Wat het is en hoe het te optimaliseren?

TSV-bestanden zijn meer een mensvriendelijk alternatief voor CSV. Laten we eens kijken naar hun use case, de apps die ze ondersteunen en meer.

Er zijn veel bestandsindelingen die het meest geschikt zijn voor hun gebruikssituaties. Op dezelfde manier hebt u mogelijk specifieke toepassingen nodig om met specifieke indelingen te werken.

Een van die bestandsindelingen die vaak worden gebruikt voor gegevensuitwisseling tussen verschillende toepassingen, is TSV.

Wat is een TSV-bestand?

Door tabs gescheiden waarden (TSV) is een bestandsindeling in platte tekst die door tabs gescheiden waarden vertegenwoordigt, waardoor het een toepasselijke naam krijgt.

Een eenvoudig voorbeeld is de volgende afbeelding die de coördinaten van enkele punten in een 2D-vlak weergeeft.

Er zijn verschillende toepassingen van TSV-bestanden, waaronder eCommerce-productbladen, vergelijkingstabellen, voorraadbeheer, enz. Bovendien is het gemakkelijk om fouten aan te passen en op te sporen, waardoor het de overhand krijgt op de populaire CSV (Comma-Separated Values).

  Hoe dubbele nummers van iTunes te verwijderen

Verschil tussen TSV- en CSV-bestand

Deze twee bestandsindelingen hebben verschillende toepassingen. En hoewel men beide kan creëren en de gegevens kan lezen, maken de inherente kenmerken ze uniek.

EigenschapTSVCSVDelimiterTabCommaFoutgevoeligLessMoreCompatibilityTekst, getallen, formules, etc. Meestal tekst & getallenToepassingeCommerce, vergelijking,
specificaties, etc. eCommerce, deep learning, data-analyse, etc.Use-casesMensvriendelijkMachinevriendelijkAdoptieBeperktWijdverbreidVoorbeeld y
1 2x, j
1,2

Hoewel de bovenstaande tabel enkele verschillen aangeeft, zijn er grijze gebieden waar beide functionaliteiten elkaar overlappen, waardoor de keuze tussen de twee op persoonlijke voorkeur overblijft.

Een TSV-bestand openen

U kunt een TSV-bestand openen met behulp van spreadsheet-applicaties zoals MS Excel, Google Spreadsheets, LibreOffice, enz. Daarnaast werken teksteditors zoals Notepad, WordPad, Notepad++, enz. Met TSV; het bewerken van deze bestanden met dergelijke eenvoudige teksteditors is echter niet productief.

Voor het openen van een TSV-bestand met compatibele toepassingen moet u Openen met selecteren in het contextmenu met de rechtermuisknop. Deze stap is nodig als u voor het eerst een .tsv-bestand opent.

  Dubbele waarden vinden in Microsoft Excel

Selecteer vervolgens Kies een app op uw pc als een compatibel programma niet in de lijst met voorgestelde toepassingen staat.

Navigeer vervolgens naar de installatiemap van het gewenste programma. De installatiemap bevindt zich ergens in de Program Files binnen de hoofdpartitie van de harde schijf (meestal C:) die het besturingssysteem bevat.

U kunt ook de Windows-taakbalk gebruiken om de bestandslocatie te vinden.

Ten slotte, op basis van wat u kiest, Altijd of Slechts één keer, wordt de specifieke toepassing gekoppeld aan de .tsv-extensie, of wordt u mogelijk gevraagd om het programma elke keer te kiezen.

TSV-bestand maken

Spreadsheettoepassingen (MS Excel, LibreOffice, enz.) kunnen een .tsv-bestand maken. Men moet zoiets als Opslaan als of Downloaden gebruiken en deze extensie selecteren om het bestand in TSV-indeling op te slaan.

U kunt bijvoorbeeld opslaan als tekst (door tabs gescheiden) met MS Excel, terwijl gebruikers van Google Spreadsheets spreadsheets kunnen downloaden als door tabs gescheiden waarden (.tsv).

  Hoe u de herstelmodus op uw iPhone 7 en 7 Plus kunt openen

Evenzo werkt het met alle ondersteunende applicaties.

Afsluiten

Hoewel TSV-bestanden er voor mensen leesbaar uitzien, moeten de meeste softwaretoepassingen dit bestandsformaat nog gebruiken. Het primaire gebruik is beperkt tot gegevensuitwisseling en in enkele programmeertalen zoals JavaScript, Python, enz.

PS: controleer Parquet – een efficiënt alternatief voor CSV-opslag.

Met plezier het artikel gelezen? Hoe zit het met delen met de wereld?

gerelateerde berichten