Wat is Belichtingsbracketing?

Belichtingsbracketing is een techniek waarbij u in plaats van één enkele foto drie (of meer) foto’s maakt die allemaal iets anders zijn belicht; normaal is er één correct belicht, één licht onderbelicht en één licht overbelicht. Het is in nogal wat situaties, dus laten we eens kijken hoe het werkt.

De basisprincipes van belichtingsbracketing

De juiste belichting krijgen kan een complex onderwerp zijn. Er zijn veel dingen die je moet balanceren: hoe je camera de scène meet, het dynamisch bereik van je camera en natuurlijk welke instellingen je gebruikt. Je zou ook kunnen proberen om je foto’s opzettelijk een beetje te overbelichten om meer gegevens in het RAW-bestand te krijgen zonder te ver te gaan en je hoogtepunten te verpesten.

Met al deze bewegende delen is belichtingsbracketing een solide techniek om ervoor te zorgen dat je een goede belichting krijgt terwijl je op locatie bent – er zijn enkele dingen die je niet achteraf kunt oplossen. Door ook een foto te maken die een paar stops onderbelicht is en een andere die een paar stops overbelicht is, heb je nog steeds de opnamen tussen de brackets, zelfs als je je belichting verkeerd inschat. Om deze reden noemen landschapsfotografen opnamen tussen haakjes soms ‘veiligheidsfoto’s’.

  Online hulpmiddel voor het oplossen van algebra dat stapsgewijze instructies geeft

Als je opnamen met bracketing maakt, zijn er nog een paar voordelen: je kunt altijd een HDR-afbeelding maken, je kunt verschillende delen van het beeld zelf mengen als dat nodig is, en als er iets door de scène beweegt, kun je het vervangen met originele afbeeldingsgegevens in plaats van te vertrouwen op de tools van Photoshop.

Nu werkt belichtingsbracketing alleen goed in bepaalde situaties. Het is echt een techniek voor landschaps- of architectuurfotografie. Als u mensen, huisdieren of iets anders dat veel beweegt fotografeert, kunt u geen opnamen tussen brackets maken; in plaats daarvan maak je gewoon verschillende foto’s met verschillende belichtingswaarden.

Belichtingen tussen brackets maken

Er zijn twee manieren om opnamen met bracketing te maken: handmatig en automatisch.

Als u handmatig opnamen wilt maken tussen opnamen, stelt u uw camera in op een normale opname. Je krijgt de beste resultaten als je een statief gebruikt, maar het is niet essentieel. Zodra je je eerste opname maakt, pas je de belichtingscompensatie, sluitertijd of ISO met ongeveer één stop aan en maak je een tweede opname. Pas de sluitertijd of ISO twee stops in de andere richting aan en neem een ​​derde. Nu zou je drie identieke foto’s moeten hebben die één stop onderbelicht, correct belicht en één stop overbelicht zijn.

  Een Spotify-afspeellijst afspelen met Alexa

Om automatisch opnamen met bracketing te maken, moet je in de instellingen van je camera duiken. De procedure is voor elke camera een beetje anders, dus raadpleeg de handleiding voor de specifieke stappen. Voor mijn Canon 5D Mark III heet dit Exposure Comp./AEB Setting. Zoek naar iets dat Bracketing, Exposure Bracketing, EB of iets dergelijks wordt genoemd.

Daar kun je de belichtingscompensatie aanpassen, evenals de reeksopnamen. In de bovenstaande afbeelding heb ik mijn camera ingesteld om één onderbelichte opname, één overbelichte opname en één opname te maken zoals gemeten. Afhankelijk van je camera kunnen er ook extra opties zijn om in te stellen in welke volgorde de opnamen worden gemaakt en of er drie, vijf of zelfs zeven frames zijn.

Zodra u belichtingsbracketing op deze manier hebt ingesteld wanneer u uw vinger op de ontspanknop houdt, maakt uw camera een reeks foto’s waarbij de sluitertijd elke keer varieert.

  Hoe u uw iPhone veilig kunt reinigen met desinfecterende doekjes

Het voordeel van handmatige bracketing is dat u de sluitertijd of de ISO kunt aanpassen – door het diafragma aan te passen verandert het uiterlijk van een afbeelding te veel. Wanneer u de automatische bracketing van uw camera gebruikt, past deze alleen de sluitertijd aan, maar deze is sneller en werkt automatisch zodra u deze hebt ingesteld. Kies de optie die het beste bij uw situatie past.

Het fotograferen van bracketing-belichtingen is een mooie veiligheidstechniek, vooral voor landschapsfotografie. Als ik de moeite heb genomen om mijn camera in te stellen, maak ik meestal een paar frames tussen haakjes voor het geval ik ze nodig heb.