Waarom zien foto’s er anders uit als ik ze afdruk?

Als je ooit hebt geprobeerd foto’s vanaf je computer af te drukken, is de kans groot dat je verrast bent – zo niet, teleurgesteld – door hoe ze uitkwamen. Laten we eens kijken waar het mis gaat en waarom foto’s er vaak anders uitzien als u ze afdrukt.

Welke foto’s druk je af?

De eerste plaats waar u misschien de fout ingaat, zijn de foto’s die u probeert af te drukken. Om goede resultaten te krijgen, moet u originele bestanden met een hoge resolutie gebruiken. De foto’s die rechtstreeks van je smartphone komen, zijn prima, maar de versies die je naar Facebook of Instagram hebt geüpload, zijn dat niet: sociale-mediasites comprimeren en verkleinen afbeeldingen agressief.

In mijn test waarbij ik een bestand met een hoge resolutie, 2,7 MB, 5166 × 3444 pixels naar Facebook uploadde en het vervolgens van mijn tijdlijn opsloeg, kreeg ik een bestand van 74 kb, 960 × 640 pixels. Dat bestand heeft slechts 2,7% van de originele afbeeldingsgegevens. Het ziet er nauwelijks goed uit op mijn scherm, dus het ziet er niet goed uit gedrukt. Of in ieder geval afgedrukt op elk formaat groter dan 3 “bij 2”.

Als u een foto wilt afdrukken waarin iemand u heeft getagd op sociale media, kunt u het beste contact met hen opnemen en hen vragen u het origineel met hoge resolutie te sturen. Als je de foto hebt gemaakt, haal het origineel dan van je telefoon of camera en druk het af, niet de versie die je naar Facebook hebt geüpload. Het is de enige manier om een ​​goede afdruk te krijgen.

  Pine is een prachtige bladwijzerbeheerder die volledig in uw browser is ondergebracht [Chrome]

Hoe helder is uw scherm?

Een veelvoorkomend probleem met afgedrukte afbeeldingen is dat ze er, vergeleken met de foto op het scherm, erg saai en donker uitzien. Dit komt omdat schermen en afgedrukte afbeeldingen fundamenteel verschillende dingen zijn: een scherm geeft afbeeldingen weer door direct licht uit te stralen, terwijl een afdruk het omgevingslicht weerkaatst.

Omdat een scherm zelf een lichtbron is, zien afbeeldingen er bijna altijd veel helderder uit met levendigere kleuren op het scherm dan wanneer ze worden afgedrukt. De meeste mensen hebben de helderheid en verzadiging veel te hoog opgevoerd. U moet onthouden dat uw scherm alleen de onderliggende afbeeldingsgegevens weergeeft: als uw scherm helder is, lijkt het beeld helder, maar dit betekent niet noodzakelijk dat het beeld helder is in het originele bestand.

Het omzetten van wat u op het scherm ziet naar een afdruk is een van de grote uitdagingen bij het afdrukken van foto’s van hoge kwaliteit. Het kost tijd en het leren van je fouten om er goed in te worden. Ik ben er nog steeds verschrikkelijk in. Een paar dingen die je kunt doen zijn:

Kalibreer uw monitor voor nauwkeurigere kleuren.
Zet de helderheid van je scherm veel lager.
Gebruik het histogram terwijl u aan het bewerken bent om een ​​beter idee te krijgen van uw schaduwen en hooglichten.

Hoe ziet uw printerconfiguratie eruit?

Zelfs als je alles perfect op je computer hebt ingesteld, krijg je nog steeds geen geweldige afdrukken als je printer het niet aankan. De meeste standaard inkjet- of laserprinters zijn gewoon niet ontworpen om foto’s van hoge kwaliteit af te drukken. Ze zijn goed als je wat Powerpoint-dia’s wilt afdrukken, maar niet als je iets wilt dat je echt aan je muur kunt hangen.

  Controleer of u een bril nodig heeft met deze online zichtkaart

De eerste stap is om een ​​printer te krijgen die echt aan het werk is. Onze zustersite ReviewGeek heeft een geweldige verzameling fotoprinters voor elk budget. Vervolgens hebt u fotopapier van hoge kwaliteit nodig – het maakt wel degelijk een verschil. De laatste stap is ervoor te zorgen dat uw printer correct is ingesteld met de juiste stuurprogramma’s en kleurprofielen.

Als dat allemaal een beetje veel klinkt, dan kun je je foto’s professioneel laten afdrukken, wat we hierna zullen bekijken.

Wie doet het printen?

“Professioneel” printen is een vrij grote categorie en varieert van verschrikkelijk tot ongelooflijk. Aan de onderkant heb je slechte winkels die elk bestand dat je ze voor een paar dollar geeft, gewoon afdrukken. Aan het hoge eind heb je meester-vaklieden die voor een paar honderd dollar een panorama van anderhalve meter printen, inlijsten en monteren. Zoals ik al zei, het aanbod is breed.

Als u uw foto’s laat afdrukken door iemand aan de onderkant van het assortiment, of met behulp van een drogisterijmachine, dan is het normaal om te verwachten dat de afdrukken een beetje minder worden. Wat u moet doen, is de afdrukken bekijken, beoordelen wat er mis mee is, en vervolgens de originele bestanden bewerken en ze opnieuw laten afdrukken. Als de foto’s te donker zijn, verhoogt u de helderheid. Als ze er geel uitzien, corrigeer dan de witbalans. Blijf dit doen totdat u foto’s krijgt die eruitzien zoals u wilt. Het kan een paar keer duren, maar omdat het goedkoop is, breek je de bank niet.

  Hoe berichten in WeChat te bewerken

Aan de andere kant, als je met een high-end drukkerij gaat, praat dan gewoon met hen; zij zijn de experts. Vraag hen om uw dossier te bekijken en een kleinere testafdruk te maken. Ze zullen normaal gesproken meer dan blij zijn om te helpen.

De beste middenweg is om naar een camerawinkel te gaan die ook foto’s print. Het personeel zal deskundig zijn en u graag helpen of advies geven.

Betere afdrukken maken

Dat zijn dus enkele van de meest voorkomende manieren waarop het afdrukproces wordt afgebroken en niet het gewenste resultaat oplevert. Om alle valkuilen te ontwijken:

Gebruik originele bestanden van hoge kwaliteit.
Zorg ervoor dat uw monitor niet te helder of te verzadigd is.
Als je serieus bent, kalibreer dan je monitor.
Bewerk uw afbeeldingen met behulp van het histogram.
Koop een goede printer of gebruik een professional.
Maak proefafdrukken en los eventuele problemen op.