Wat betekent ‘vervuld door Amazon’?

Wanneer je winkelt op Amazon, heb je misschien de woorden ‘Fulfilled by Amazon’ gezien naast sommige dingen die je koopt. Je merkt hopelijk niets anders aan de koopervaring, maar je kunt wel in de problemen komen.

Amazon de Marktplaats

Amazon is niet alleen een online winkel – en dat is het al een tijdje niet meer. Het is een marktplaats, zoals eBay of Alibaba; het verbergt dat feit gewoon beter.

Meer dan 80% van de producten die via Amazon worden verkocht worden niet bij Amazon gekocht, maar bij een Amazon Marketplace-verkoper die Amazon betaalt om hun product op de lijst te zetten. De cijfers zijn nog gekker als je kijkt naar de producten die op Amazon worden vermeld, niet alleen verkocht: van de meer dan 350 miljoen producten die beschikbaar zijn, verkoopt Amazon er slechts 12 miljoen rechtstreeks– exclusief boeken, media en wijn – de rest wordt verkocht door Marketplace-verkopers.

Zelfs als je nog nooit hebt gemerkt dat je eerder bij een Marketplace-verkoper kocht, is de kans groot dat je die hebt.

Vervuld door Amazon

De reden dat de meeste mensen zich niet realiseren dat Amazon een marktplaats is zoals eBay, is dat het over het algemeen alle hobbels en hobbels gladstrijkt. Verkopers hebben twee opties:

  Hoe te repareren Firestick maakt geen verbinding met wifi

Ze kunnen hun producten op Amazon vermelden en, wanneer een bestelling binnenkomt, deze zelf inpakken en verzenden.
Ze kunnen hun producten op Amazon aanbieden en een willekeurig aantal artikelen in bulk naar een Amazon-magazijn verzenden. Wanneer een bestelling binnenkomt, verpakken en verzenden Amazon-medewerkers het alsof het een Amazon-product is. Dit wordt vervuld door Amazon.

Voor verkopers is het grote voordeel van Fulfilled by Amazon dat Amazon alles afhandelt. Ze hoeven geen eigen winkel te runnen, betalingsverwerking af te handelen, met een verzender om te gaan, dingen in te pakken of klantenservice te bieden – voor een kleine vergoeding doet Amazon het. Verkopers noemen Fulfillment by Amazon soms ‘FBA’.

Voor klanten is het voordeel dat ze dezelfde, normale Amazon-ervaring krijgen, inclusief dingen als Prime, gratis verzending en dergelijke, voor een extra 338 miljoen producten die Amazon niet rechtstreeks verkoopt. De meeste mensen, waaronder ik, merken het niet eens als ze niet rechtstreeks bij Amazon kopen. De pakketten komen gewoon bij je aan de deur.

Een Amazon Marketplace-verkoper spotten?

Hoewel Amazon het niet van de daken schreeuwt wanneer je iets koopt bij een Marketplace-verkoper, verbergen ze de informatie ook niet. Hier is een officiële Amazon-lijst.

En hier is er een voor een Marketplace-verkoper die Fulfilled by Amazon gebruikt.

Aan de rechterkant, onder het gedeelte ‘Op voorraad’, vermeldt Amazon de verkoper en de verzender.

Marketplace-verkopers die Fulfilled by Amazon niet gebruiken, zijn nog gemakkelijker te herkennen. Het koopproces is anders.

  De beste gratis Dropbox-alternatieven (voor meer dan 3 apparaten)

Het probleem met Fulfilld by Amazon en de Amazon Marketplace

Vervuld door Amazon en de Amazon Marketplace zijn niet zonder problemen. Met tienduizenden verkopers die al op het platform zijn en een systeem dat is ontworpen om het voor nieuwelingen gemakkelijk te maken om lid te worden, kan Amazon niet – en doet het dat ook niet – elke verkoper of elk item grondig te controleren en te controleren. Dit heeft geleid tot een groot aantal oplichters en slechte acteurs.

Onze eigen hoofdredacteur, Chris Hoffman, kocht een mini-pc om als mediacentrum voor zijn tv te gebruiken. Hoewel de hardware solide was, werd deze geleverd met een illegale versie van Windows. Toen hij een recensie schreef waarin hij de verkoper opriep, rapporteerden ze zijn opmerkingen en Amazon verwijderde ze en blokkeerde hem om meer recensies te plaatsen. Dit is niet het gedrag van een verkoper die op hetzelfde niveau staat.

SanDisk maakt enkele van de beste SD-kaarten en andere opslagapparatuur. We zijn grote fans van hun spullen hier bij How-To Geek. Helaas schatten ze dat tot een derde van de SanDisk-geheugenkaarten die ooit zijn verkocht, zijn nep. En natuurlijk, sommige mensen kopen deze nepkaarten van Amazon.

Er zijn tientallen aanvullende strategieën die slechte verkopers gebruiken, van: legitieme vermeldingen kapen met namaakproducten naar items verkopen die ze niet eens hebben en er gewoon vandoor gaan met het geld. Amazon doet niets totdat mensen beginnen te klagen en dan is het vaak al te laat. Terwijl Amazon zal mensen altijd terugbetalen met hun A-tot-Z garantie, heb je nog steeds te maken met het gedoe om opgelicht te worden.

  Hoe u uw telefoonnummer kunt wijzigen in GroupMe

Hoe oplichters op Amazon te vermijden

Omdat Amazon meer van de online markt in het nauw heeft gedreven, is het een nog beter doelwit geworden voor oplichters. Amazon probeert het probleem aan te pakken, maar het is nog steeds een groot probleem. Er is altijd een risico dat u wordt opgelicht wanneer u iets koopt bij een Amazon Marketplace-verkoper.

Dat gezegd hebbende, adviseer ik je niet om op te raken en je Prime-lidmaatschap op te zeggen. Het overgrote deel van de tijd komt het goed, vooral als je een beetje voorzichtig bent. Als wat je koopt wordt vervuld door Amazon of anderszins van een externe verkoper, bekijk dan de aanbieding en recensies. Als alles er goed uitziet, ga je gang, maar als je rode vlaggen ziet, koop dan misschien ergens anders.

Bekijk onze volledige gids voor meer informatie over het spotten van oplichters in het wild.