Wat doet een zonnekap en wanneer moet je er een gebruiken?

Bijna elke lens die je kunt kopen, wordt geleverd met een stijve plastic kraag die aan de voorkant past, een zonnekap genoemd. Dit is wat ze doen, waarom ze belangrijk zijn en wanneer je er een moet gebruiken.

Zonnekappen blokkeren ongewenst licht

Als je ergens een foto van maakt, komt het licht dat erop weerkaatst de camera binnen via de voorkant van de lens. De lichtstralen gaan door de verschillende lenselementen, die samenwerken om het op de sensor van de camera te focussen. Als je alles goed hebt ingesteld, krijg je een fantastisch uitziende foto.

Maar er gebeurt veel in de camera. Moderne lenzen zijn geen simpele bolle of holle stukjes glas. Het zijn ongelooflijk gecompliceerde composietlenzen. In plaats van één groot stuk glas zijn het er vijf of tien. En elk van deze doet iets om de scherpte van het beeld te verbeteren, verschillende aberraties te elimineren of ervoor te zorgen dat uw foto scherp is.

Ook de lichtstralen gaan niet onaangetast door de verschillende glaselementen. Behalve dat het op de beoogde manieren wordt gefocust en gemanipuleerd, is er een transmissieverlies. Dit betekent dat er minder licht de camerasensor bereikt dan er in de lens komt. Daarom gebruiken bioscooplenzen t-stops in plaats van f-stops.

En dat is alleen voor de lichtstralen die worden gereflecteerd door het tafereel dat u probeert te fotograferen. Lichtstralen vallen ook vanuit elke andere richting op de voorkant van de lens. De stralen vanuit extremere hoeken worden nooit op de sensor gefocust; ze stuiteren gewoon rond in de lens en verstoren de kwaliteit van de foto. De twee meest voor de hand liggende effecten hiervan zijn lensflares en een vervaagd, wazig uiterlijk.

  Waarschuwingsberichten aanpassen voor specifieke e-mails in Outlook

Lensflare van de zon.

Lensflares zijn die strepen van helder licht die op een foto verschijnen. JJ Abrams gebruikt ze graag in zijn films als effect, maar voor het grootste deel zijn ze ongewenst.

Wazigheid kan wat moeilijker te herkennen zijn, maar het effect is niet minder wenselijk. In de afbeelding hierboven zonder zonnekap zie je dat de kleuren en het contrast een beetje gedempt zijn. Er is ook een beetje een heldere gloed in de rechterbenedenhoek. Het beeld dat met de zonnekap is gemaakt, is gewoon van betere kwaliteit.

Wat een zonnekap doet, is eenvoudig: hij verduistert het voorste element van de lens en voorkomt dat er licht vanuit de meest extreme hoeken op valt. Het is hetzelfde als wanneer je je ogen met je hand afschermt tegen de zon als je iets probeert te zien.

Zonnekappen bieden ook enige fysieke bescherming

Hoewel zonnekappen meestal bedoeld zijn om licht te blokkeren, bieden ze ook een kleine hoeveelheid fysieke bescherming. Als u bijvoorbeeld op een regenachtige dag of in de buurt van een waterval fotografeert, kan een zonnekap de voorkant van de lens beschermen tegen sommige druppels. Het is geen vervanging voor een paraplu, maar het kan je even de tijd geven om een ​​foto te maken voordat je lens onder water komt te staan ​​en onbruikbaar is.

Evenzo, als je de lens ergens tegenaan slaat tijdens het fotograferen op een drukke bruiloft of, erger nog, van een tafel stoot, zorgt een zonnekap voor een extra barrière aan de voorkant. Het zal de lens misschien niet redden van het breken, maar het glazen frontelement zal in ieder geval niet het eerste zijn dat de grond raakt.

Wanneer een zonnekap gebruiken?

Tenzij je voor een bewuste look gaat, zoals deze afbeelding, kun je het beste een zonnekap gebruiken.

  Wat te doen als u water of koffie op uw laptop hebt gemorst?

Over het algemeen moet u altijd een zonnekap gebruiken. Ze verbeteren de kwaliteit van uw afbeeldingen en houden uw lenzen een beetje veiliger met bijna geen compromissen. Het grootste nadeel is dat ze een beetje bulk toevoegen en lastig in te pakken zijn.

Toch zijn de volgende situaties de enige situaties waarin u geen zonnekap mag gebruiken:

Je wilt lensflare als creatief effect.
Het waait en je gebruikt een statief (een zonnekap kan de wind opvangen).
Je fotografeert in macro en de lichtbron zit dicht bij de camera. Een zonnekap kan een zichtbare schaduw werpen.
Je maakt gebruik van filters en de filterhouder voorkomt dat je een zonnekap bevestigt.

In alle andere opnamesituaties is het een goed idee om een ​​zonnekap te gebruiken als je die hebt. In het ergste geval heeft het geen effect, maar in het beste geval bespaart het een kans.

Verschillende zonnekappen

De zonnekap van deze 17-40mm lens heeft grote uitsparingen omdat het zo’n groothoeklens is.

Er zijn twee hoofdstijlen van zonnekappen: conisch en bloembladvormig. Conische zonnekappen zijn het eenvoudigst en meest effectief omdat ze het voorste element van de lens volledig afschermen. Als u echter een groothoeklens gebruikt, kan de rand van de zonnekap in het kader verschijnen.

Petal-vormige kappen zijn iets minder effectief. Ze hebben echter strategisch geplaatste uitsparingen die niet in uw afbeeldingen verschijnen, zelfs niet bij de grootste brandpuntsafstanden.

Een lens wordt geleverd met een zonnekap die ervoor is ontworpen. Het past zowel aan de voorkant als aan de optimale hoeveelheid schaduw. Als je een zonnekap moet vervangen, zorg er dan voor dat je er een koopt met een vergelijkbaar profiel.

Tips voor het gebruik van een zonnekap

Zonnekappen worden naar achteren bevestigd voor (iets) gemakkelijker dragen.

  Meldingsverzoeken van websites uitschakelen in Chrome

Het beste advies is om de zonnekap op de lens te plaatsen en nooit af te doen. Situaties kunnen echter lastig worden in de echte wereld. Zonnekappen zijn onhandig, omvangrijk en nog iets dat je overal mee naartoe moet nemen.

Hieronder vindt u een aantal tips en zaken waarmee u rekening moet houden bij het gebruik van een zonnekap:

Vergeet het niet: je kunt een zonnekap achterstevoren op een lens bevestigen, zodat deze wat minder ruimte inneemt in je tas. Bewaar het anders in je cameratas. Ze zijn het soort dingen dat verloren kan gaan in een la.
Het maakt je camera groter en duidelijker: als je de zaken rustig wilt houden, of niet wilt aankondigen dat je een journalist bent, overweeg dan om de zonnekap eraf te laten. Dit kan vooral belangrijk zijn bij het overschrijden van internationale grenzen.
Het werkt alleen op lichtbronnen buiten het frame: als je direct in de zon of een schijnwerper foto’s maakt, krijg je nog steeds lensflare. Een zonnekap houdt alleen de stralen tegen vanuit extreme hoeken, niet die van waaruit je fotografeert.
Het zal geen duidelijk effect hebben, maar dat is geen reden om er geen te gebruiken: alleen omdat je het tot nu toe zonder zonnekap hebt gedaan, wil nog niet zeggen dat je volgende opname niet degene zal zijn waar je er een het meest nodig hebt .

gerelateerde berichten