Waarom u geen MicroSD-kaarten in DSLR- of spiegelloze camera’s zou moeten gebruiken

MicroSD-kaarten worden steeds vaker gebruikt, van actiecamera’s tot telefoons tot videogameconsoles. Maar u zou er waarschijnlijk geen moeten gebruiken in uw speciale camera, tenminste niet als deze geen MicroSD-kaartsleuf heeft.

Waarom? Het draait allemaal om de ‘sleeve’, de kleine plastic adapter die wordt geleverd bij bijna elke MicroSD-kaart die in de winkel wordt verkocht. Het is handig als u de inhoud van de MicroSD-kaart wilt lezen op een laptop of desktop zonder speciaal MicroSD-slot, maar het is niet ontworpen voor constant gebruik. Het is eerlijk gezegd goedkoop en het vertraagt ​​waarschijnlijk de schrijfsnelheid van je camera.

Laten we een stapje terug doen. Moderne camera’s verwerken enorme hoeveelheden data: afbeeldingen van 15+ megapixels, maar ook HD- en 4K-video met 60 frames per seconde of hoger. Camera’s van volledige grootte hebben, in tegenstelling tot smartphones, niet veel interne opslag – ze moeten alles meteen naar een flash-geheugenkaart schrijven. Hoe meer foto’s en video’s u elke seconde maakt, hoe sneller u uw camera nodig hebt om gegevens te schrijven.

Daarom zijn de “prestaties” van een geheugenkaart zo belangrijk: die extra labels zoals “Class 10” en “UHS-3” hebben allemaal te maken met de maximale hoeveelheid gegevens die de kaart op elk moment aankan voor lezen en schrijven. Wanneer je een snelle en dure MicroSD-kaart koopt, kan de kaart zelf die gegevensdoorvoer zonder problemen aan, maar hetzelfde kan niet gezegd worden van de SD-adapterhoes die in het pakket werd geleverd.

  Widgets herschikken in het Berichtencentrum op Mac

De sleeve zou technisch gezien in staat moeten zijn om dezelfde snelle gegevensoverdracht aan te kunnen als de kleine kaart – de elektrische contacten zijn in feite slechts miniatuur verlengkabels. En inderdaad, sommige van de hoezen die ik heb getest, kunnen hetzelfde scoren op schijfsnelheidstests als de niet-ondersteunde MicroSD-kaarten die ze bevatten. Maar bij gebruik met een krachtige camera vertragen de extra stappen in het schrijfproces de prestaties.

Een praktisch voorbeeld: mijn Sony Alpha A6000 kan zes 24-megapixel beelden per seconde schieten. Bij hoge sluitertijden klinkt het als een klein plastic machinegeweer. Maar dat is een enorme hoeveelheid data, ergens tussen de 20 en 100 megabyte per seconde, afhankelijk van de inhoud van de afbeelding en de kwaliteitsinstelling. Wanneer de relatief kleine geheugenbuffer van de eigen hardware van de camera opraakt, heeft deze een supersnelle SD-kaart nodig om de mogelijkheden van de hardware volledig te benutten.

  Ruimtelijke audio inschakelen voor AirPods op iPhone of iPad

Mijn go-to-kaart is deze SanDisk Ultra SDXC. Het heeft een leessnelheid van 80 MB/s – SanDisk maakt geen reclame voor de schrijfsnelheid, maar als ik het op mijn pc test, krijg ik resultaten van ongeveer 40 MB/s. Met de sluitertijd van de camera ingesteld onder het maximum aantal opnamen per seconde, duurt het ongeveer vijf tot zes seconden op de maximale snelheid voordat de camera moet vertragen om te blijven schrijven, ongeveer 55-60 beelden.

Ik heb ook een enorme Samsung 256 GB EVO Plus MicroSD-kaart, die normaal in mijn telefoon zit. Hij is zelfs sneller dan de SanDisk SD-kaart van volledige grootte, met een schrijfsnelheid van ongeveer 60 MB/sec. Dus technisch gezien zou ik, als ik hem in mijn camera stop, nog meer foto’s op volle snelheid kunnen maken voordat ik een vertraging waarneem . Maar omdat het MicroSD is en niet SD, heeft het de adapterhuls nodig. Ondanks de superieure schrijfsnelheid dankzij de U3-classificatie, begint de camera al na drie seconden en ongeveer 35 foto’s te vertragen. De enige variabele is de adapterhuls, die de camera of de kaart die hij vasthoudt niet kan bijhouden.

  PowerPoint-presentaties verzenden met een ingesloten video

Er is niets mis mee MicroSD-kaarten gebruiken in apparaten die daarvoor zijn ontworpen. En om eerlijk te zijn, de meeste gebruikers die de kleinere kaarten met adapterhoezen gebruiken, zullen het verschil niet of niet vaak merken. Maar als u uw DSLR of spiegelloze camera hebt gekocht voor snelle, betrouwbare prestaties, moet u een aparte kaart kopen die speciaal is gemaakt voor het formaat: SD op volledige grootte voor de meeste modellen die momenteel op de markt zijn. Ze zijn op dit moment vrij goedkoop en de betrouwbaardere prestaties zijn het waard.