Wat doet de T2 “Security Chip” van Apple in uw Mac?

Apple adverteert met trots dat zijn nieuwste en beste Mac-modellen worden geleverd met een T2-beveiligingschip, maar wat doet het? En, belangrijker nog, creëert een T2-chip meer problemen dan hij oplost?

Wat is een T2-beveiligingschip?

De T2 is de tweede generatie ‘beveiligingschip’ van Apple. Het combineert verschillende hardwarecontrollers tot een op maat gemaakt stuk silicium. Dergelijke chips zijn al geruime tijd gemeengoed in smartphones. De T2 is er echter niet alleen voor beveiligingsdoeleinden, hij kan ook een groot verschil maken in termen van algehele prestaties.

Dus waarom wordt het een beveiligingschip genoemd? De belangrijkste reden is dat de T2 verantwoordelijk is voor een veilige start. Het valideert het hele opstartproces, vanaf het moment dat u op power drukt tot het moment dat uw macOS-bureaublad op het scherm wordt weergegeven. Kortom, het verifieert dat de bootloader en het besturingssysteem zijn ondertekend en goedgekeurd door Apple, en dat alleen goedgekeurde schijven worden gebruikt om uw besturingssysteem te starten.

Dit voorkomt dat niet-ondertekende software wordt uitgevoerd bij het opstarten, wat een probleem kan zijn als u af en toe opstart naar Linux. Dit is echter ook hoe de chip uw systeem beschermt; het voorkomt dat een derde partij een niet-ondertekend besturingssysteem opstart en probeert toegang te krijgen tot uw gegevens.

De T2 is ook verantwoordelijk voor alle codering op de schijf. Voorheen werd dit afgehandeld door de CPU. Door het proces naar een aangepaste chip te verplaatsen, worden de prestaties over de hele linie verbeterd, omdat de CPU meer bronnen krijgt.

  Hoe iemand te blokkeren zonder dat ze het weten in Viber

Zowel de MacBook Pro als de MacBook Air hebben Touch ID-vingerafdrukscanners om in te loggen en verzoeken op beheerdersniveau goed te keuren. De T2-chip herbergt de beveiligde enclave waarin uw vingerafdrukgegevens veilig kunnen worden opgeslagen. Alle verificatieverzoeken, zelfs die voor toepassingen van derden, worden volledig door de chip afgehandeld.

Dit betekent dat apps nooit vingerafdrukgegevens zien of toegang hebben, en dat is hoe Face en Touch ID worden afgehandeld op de iPhone en iPad. Software vraagt ​​eerst om verificatie en de T2-chip vergelijkt de vingerafdruk met de vingerafdruk die is opgeslagen in de beveiligde enclave. De software wordt vervolgens op de hoogte gebracht van het resultaat.

Wat doet de beveiligingschip nog meer?

Hoewel de primaire functie is geworteld in apparaatbeveiliging en codering, doet de T2 ook een paar andere dingen. Het neemt bijvoorbeeld de System Management Controller-functionaliteit over die aanwezig is op oudere Macs. Deze controller beheert gedrag met betrekking tot stroom, batterij en opladen, ventilatorsnelheid en interne sensoren.

Apple heeft ook de audioverwerkingstaak overgedragen aan de T2-chip en belooft een verbetering van de geluidskwaliteit over de hele linie. De nieuwste MacBook Pro klinkt geweldig, maar hoeveel de T2 hieraan bijdraagt, staat ter discussie. Het verwerkt zowel audio in- als output en schakelt automatisch de microfoon in je MacBook uit wanneer je het deksel sluit.

De T2 is ook een beeldsignaalprocessor, die de onbewerkte gegevens die door een camera worden ontvangen, omzet in het beeld dat u op het scherm ziet. Apple belooft “verbeterde tonemapping, verbeterde belichtingsregeling en op gezichtsdetectie gebaseerde automatische belichting en automatische witbalans”, net als de iPhone.

  Download Hangouts om telefoonnummers te herkennen en te koppelen aan contacten

Een kenmerk dat Apple niet adverteert, zijn verbeterde videoweergavetijden. Tijdens een reeks onafhankelijke tests, Apple Insider vond dezelfde rendertaak op een oudere iMac zonder T2-chip (maar deelt dezelfde CPU) duurde ongeveer twee keer zo lang.

Welke Apple-computers hebben de beveiligingschip?

Het is waarschijnlijk dat Apple uiteindelijk de T2 (of zijn opvolger) in alle Mac-modellen zal plaatsen. Vanaf juni 2020 hebben de volgende Macs de T2-chip:

MacBook Air (2018 of later)
MacBook Pro (2018 of later)
Mac mini (2018 of later)
Mac Pro (2019 of later)
iMac Pro

Problemen die verband houden met de beveiligingschip

Hoewel de T2 er is om uw systeem te beschermen en de prestaties te verbeteren, is het niet allemaal goed nieuws. Apple bevestigd de T2-chip blokkeert ook reparaties door derden. Het is niet verwonderlijk dat dit voor controverse blijft zorgen onder consumenten die hun eigen apparaten willen kunnen repareren – iets waar het bedrijf al lang tegen is.

Dit betekent dat sommige componenten, zoals het logic board (moederbord) en de Touch ID-sensor, een bepaalde softwarediagnose nodig hebben om de computer na reparatie normaal te laten functioneren. Dit dwingt klanten om eventuele reparaties te laten uitvoeren in een Apple Store of via een externe geautoriseerde serviceprovider.

De beveiligingschip veroorzaakte ook een probleem met audiostoringen op sommige 2018-modellen bij gebruik van USB 2.0-audio-interfaces. de macOS Mojave 10.14.4-update lijkt deze problemen te hebben verholpen, hoewel sommigen nog steeds problemen melden. Het probleem lijkt geen invloed te hebben op apparaten die USB 3.0 of hoger gebruiken.

Nogmaals, het centrale doel van de T2 is om het opstartproces te beschermen door alleen bepaalde software te laten draaien. Dit betekent dat het installeren van een ander besturingssysteem, zoals Windows, of het draaien van Linux vanaf een live USB-stick tussenkomst vereist.

  Nieuwe Office 365-functies tot zes maanden eerder krijgen

Gelukkig kun je gewoon Command + R ingedrukt houden terwijl je Mac opstart om het “Startup Security Utility” te starten. Met dit pre-boot hulpprogramma kunt u Secure Boot uitschakelen door “Geen beveiliging” te kiezen, zodat elk besturingssysteem kan worden uitgevoerd. U moet ook “Opstarten vanaf externe media toestaan” kiezen als u een USB-stick gebruikt om uw besturingssysteem op te starten. Klik op “Firmware-wachtwoord inschakelen” als u uw beslissing met een wachtwoord wilt beveiligen.

Ten slotte, aangezien de T2 de taken van de systeembeheercontroller overneemt, moet u, als u ooit de SMC op uw Mac moet resetten, een verschillende reeks stappen.

Is de beveiligingschip een blijvertje?

De functionaliteit van de T2-chip is waarschijnlijk iets waar Apple graag aan vasthoudt. Op korte termijn kunnen we een “T3-revisie” zien, omdat het silicium in toekomstige modellen wordt herhaald.

Apple verschuift zijn Mac-assortiment echter naar aangepaste ARM-gebaseerde processors, zoals die in de iPhone en iPad. Op dit moment is de T2 een aangepaste chip die naast de Intel-CPU’s zit die het bedrijf al meer dan tien jaar gebruikt.

Apple zal in de toekomst waarschijnlijk T2-functionaliteit rechtstreeks in zijn system-on-chip inbouwen. Dus hoewel we geen aparte T2-chip zouden hebben, zou het onderdeel nog steeds aanwezig zijn en dezelfde taken uitvoeren, behalve in naam.

De beveiligingschip is slechts de volgende stap in het streven van Apple om macOS verder te beveiligen. Het kwam samen met macOS Catalina, dat in de herfst van 2019 een reeks nieuwe beveiligingsfuncties introduceerde.

gerelateerde berichten