Waarom gebruikt wifi dezelfde frequentie als magnetrons?

Verliest u het wifi-signaal op een apparaat in de buurt wanneer u uw magnetron start? Wi-Fi en magnetrons werken beide op een vergelijkbare frequentie, wat tot interferentie kan leiden. Maar waarom? En als dat het geval is, waarom kookt wifi je dan niet?

Magnetrons en wifi gebruiken hetzelfde spectrum zonder licentie

In 1947 de Internationale Telecommunicatie Unie richtte de ISM-banden op, een afkorting voor Industrial, Scientific en Medical. Het doel was om te definiëren welke apparaten zouden mogen werken op bepaalde radiofrequentiebanden, zodat ze geen interferentie zouden veroorzaken met andere radiocommunicatiediensten.

Het ITG heeft specifiek de 2,4 GHz-band aangewezen als een spectrum zonder vergunning voor magnetrons. Deze band heeft drie overtuigende eigenschappen: er is niet veel kracht voor nodig om uit te zenden, hij is gemakkelijk in bedwang te houden en met een relatief laag vermogen kan hij voedsel opwarmen. Dit alles verlaagde de kosten en de toegangsdrempel voor consumenten.

  Vakantiegeschenken verzenden in 'Animal Crossing: New Horizons'

Zoals de ISM-naam suggereert, was de oorspronkelijke bedoeling om alleen te gebruiken in apparaten die geen communicatie verzorgden. In de jaren sinds het vooruitzicht van een spectrum zonder vergunning is gebruikt buiten het oorspronkelijke doel, zoals draadloze telefoons, portofoons en meer recentelijk Wi-Fi. De 2,4 GHz-band was ideaal met zijn lage kosten om te implementeren, lagere stroombehoeften en behoorlijke afstandsmogelijkheden.

Magnetrons zijn geen kooi van Faraday; ze lekken

Alles wat op de ISM-banden draait, wordt verondersteld te zijn ontworpen voor intoleranties om interferentie te voorkomen, en Wi-Fi-apparaten hebben speciaal daarvoor algoritmen. Een magnetron is echter krachtig genoeg om eventuele wifi-signalen in de buurt te overweldigen.

Magnetrons hebben een afscherming om dit te voorkomen, maar ze zijn geen perfecte kooi van Faraday. De aard van een gaasvenster op de deur verhindert dat. Het is niet ongewoon om wat lekkage uit een magnetron te hebben – kijk maar naar een die al een tijdje niet is schoongemaakt om dat te zien. U zult waarschijnlijk aan de buitenkant vuil en vet zien dat alleen van binnenuit afkomstig kan zijn van voedsel. Als het vaste stoffen kan lekken, kan het ook radiogolven lekken.

  Een website toevoegen aan het snelkiesnummer in Firefox

Magnetrons en Wi-Fi-apparaten gebruiken een frequentie die vergelijkbaar genoeg is, zodat de een met de ander kan interfereren. Je wifi zal natuurlijk niets merkbaars doen aan de magnetron, deels vanwege de afscherming en deels omdat het alleen maar je eten probeert te verwarmen.

Geen wifi kan je niet koken

Wi-fi en magnetrons gebruiken een zeer vergelijkbare radiofrequentie, maar er zijn twee significante verschillen: focus en vermogen. Een wifi-router zendt zijn signaal omnidirectioneel uit. Dat wil zeggen, het stuurt het in alle richtingen in een ruwe cirkel zo ver als het kan. Uw magnetron daarentegen stuurt zijn signaal in één richting, ongeveer naar het midden van de oven. Dat signaal gaat door totdat het een muur raakt, stuitert en terugkomt (in een iets andere hoek). Het is geen perfect systeem vanwege de aard van radiogolven, en daarom heeft elke magnetron warme en koude plekken. Daarom hebben magnetrons draaiende platen.

Magnetrons verbruiken ook meer stroom dan een wifi-router; meestal genereren ze 1000 watt aan vermogen. Omgekeerd genereert een standaard wifi-router ongeveer 100 milliwatt (of 0,1 watt) vermogen. Je zou het vermogen van de wifi-router ongeveer 10.000 keer moeten verhogen en de straal moeten beperken om iets te kunnen koken.

  De 6 beste gratis apps voor videoconferenties

Je hebt waarschijnlijk geen nieuwe magnetron nodig

Als u storingsproblemen ziet, hoeft u de magnetron niet te vervangen; hoogstwaarschijnlijk is het lek klein en niet schadelijk voor u. Wi-Fi is veel gevoeliger en er is niet veel voor nodig om een ​​probleem te veroorzaken. In plaats van de magnetron te vervangen, zou je hem kunnen verplaatsen. U kunt ook een nieuwe Wi-Fi-router kopen die op de 5GHz-band werkt. Zo voorkom je niet alleen storing van de magnetron, maar ook storing van je buren.

Afbeelding tegoed: Sergey91988/Shutterstock.com