Wat is compositie in fotografie?

Fotografie is niet alleen een technisch tijdverdrijf; het is een kunst. Hoewel het belangrijk is om te begrijpen hoe je je camera moet bedienen, zou het zo moeten zijn dat je het soort foto’s kunt maken dat je wilt, in plaats van dat je saaie, indien technisch correcte, foto’s kunt maken.

Hier is een technisch perfecte, vreselijke foto. Het is goed belicht, er zijn goede schaduw- en hooglichtdetails, de kleuren zijn nauwkeurig en het is grondig en volledig saai.

En hier is een van mijn favoriete foto’s die ik dit jaar heb gemaakt. Het is gemaakt met een oude filmcamera, dus de kwaliteit is niet perfect. Er zijn een paar ontwikkelingsartefacten en het is een beetje zacht. Maar het is een veel interessanter beeld dan de foto van mijn lichtschakelaar.

Dit is een extreem voorbeeld, maar het is een punt dat geldt voor alle gebieden van fotografie. Fotografie is meer dan alleen technische perfectie. Het is meer dan alleen foto’s maken van mooie plekken of mensen, en het is wat kunst onderscheidt van snapshots en goede foto’s van slechte. Het woord voor dat iets meer is compositie.

Compositie is hoe je dingen plaatst

Compositie is in de basis hoe u uw onderwerp (en al het andere) in uw afbeelding plaatst. Hoewel het zeldzaam is dat je gebouwen en bomen fysiek kunt positioneren waar je ze wilt hebben, verandert je keuze van brandpuntsafstand, diafragma en waar je staat drastisch hoe verschillende dingen in het frame zullen verschijnen.

  Download Google Now Hotword-detectie in Apex, Nova, TouchWiz en Sense

Compositie is de taal van fotografie. Hoe je onderwerpen ten opzichte van elkaar verschijnen, eventuele extra objecten en de achtergrond, communiceert veel voor de kijker. Op de onderstaande foto kun je zien hoe ik wat tijd heb doorgebracht met spelen met verschillende composities met kleine rotsformaties.

Ik koos dit uiteindelijk als de sterkste compositie omdat ik het leuk vond hoe het de rotsen, de zee en de lucht in evenwicht hield. De andere composities legden allemaal teveel nadruk op één ding boven de andere twee.

Op deze foto, aangezien het model het enige echte onderwerp is, wilde ik niet dat de mensen op de achtergrond een afleiding zouden zijn. Om er zeker van te zijn dat ze dat niet waren, gebruikte ik een groot diafragma om een ​​kleine scherptediepte te krijgen om ze te vervagen.

Aan de andere kant, in deze opname, die gaat over de relatie tussen de drie restaurantmedewerkers tijdens een pauze, heb ik een kleine scherptediepte gebruikt om ervoor te zorgen dat ze allemaal scherp waren.

Zoals je kunt zien, is waar je de verschillende delen van je afbeelding plaatst en hoe ze ten opzichte van elkaar verschijnen, hoe je je boodschap overbrengt op de kijker. Ik zeg niet dat elke foto een grote, wereldveranderende boodschap nodig heeft. Maar op zijn best vertelt elke foto een verhaal, ook al is het een klein verhaal. De meest voorkomende thema’s die door mijn foto’s lopen zijn:

Mensen zijn best cool.
De natuur is serieus mooi.

Als je de meeste foto’s in mijn tutorials hier over How-To Geek bekijkt, vallen ze in een van die twee grote emmers. Maar alleen omdat de boodschap eenvoudig is, wil nog niet zeggen dat ik geen moeite doe om hem over te brengen. Hier is een foto van mij die beide combineert.

  Memoji gebruiken tijdens een FaceTime-gesprek op iPhone en iPad

Zie je hoe ik Will, de skiër, klein heb gemaakt ten opzichte van de natuur om hem heen en de steilheid van de helling, de nevel van zijn ski’s en de ruimte waar hij in moet om zijn snelheid te tonen, heb gebruikt? Dit is wat ik bedoel als ik zeg dat compositie de taal van fotografie is. Het zijn beslissingen als deze die uw foto’s betekenis geven.

Samenstelling volgt “regels”

Het goede nieuws is dat, hoewel het jaren duurt om compositie onder de knie te krijgen, het de neiging heeft om enkele basisregels te volgen – nou ja, echt richtlijnen.

Je hebt waarschijnlijk wel eens gehoord van de regel van derden, en hoewel het een beetje te simplistisch is om echt nuttig te zijn, zijn er andere, sterkere ideeën waarmee je kunt spelen. We zullen veel van deze hier in How-To Geek uitgebreider onderzoeken, maar hier zijn er een paar om u op weg te helpen.

Grootte in het frame is belangrijk. Hoe groter iets is, hoe belangrijker het zal aanvoelen, vooral wanneer het wordt gecontrasteerd met iets dat relatief klein lijkt. Maak deze foto: door mezelf klein te maken in het kader, geeft het zowel mij als de bergen schaal.

Mensen zullen als eerste zien wat er op de voorgrond staat. Ook al zijn de grasstengels groot en voor het model, onze ogen worden naar haar toe getrokken omdat zij het enige is dat in beeld is.

  Een inhoudsopgave maken en beheren in Microsoft Word

Lijnen, natuurlijk of door de mens gemaakt, zijn een geweldige manier om de ogen van de kijker precies daar te leiden waar u ze wilt hebben. Kijk maar eens hoe alle leidende lijnen – ik heb ze in roze gemarkeerd – je ogen recht naar het model trekken.

Een goede foto moet in balans zijn. U kunt dit bereiken door symmetrie of door verschillende elementen tegen elkaar af te wegen. Op deze foto compenseren de maan en de rots elkaar mooi, ondanks dat ze drastisch verschillende maten in het frame hebben.

Gebruik niet alleen de voorgrond. Gebruik ook het midden en de achtergrond. Het geeft je foto’s een veel groter gevoel van diepte.

Kleur is ongelooflijk belangrijk. De helderste, meest verzadigde kleuren zullen altijd onze aandacht trekken. Verschillende kleuren brengen ook verschillende stemmingen en emoties over. Bleke blauwtinten zijn vredig, terwijl felrood boos of energiek kan zijn. Ik wilde een gevoel van rust in deze foto, dus ik benadrukte de bijna pastelblauwe en gouden kleuren.

En dat is slechts een kleine greep uit de manieren waarop u compositie kunt gebruiken om verschillende betekenissen over te brengen. Als je er eenmaal over begint na te denken terwijl je aan het fotograferen bent, ben je goed op weg om een ​​geweldig oog voor fotografie te ontwikkelen.

Compositie is de taal die jij als fotograaf kunt gebruiken om met de kijker te communiceren. Hoe u de verschillende componenten van uw afbeelding ten opzichte van elkaar plaatst, geeft uw foto’s betekenis.