een combinatie van infraroodlicht en beeldopname te gebruiken. Forbes heeft het geweldig gedaan om dit uit te leggen:

Het maakt gebruik van infrarood (IR) licht om uw gezicht te verlichten terwijl u de beelden vastlegt, om dag of nacht, buiten of binnen te werken. IR overspant golflengten van elektromagnetische straling (algemeen bekend als ‘licht’) net buiten het zichtbare spectrum, dus het scherm van de iPhone X zal je niet verblinden in het donker.

  Indrukwekkende iOS-agenda-app Sunrise komt naar Android

In meer lekentermen gebruikt het een verscheidenheid aan sensoren in combinatie met de camera van het apparaat om een ​​3D-kaart te maken van hoe je er echt uitziet – daarom werkt het in het donker of in het licht, met een hoed op, met of zonder bril, en alles tussenin. Al die technologie is de reden dat de iPhone X-serie een inkeping heeft: daar zit de hardware.

Met andere woorden, er wordt zoveel meer gebruikt dan alleen een afbeelding.

Hoe werkt een vertrouwd gezicht?

De Trusted Face-functie van Android (voorheen Face Unlock genoemd) is daarentegen niets meer dan een opgeslagen foto van je gezicht. In feite kun je het voor de gek houden vrij eenvoudig met een afgedrukte foto. Dat is slecht.

De uitzondering op de regel hier is wanneer een telefoon Trusted Face/Face Unlock combineert met een andere vorm van biometrische verificatie, zoals de irisscanner die te vinden is op moderne Samsung Galaxy-telefoons. Maar zelfs dan wordt dit alleen gebruikt als beveiligingsmaatregel om je telefoon te ontgrendelen; het kan niet worden gebruikt om in te loggen om apps zoals banksoftware, apps voor kredietbewaking of iets anders dat u met een vingerafdruk kunt ontgrendelen, te beveiligen.

  Hoe YouTube-meldingen op iPhone, iPad en Android uit te schakelen

Waarom? Omdat het niet veilig genoeg is. Waar apps Face ID accepteren als een daadwerkelijke beveiligingsfunctie, is dat niet het geval voor Android. Sterker nog, hiervoor bestaan ​​de API’s nog niet eens.

Better Face Unlock voor Android komt eraan (waarschijnlijk)

Nu, dat gezegd hebbende, realiseert Google zich dat een echt veilige gezichtsontgrendeling iets is wat mensen willen, vooral degenen die Face ID hebben gebruikt (en weten hoe geweldig het is). Het woord op straat is dat Android Q, de aanstaande versie van Android die later dit jaar uitkomt,zal een functie bieden die vergelijkbaar is met Face ID.

  Websitetekst groter maken op Android

Om net zo veilig te zijn als Face ID, heeft het natuurlijk ook hardware-ondersteuning nodig. IR-scanning en dieptemapping zijn vereisten om de functie echt veilig te laten zijn, dus telefoons die deze hardware nog niet hebben (lees: vrijwel elke telefoon die momenteel verkrijgbaar is) zullen niet compatibel zijn met zijn verbeterde functie, zelfs als ze geüpdatet naar Android Q.

Het is vermeldenswaard dat dit destijds slechts theorie was – een paar blootgestelde coderegels suggereren eenvoudig een verbeterd Trusted Face (dat mogelijk een andere naam zou kunnen hebben als dit waar blijkt te zijn) in Android Q. We zullen het niet echt weten totdat Google Q aankondigt, wat niet veel later dit jaar zal zijn.

Maar onthoud in de tussentijd dat Trusted Face/Face Unlock niets meer is dan gemak en geen echte beveiliging biedt.