Wat is Back Button Focus?

Terugknopfocus is precies hoe het klinkt. In plaats van een halve druk op de ontspanknop om autofocus te activeren, houdt u in plaats daarvan een speciale knop op de achterkant van uw camera ingedrukt. Als je loslaat, blijft de focus vergrendeld. Dit is waarom je het misschien wilt gebruiken.

De voordelen van terugknopfocus

Het grote voordeel van back button focus is dat het scherpstellen scheidt van het maken van foto’s. De standaard camera-instelling waarbij de ontspanknop beide acties regelt, maakt bepaalde dingen onhandig, zoals proberen scherp te stellen op een deel van de scène dat niet mooi onder een autofocuspunt valt. Het kan ook de burst-modus van uw camera vertragen terwijl de autofocus jaagt, waardoor u geen foto’s kunt maken.

Met autofocus met de back-knop kun je gemakkelijk scherpstellen op elk onderwerp dat je wilt in de scène en vervolgens je opname opnieuw samenstellen zonder dat je je zorgen hoeft te maken over het gebruik van enige vorm van AF-lock. En aangezien uw focus vergrendeld blijft totdat u deze wijzigt, kunt u blijven fotograferen zonder dat u zich zorgen hoeft te maken over autofocus die probeert opnieuw op iets anders scherp te stellen. Dit is superhandig als je onderwerp niet te veel beweegt.

  Tekst invoeren in Google Assistent

Een andere leuke feature is dat je niet hoeft te kiezen tussen handmatige scherpstelling of enkelvoudige en continue autofocusstanden. Als u back-knopfocus inschakelt en uw camera instelt op continue autofocus:

Om handmatig scherp te stellen, drukt u niet op de scherpstelknop, maar stelt u handmatig scherp met behulp van de lensringen. Met de meeste prosumer- en professionele lenzen kunt u handmatig scherpstellen, zelfs als de lens is ingesteld op autofocus.
Om enkelvoudig scherp te stellen, houdt u de scherpstelknop ingedrukt totdat de scherpstelling een vergrendeling krijgt. Laat het dan los en schiet weg.
Om continu scherp te stellen, houdt u de scherpstelknop ingedrukt en blijft u fotograferen.

Zoals je je kunt voorstellen, kun je, als je de zaken eenmaal onder de knie hebt, veel sneller reageren op verschillende situaties. En zoals ik keer op keer heb gezegd, het gaat er niet om dat je de automatische functies van je camera niet gebruikt; het gaat erom ze op zo’n manier te gebruiken dat je zelf bepaalt hoe ze werken. Autofocus met de terugknop is een van die manieren.

  Maak screenshots van slechts een deel van uw iPhone/iPad-scherm [Jailbreak]

Focus op terugknop instellen

Om de focus op de terugknop in te stellen, moet je in de menu’s van je camera graven. Normaal gesproken moet u twee dingen doen:

Verwijder autofocus van de ontspanknop.
Stel de AF-ON-knop in – of als uw camera er geen heeft, de AE-L (* op Canon-camera’s) – om autofocus te activeren.

Voor Canon-camera’s, graaf in het menu totdat je Custom Functions vindt. Zoek op consumentencamera’s naar de optie die de ontspanknop instelt op AE Lock en de AE-vergrendelingsknop op AF. Op meer geavanceerde camera’s heb je meer controle over welke knoppen welke functies doen, dus speel wat rond totdat je een set-up hebt die je leuk vindt.

Zoek voor Nikon-camera’s het menu Aangepaste instellingen (dit is het potloodpictogram) en ga naar Bediening. Selecteer AE-L/AF-L-knop toewijzen en kies AF-ON. Ga vervolgens naar de optie Autofocus en kies AF-activering. Selecteer alleen AF-ON en u kunt aan de slag.

  Hoe u alle nieuwe e-mails via snelle stappen naar een map in Outlook kunt verplaatsen

Als je problemen ondervindt of als je camera niet van een van die fabrikanten is, Google dan het model van je camera en ‘autofocus op de terugknop’. Iemand zal vrijwel zeker een specifieke gids hebben.

De focus op de terugknop is veel flexibeler. Als je eenmaal de basisinstellingen voor belichting onder de knie hebt, is het de moeite waard om ermee te spelen en te kijken of het iets voor jou is.