Wat gebeurt er precies als u Windows afsluit of uitlogt?

Windows doet veel werk op de achtergrond wanneer u uw pc afsluit, opnieuw opstart of uitlogt. Het proces zorgt ervoor dat al uw werk- en applicatiegegevens worden opgeslagen voordat de hardware wordt uitgeschakeld.

Windows controleert op ingelogde gebruikers (bij afsluiten)

Wanneer u uw pc vertelt om af te sluiten of opnieuw op te starten, controleert Windows eerst of er andere Windows-gebruikersaccounts actieve sessies hebben. Dit gebeurt wanneer u uw Windows-sessie vergrendelt en u aanmeldt met een ander gebruikersaccount voordat u zich eerst afmeldt.

Als Windows merkt dat een andere gebruiker nog niet correct is uitgelogd, ziet u het bericht ‘Iemand anders gebruikt deze pc nog steeds’. Die andere gebruiker kan niet-opgeslagen gegevens in geopende toepassingen kwijtraken als u geforceerd opnieuw opstart. Het is meestal een goed idee om hier te stoppen en de andere gebruiker te laten inloggen, hun werk op te slaan en uit te loggen voordat u afsluit.

Windows laat je op “Toch afsluiten” klikken als je zeker weet dat de andere gebruiker geen open werk heeft om op te slaan. Hiermee wordt het andere gebruikersaccount geforceerd uitgelogd en worden al hun geopende applicaties gesloten. Alle niet-opgeslagen gegevens gaan verloren.

Als u de enige aangemelde gebruiker bent, ziet u dit bericht niet en gaat Windows rechtstreeks naar de volgende stap.

Windows vertelt programma’s om hun werk op te slaan en te sluiten

Voordat u zich daadwerkelijk afmeldt bij uw pc, vertelt Windows al uw geopende programma’s om hun werk op te slaan en te sluiten. Dit gebeurt ook wanneer u uw pc afsluit of opnieuw opstart, aangezien u afmelden een noodzakelijk onderdeel is van het afsluitproces.

  Fix Deze app kan niet op uw pc worden uitgevoerd Fout in Windows 10

Windows stuurt met name de WM_QUERYENDSESSION bericht naar elk geopend venster. Het sluit niet alleen alle geopende programma’s met geweld af. Programma’s wordt verteld om hun werk op te slaan en af ​​te sluiten, en het kan even duren voordat ze dit doen. Daarom kan het soms even duren om uw pc af te sluiten of uit te loggen.

Programma’s kunnen dit proces “blokkeren” door te zeggen dat ze gebruikersinvoer van u nodig hebben. Een programma kan bijvoorbeeld geopende bestanden hebben die u moet opslaan. U ziet het bericht ‘Deze app voorkomt afsluiten’ als een toepassing om invoer vraagt. Een applicatie kan hier ook een aangepast bericht weergeven met de AfsluitenBlokkerenRedenMaken functie.

Als u dit bericht ziet, klikt u op “Annuleren”, controleert u de toepassing, slaat u uw gegevens op en sluit u deze zelf. Als u de gegevens niet wilt verwijderen, kunt u doorgaan door in plaats daarvan op “Toch afsluiten” of “Toch afmelden” te klikken.

Houd er rekening mee dat Windows andere toepassingen sluit zodra ze gereed zijn. Dus als je tien applicaties open hebt staan ​​en er is er maar één die je verhindert om af te sluiten, dan zie je alleen die ene applicatie als je hier op “Annuleren” klikt. Windows heeft de andere negen applicaties al gesloten.

Op Windows 10 onthoudt Windows ook welke toepassingsvensters u had geopend en probeert deze de volgende keer dat u zich aanmeldt op uw pc opnieuw te openen.

Windows logt u uit

Nadat u al uw geopende programma’s hebt verteld om hun gegevens op te slaan en af ​​te sluiten, meldt Windows u af. De volledige Windows-“sessie” die bij uw gebruikersaccount hoort, wordt beëindigd en er zullen geen geopende programma’s meer als uw gebruikersaccount worden uitgevoerd.

  Een menutoets toevoegen aan uw Windows 10 pc-toetsenbord

Er zijn veel individuele acties nodig om u netjes af te melden bij Windows. De inhoud van de Windows-registerkasten van uw gebruikersaccount wordt bijvoorbeeld normaal gesproken in het geheugen opgeslagen. Wanneer u zich afmeldt, worden ze op schijf opgeslagen. De volgende keer dat u zich aanmeldt, worden ze weer in het geheugen geladen.

Als u zich net afmeldt, keert Windows terug naar het inlogscherm zodat u zich als een andere gebruiker kunt aanmelden. Als u afsluit of opnieuw opstart, gaat Windows verder met het afsluitproces

Windows sluit zichzelf af

Nadat Windows klaar is met het uitloggen van gebruikers, hoeft het alleen zichzelf af te sluiten. Windows vertelt alle systeemservices en zijn eigen processen om netjes af te sluiten, waarbij alle benodigde gegevens op schijf worden opgeslagen. In het bijzonder stuurt het de SERVICE_ACCEPT_PRESHUTDOWN bericht naar alle actieve services. Nadat de services zijn gewaarschuwd, ontvangen ze een SERVICE_ACCEPT_SHUTDOWN-bericht. De service heeft vervolgens 20 seconden om op te schonen en af ​​te sluiten voordat Windows deze met geweld afsluit.

Windows 10 slaat ook de status van uw Windows-kernel op schijf op. Het is als een gedeeltelijke winterslaap. De volgende keer dat u uw pc start, kan Windows de opgeslagen kernel opnieuw laden en sneller opstarten, waarbij het langzamere hardware-initialisatieproces wordt overgeslagen. Deze functie wordt ‘Snel opstarten’ genoemd.

Windows zal ook werken aan het toepassen van beschikbare Windows-updates tijdens de laatste delen van het afsluitproces. Windows voert verschillende updatetaken uit bij het afsluiten, voordat de pc opstart en op de achtergrond terwijl deze draait.

  Hoe u de standaardinstellingen van de Windows 10-app kunt stoppen?

Wanneer alles klaar is, zal Windows uw solid-state drive of harde schijf netjes ontkoppelen, wachtend op een “all clear”-signaal dat aangeeft dat alle systeemgegevens zijn opgeslagen op de fysieke schijf. Alle software is netjes afgesloten en al uw gegevens zijn op schijf opgeslagen.

Windows sluit uw pc af

Ten slotte stuurt Windows een ACPI-uitschakelsignaal naar uw pc. Dit vertelt uw pc om zichzelf fysiek uit te schakelen. Het afsluitproces is voltooid.

Als u ooit Windows 95 hebt gebruikt, herinnert u zich de dagen vóór het ACPI-afsluitsignaal. Windows gaf bij deze stap het bericht “Het is nu veilig om uw computer uit te zetten” weer en u moest zelf op de fysieke aan / uit-knop drukken. Met de ACPI-standaard (Advanced Configuration and Power Interface), die voor het eerst werd uitgebracht in 1996, kan Windows de pc uitschakelen.

Dit werkt anders dan het gebruik van slaap- of slaapstand. Met slaapstand blijft uw pc ingeschakeld in een zeer energiezuinige modus. Met de slaapstand slaat uw pc de volledige systeemstatus op schijf op en herstelt deze wanneer u hem opnieuw inschakelt.

gerelateerde berichten