Waarom zijn goede cameralenzen zo belangrijk?

Cameralenzen zijn belangrijker dan de camera waaraan ze zijn bevestigd, althans in de meeste situaties. Een DSLR op instapniveau met een geweldige lens zal geweldige foto’s maken, terwijl een professionele camera van $ 10.000 met een vreselijke lens vreselijke foto’s zal maken. Dit is waarom.

Camera’s zijn gewoon echt heel goed

Een belangrijke reden waarom camera’s er niet zo veel meer toe doen, is dat zelfs instapmodellen uitstekend zijn. Bedenk hoeveel de camera in uw smartphone het afgelopen decennium is verbeterd. Met de veel grotere sensor in DSLR’s en spiegelloze camera’s is het verschil nog duidelijker.

Hier is een opname die ik heb gemaakt met mijn instapmodel (en vijf jaar oude) Canon 650D met een 50 mm f/1.8-lens.

En hier is een opname met mijn professionele, nieuwere Canon 5D III met dezelfde lens.

Als je met goed licht fotografeert en je foto’s online weergeeft, is er niet veel verschil in kwaliteit tussen de beelden die door beide camera’s worden gemaakt. Er zijn nog andere voordelen aan duurdere camera’s, maar pure beeldkwaliteit is niet meer de grootste.

  Hoe u de oleofobe coating van uw smartphone kunt beschermen en herstellen?

Wat het licht in de weg staat, is van belang

Dus laten we tot de kern komen: alles wat tussen de scène die je fotografeert en de sensor van je camera komt, beïnvloedt de kwaliteit van het beeld. Het is eenvoudig om dit zelf te testen: maak gewoon een foto door een willekeurig raam. Hoewel je er duidelijk doorheen kunt kijken, wordt de kwaliteit van de foto die je maakt zwaar aangetast.

Kijk maar naar deze foto die ik vanuit een vliegtuig nam. Het is een prima foto, maar het is gemakkelijk te zien hoe de extra glasplaten ervoor zorgen dat alles er een beetje wazig uitziet.

Elke lens is opgebouwd uit meerdere verschillende lenselementen. Elk element beïnvloedt het licht als het er doorheen gaat. Bij dure lenzen doen de fabrikanten er alles aan om de hoogste kwaliteit technieken en materialen te gebruiken om chromatische aberratie, vervorming of vignettering door de interactie van de elementen met het licht dat er doorheen gaat te minimaliseren. Dure lenzen hebben om dezelfde reden ook de neiging om over het hele beeld scherper te zijn. Met goedkopere lenzen kunnen fabrikanten het zich niet veroorloven om zoveel geld in materialen of onderzoek te investeren. Ze doen hun best, maar er moeten compromissen worden gesloten, en de beeldkwaliteit is een van de dingen die eronder lijdt.

  Chrome laten afspelen in surround sound [Fix]

Begrijp me niet verkeerd, er zijn geweldige, redelijk geprijsde lenzen – bekijk onze artikelen over goede lenzen voor Canon- en Nikon-camera’s – maar ze kosten nog steeds tussen $ 150 en $ 600. Alles wat goedkoper is, is hoogstwaarschijnlijk slecht gemaakt en heeft een ernstig effect op de kwaliteit van uw afbeeldingen.

Lenzen bepalen wat u kunt fotograferen

Je camera is gewoon een domme, beeldvastleggende, steen. Zonder lens kun je alleen selfies als deze maken:

Ik ben zo sexy.

Het zijn de verschillende lenzen die je hebt waarmee je verschillende situaties en onderwerpen kunt fotograferen. Als je ’s nachts wilt fotograferen, heb je iets nodig met een lekker groot diafragma. Voor sport- of natuurfotografie is een telelens ideaal. De beste portretten en de beste landschappen gebruiken totaal verschillende lenzen.

  Migreren van SmartThings Classic naar de nieuwe SmartThings-app

Hoewel het mogelijk is om verschillende onderwerpen te fotograferen zonder de “juiste” lens – ik fotografeer veel sportdingen met een groothoeklens – maakt het je leven veel moeilijker. Het kiezen van de juiste brandpuntsafstandlens voor uw onderwerp is een groot deel van fotografie.

Lenzen Laatste

Camera’s zijn om de paar jaar verouderd. Nieuwe ontwikkelingen, nieuwe technologieën, enzovoort. Lenzen worden echter veel minder vaak bijgewerkt. Als je goed voor je lenzen zorgt, gaan ze door meerdere verschillende camerabehuizingen zolang ze compatibel zijn. Daarom raden we aan goed na te denken over het kopen van lenzen die specifiek zijn voor de cropsensor.

Goede lenzen kopen is een investering. Je kunt veel beter $ 500 uitgeven aan een camera en $ 1000 aan goede lenzen dan omgekeerd. Ze hebben meer effect op de beeldkwaliteit, bepalen wat je kunt fotograferen en gaan veel langer mee.