Waarom ik in 2020 nog steeds een oude PowerPC Mac gebruik

Vorige maand kocht ik een “nieuwe” Mac voor mezelf, en het kostte me slechts $ 50. Hoe is dit mogelijk, als de goedkoopste Apple-computer (de Mac Mini) $ 799 kost, of 16 keer wat ik heb betaald?

Omdat ik een oude 12-inch iBook uit 2003 kocht waarop een lang verouderde versie van Mac OS X draait op de stoom van een 800 MHz G4 PowerPC-processor. Hoewel deze machine misschien wat lang in de tand zit, is hij verrassend handig als dagelijks werkpaard.

PowerPC-productiviteit

De moderne werkplek is gevuld met afleiding, van officiële zakelijke toepassingen, zoals Slack en Microsoft Teams, tot frivoliteiten op sociale media. Deze zijn beter zichtbaar dan ooit nu zo velen van ons vanuit huis werken.

Het spreekt natuurlijk voor zich dat mijn oude iBook Slack niet kan draaien, dat bijna tien jaar is gemaakt nadat mijn laptop de fabrieksassemblagelijn had verlaten. Om redenen die ik nog moet ontdekken, kan de interne AirPort Wi-Fi-kaart van mijn iBook geen verbinding maken met moderne Wi-Fi-netwerken – ze verwarren hem gewoon.

In wezen is het volledig air-gapped. En dat is perfect voor lange marathons van ongestoord werk, waarbij online onderbrekingen simpelweg niet mogelijk zijn.

Het helpt ook dat de iBook heerlijk typt. Het stamt uit een tijdperk waarin laptops enorm omvangrijk waren. Als gevolg hiervan heeft het toetsenbord veel reizen, met goed gespreide en voorgevormde toetsen. Ik zou zelfs beweren dat het prettiger is om te gebruiken dan de nieuwste van Apple Magisch toetsenbord.

Voor het schrijven gebruik ik AppleWorks 6.0, een kantoorsuite die grotendeels is vervangen door iWork. Het bevat een tekstverwerker, spreadsheet en presentaties-app. Je kunt het ook gebruiken om websites te maken, hoewel ze er volgens de huidige normen niet bijzonder goed uit zouden zien.

  Hoe u van Gmail-account kunt wisselen vanuit de URL-balk

Nadat ik klaar ben met werken aan een stuk, kopieer ik het naar een USB-flashstation en verplaats ik het naar mijn hoofdcomputer met internetverbinding.

AppleWorks ondersteunt verschillende Microsoft Word-bestandstypen, waarvan de meest recente uit 2003 is. Deze worden standaard geopend in de nieuwste versie van macOS met TextEdit, dus ik hoefde geen conversietool te downloaden.

Zoals te verwachten was, heb ik ontdekt dat het hebben van een speciale, internetvrije laptop me heeft geholpen productiever te worden. Geen afleiding betekent dat ik me beter kan concentreren op de taak die voor mij ligt. Dit alleen al heeft mijn iBook elke cent waard gemaakt.

Oude Mac-games draaien ook nog steeds

Natuurlijk is het niet allemaal leuk en geen spel. Er is een behoorlijk aantal games uitgebracht voor PowerPC Macs, en je kunt er veel online vinden. Twee games waar ik momenteel van geniet, zijn de cell-shaded shooter XIII (die later dit jaar opnieuw wordt uitgebracht) en Star Trek: Elite Force II. Hoewel de gameplay en graphics niet helemaal voldoen aan de verfijning van de games van vandaag, zijn ze nog steeds redelijk leuk.

Je kunt gemakkelijk oude Mac-games vinden op eBay. Sommige zijn zelfs gratis te downloaden op verschillende websites. Omdat mijn Mac moeite heeft om verbinding te maken met internet, download ik ze op mijn hoofdcomputer en kopieer ik ze met een USB-flashstation.

Houd er rekening mee dat sommige websites games aanbieden om te downloaden als ‘abandonware’. Dit betekent dat de eigenaar ze niet actief verkoopt, maar dat ze nog steeds onder het auteursrecht vallen en niet legaal kunnen worden gedistribueerd. Gebruik uw gezond verstand bij het downloaden van games van dergelijke websites.

  Een aangepaste zoomachtergrond maken

Aangezien het FAT32-bestandssysteem dat op veel flashdrives wordt gebruikt, bestanden beperkt tot 4 GB, doet u er goed aan de drive opnieuw te formatteren naar MacOS Extended (ook bekend als HFS+). Het kan veel grotere bestanden opslaan. U moet echter bestanden kopiëren via een andere Mac.

Historische context

Mijn iBook is gemaakt in een tijd dat Apple computers verkocht met processors van IBM. De PowerPC-microarchitectuur was destijds echt baanbrekend en presteerde handig beter dan het equivalente Intel-silicium.

Die voordelen waren echter van korte duur. Intel herwon snel terrein, vooral als het ging om multicore-ontwerpen en energie-efficiëntie. In 2006 was Apple afgestapt van de processorontwerpen van IBM. Hoewel dat op korte termijn enige onrust veroorzaakte, vooral als het ging om de compatibiliteit van applicaties, was het ongetwijfeld de juiste beslissing.

Door de overstap naar Intel-chips kon Apple dunnere, efficiëntere machines maken, zoals de MacBook Pro. Ook was het voor het eerst sinds de release van de Power Macintosh 6100/66 mogelijk om Windows dubbel te starten op Apple-computers.

PowerPC is niet dood. Het heerst in een paar nichegebieden, zoals high-performance computing en embedded systemen. NASA’s Curiosity Rovergebruikt bijvoorbeeld een PowerPC-processor die speciaal is ontworpen om de barre omstandigheden van Mars te weerstaan. In de tussentijd, drie van de top 10 supercomputers in de wereld gebruiken een afgeleide van de oude PowerPC-architectuur.

In 2019 officieel IBM open source PowerPC, waardoor degenen die het gebruikten het voortouw konden nemen bij de ontwikkeling en nieuwe chips konden maken zonder enorme licentiekosten te betalen. De ontwikkeling van de standaard wordt nu gecontroleerd door de OpenPOWER Foundation, onder de bevoegdheid van de Linux Foundation.

  Wat doet de T2 "Security Chip" van Apple in uw Mac?

Betekent dit dat we in de toekomst nog een PowerPC-desktopcomputer of -laptop zullen zien? Onwaarschijnlijk.

Heet om een ​​oude Mac in handen te krijgen

Er zijn veel plaatsen waar je een oude Mac kunt vinden, waaronder kringloopwinkels, garageverkopen en eBay. Natuurlijk, als het gaat om de staat waarin deze zich bevindt, zal de kilometerstand variëren.

Ik heb geluk gehad met de mijne. Niet alleen is hij redelijk vrij van krassen of zichtbare gebreken, maar de batterij houdt ook nog steeds een lading vast.

Als u op zoek bent naar een ongecompliceerde ervaring, zoek dan naar een iBook of PowerBook die na 1999 is geproduceerd. Deze werken niet alleen met Mac OS X (en zijn daarom vertrouwder), ze worden meestal ook geleverd met ingebouwde USB.

Als je meer avontuurlijk bent, kun je een nog oudere Mac krijgen. Deze kunnen worden geleverd met een pre-OS X-versie van Mac OS (Mac OS 7, 8 of 9). Sommige van de eerste PowerBook G3-laptops hadden zelfs geen USB, hoewel dit eenvoudig op te lossen is met een Cardbus-uitbreidingskaart. Ik vond er een op eBay voor $ 10 in de originele verpakking, met de driver-cd’s.

Voor een nog beter koopje kun je een “reserve- of reparatie” Mac kopen. Deze zullen echter waarschijnlijk een beetje sleutelen vereisen.

Sommige oudere Macs die weigeren op te starten, hebben mogelijk alleen de PRAM-batterij nodig om te worden vervangen. Als u vertrouwd bent met het proces, kunt u ook een demontage uitvoeren en eventueel inwendig stof verwijderen dat de machine zou kunnen oververhitten.

Als je daar toch bent, wil je misschien ook oudere koelpasta vervangen door een verse straal. Als je klaar bent, heb je een krachtig (zij het enigszins archaïsch) werkpaard.

gerelateerde berichten