Wat betekenen “7nm” en “10nm” voor CPU’s en waarom zijn ze van belang?

CPU’s worden gemaakt met behulp van miljarden kleine transistors, elektrische poorten die aan en uit gaan om berekeningen uit te voeren. Ze nemen hiervoor stroom, en hoe kleiner de transistor, hoe minder stroom er nodig is. “7nm” en “10nm” zijn metingen van de grootte van deze transistors – “nm” is nanometer, een minuscule lengte – en zijn een nuttige maatstaf om te beoordelen hoe krachtig een bepaalde CPU is.

Ter referentie: “10nm” is Intel’s nieuwe productieproces, dat in het vierde kwartaal van 2019 debuteert, en “7nm” verwijst meestal naar het proces van TSMC, waarop AMD’s nieuwe CPU’s en Apple’s A12X-chip zijn gebaseerd.

Dus waarom zijn deze nieuwe processen zo belangrijk?

De Wet van Moore, een oude observatie dat het aantal transistors op een chip elk jaar verdubbelt terwijl de kosten worden gehalveerd, hield lange tijd stand maar neemt de laatste tijd af. In de late jaren 90 en vroege jaren 2000 werden transistors elke twee jaar met de helft kleiner, wat leidde tot enorme verbeteringen volgens een regelmatig schema. Maar verder krimpen is ingewikkelder geworden en we hebben sinds 2014 geen transistor meer zien krimpen van Intel. Deze nieuwe processen zijn de eerste grote krimp in lange tijd, vooral van Intel, en vertegenwoordigen een korte heropleving van de wet van Moore.

  Google Duo gebruiken

Nu Intel achterblijft, hebben zelfs mobiele apparaten een kans gehad om hun achterstand in te halen, waarbij Apple’s A12X-chip wordt vervaardigd op het 7nm-proces van TSMC en Samsung zijn eigen 10nm-proces heeft. En met AMD’s volgende CPU’s op het 7nm-proces van TSMC, is dit een kans voor hen om Intel in prestaties voorbij te gaan en een gezonde concurrentie voor Intel’s monopolie op de markt te brengen – tenminste totdat Intel’s 10nm “Sunny Cove” -chips in de schappen komen te liggen.

Wat de “nm” echt betekent

CPU’s zijn gemaakt met behulp van fotolithografie, waarbij een afbeelding van de CPU op een stuk silicium wordt geëtst. De exacte methode om dit te doen, wordt meestal het procesknooppunt genoemd en wordt gemeten aan de hand van hoe klein de fabrikant de transistors kan maken.

Omdat kleinere transistors energiezuiniger zijn, kunnen ze meer berekeningen uitvoeren zonder te warm te worden, wat meestal de beperkende factor is voor de CPU-prestaties. Het maakt ook kleinere matrijsafmetingen mogelijk, wat de kosten verlaagt en de dichtheid bij dezelfde afmetingen kan verhogen, en dit betekent meer kernen per chip. 7nm is in feite twee keer zo dicht als het vorige 14nm-knooppunt, waardoor bedrijven zoals AMD kunnen vrijgeven 64-core serverchips, een enorme verbetering ten opzichte van hun vorige 32 cores (en Intel’s 28).

  Hoe VirtualBox-gasttoevoegingen voor een Ubuntu Virtual Machine te installeren

Het is echter belangrijk op te merken dat hoewel Intel nog steeds op een 14nm-knooppunt zit en AMD binnenkort hun 7nm-processors zal lanceren, dit niet betekent dat AMD’s twee keer zo snel zullen zijn. Prestaties schalen niet precies met de grootte van de transistor, en op zulke kleine schaal zijn deze cijfers niet zo nauwkeurig meer. De manier waarop de metingen van elke halfgeleidergieterij van de ene tot de andere kunnen verschillen, dus het is het beste om ze meer te beschouwen als marketingtermen die worden gebruikt om producten te segmenteren in plaats van exacte metingen van vermogen of grootte. Zo wordt verwacht dat Intel’s aankomende 10nm-node zal concurreren met TSMC’s 7nm-node, ondanks dat de cijfers niet overeenkomen.

Mobiele chips zullen de grootste verbeteringen zien

Een knooppuntverkleining gaat echter niet alleen over prestaties; het heeft ook enorme gevolgen voor low-power mobiele en laptopchips. Met 7nm (vergeleken met 14nm) zou je 25% meer prestatie kunnen krijgen met hetzelfde vermogen, of je zou dezelfde prestatie kunnen krijgen voor de helft van het vermogen. Dit betekent een langere levensduur van de batterij met dezelfde prestaties en veel krachtigere chips voor kleinere apparaten, omdat je effectief twee keer zoveel prestaties in het beperkte vermogensdoel kunt passen. We hebben al gezien dat de A12X-chip van Apple enkele oudere Intel-chips in benchmarks verpletterde, ondanks dat deze slechts passief gekoeld en verpakt in een smartphone is, en dat is slechts de eerste 7nm-chip die op de markt komt.

  Hoe 'Zoek Google' toe te voegen aan het contextmenu met de rechtermuisknop in Microsoft Edge?

Een knooppuntverkleining is altijd goed nieuws, aangezien snellere en energiezuinigere chips bijna elk aspect van de technische wereld beïnvloeden. 2019 wordt een spannend jaar voor technologie met deze nieuwste knooppunten, en het is goed om te zien dat de wet van Moore nog niet helemaal dood is.