Wat is de Brave Browser en hoe verhoudt deze zich tot Chrome?

Er zijn meer concurrerende webbrowsers dan ooit, met veel die verschillende niches bedienen. Een voorbeeld is: Moedig, die een onbeschaamde focus heeft op de privacy van gebruikers en wordt geleverd met een radicale herinterpretatie van hoe online adverteren zou moeten werken.

Brave is gebaseerd op Chromium, de open source code die de basis vormt voor Google Chrome. Maar is het goed? En voor degenen die Google Chrome gebruiken, is het de moeite waard om over te schakelen naar Brave?

Een korte geschiedenis van Brave

Wanneer Brendan Eicho en Brian Bondy Brave in 2015 opgericht, wilden ze het grootste probleem van het moderne internet aanpakken: opdringerige advertenties.

Adverteren is de brandstof die het moderne internet aandrijft, waardoor websites en digitale creatievelingen inkomsten kunnen genereren met hun inhoud zonder dat gebruikers hoeven te betalen voor elk gelezen artikel of elke bekeken video. Dat gezegd hebbende, denken Eich en Bondy dat het een aantal behoorlijk belangrijke nadelen heeft, daarbij verwijzend naar de potentieel privacybeschadigende aard van advertentietrackers, evenals de negatieve impact die het heeft op de algehele gebruikerservaring.

Brave’s eerste release kwam tot stand te midden van twee belangrijke trends, die uiteindelijk de nieuwe browser bepaalden.

Ten eerste was de cryptocurrency-revolutie in volle gang. Zowel bedrijven als individuen – zoals de pseudoniem Satoshi Nakamoto – creëerden hun eigen gedecentraliseerde cryptocurrencies, die snel marktkapitalisaties van miljarden dollars bereikten. Ten tweede kwam ad-blocking-technologie de mainstream binnen. Halverwege het decennium blokkeerden miljoenen mensen online advertenties in alle browsers, desktop en mobiel.

Brave was een van de eerste browsers die ingebouwde advertentie- en trackerblokkers bevatte, waarmee Opera als een sprong vooruit ging. Het kwam ook met zijn eigen cryptocurrency, genaamd KNUPPEL (of Basic Attention Token), waarmee gebruikers de sites en makers die ze leuk vinden kunnen terugbetalen.

In wezen wil Brave opnieuw bedenken hoe internet werkt: niet alleen op bruikbaarheidsniveau, maar ook op economisch niveau. Het is een onmiskenbaar radicale visie, maar je zou niet minder verwachten, gezien het oprichtende team.

Brendan Eich is de uitvinder van de JavaScript-programmeertaal en mede-oprichter van de Mozilla Foundation, die de populaire Firefox-webbrowser heeft gemaakt. Hij diende ook kort als CEO van de stichting voordat hij aftrad na een bittere controverse over zijn politieke donaties. Brian Bondy is ook ex-Mozilla en bracht tijd door bij het opstarten van onderwijs, de Khan Academy.

  Prisma-filters toepassen op foto's vanaf het bureaublad

Verder is Brave een redelijk standaard browser. Net als Edge, Chrome en Opera is het gebouwd op de Blink-renderingengine, wat betekent dat webpagina’s zouden moeten werken zoals u verwacht. Brave is ook compatibel met Chrome-extensies.

Volgen of niet volgen?

De Brave-browser wordt gekenmerkt door een onbeschaamd pathologische focus op gebruikersprivacy. Het primaire mechanisme om dit te leveren, is iets dat Brave Shields wordt genoemd, dat traditionele tracker-blocking-technologie combineert met verschillende onder-de-kap browserconfiguratie-tweaks. Deze functie is standaard ingeschakeld, hoewel gebruikers deze eenvoudig kunnen deactiveren als websites hierdoor kapot gaan.

Zoals je zou verwachten, blokkeert Brave trackers op basis van of ze in verschillende openbare blokkeerlijsten voorkomen. Verder dan dat, maakt het ook gebruik van cloudgebaseerde machine learning om trackers te identificeren die door het net zijn geglipt, naast browsergebaseerde heuristieken.

Brave Shields dwingt sites ook om HTTPS te gebruiken, waar zowel een versleutelde als niet-versleutelde optie beschikbaar is. Door gebruikers te dwingen een versleutelde versie van een website te gebruiken, wordt het moeilijker voor degenen in uw netwerk om de inhoud die u bezoekt te onderscheppen en te verstoren. Hoewel dit abstract klinkt, komt het vaker voor dan je denkt. Openbare Wi-Fi-hotspots, zoals die op luchthavens, injecteren routinematig hun eigen advertenties op websites die worden bezocht. Hoewel upgraden naar SSL geen wondermiddel is tegen alle beveiliging en privacy, is het een behoorlijk belangrijke beveiligingsupgrade.

Los van Shields bevat Brave ook een ingebouwde TOR-browser. Met TOR kunnen gebruikers lokale censuur omzeilen – zoals die op nationaal of ISP-niveau plaatsvindt – door verkeer via andere computers op het gedecentraliseerde netwerk te leiden.

De tool, die werd gefinancierd door het Amerikaanse ministerie van Defensie, wordt vaak gebruikt door dissidenten die onder autoritaire regeringen leven om aan toezicht en censuur te ontsnappen. Zowel Facebook als de BBC bieden om deze reden hun eigen TOR ‘onion’-sites aan. Het is enigszins een tweesnijdend zwaard en wordt ook gebruikt door slechte acteurs – drugsdealers, hackers en andere online criminelen – om te opereren zonder toezicht van wetshandhavers.

Batty gaan voor BAT

Zoals eerder vermeld, gebruikt Brave zijn eigen cryptocurrency, BAT genaamd, om websites te belonen voor de inhoud die ze waarderen. Fooien op basis van microtransacties is niets nieuws. Flattr bijna tien jaar geleden pionierde. Het verschil met BAT is zowel de uitvoering als de schaal.

  Hoe de nachtmodus op Reddit in te schakelen

Terwijl Flattr traditionele op fiat gebaseerde valuta’s gebruikte (daarbij bedoel ik valuta’s zoals ponden, dollars en euro’s), heeft Flattr zijn eigen fungibele (in wezen converteerbare) cryptocurrency op basis van de Ethereum-blockchain. En als browser met mainstream-aspiraties kan Brave dit concept aan miljoenen mensen leveren.

Laten we het dus hebben over hoe het werkt. Ten eerste is het volledig optioneel. Gebruikers kunnen ervoor kiezen om brave te gebruiken zonder zelfs maar het BAT-microbetalingssysteem aan te raken. Standaard is deze uitgeschakeld.

Als u besluit zich aan te melden, kunnen gebruikers BAT kopen via een cryptocurrency-uitwisseling, zoals Coinbase. Ze kunnen het ook verdienen door “privacy-respecterende” advertenties te bekijken. In plaats van traditionele op banners gebaseerde advertenties, presenteren deze zich als pushmeldingen. Gebruikers kunnen ervoor kiezen om een ​​melding te negeren of deze op volledig scherm te bekijken.

In tegenstelling tot traditionele advertentienetwerken, worden de berekeningen die bepalen welke advertenties aan u worden getoond, uitgevoerd op uw eigen apparaat. Dit betekent dat de adverteerder geen profiel van u en uw interesses kan opbouwen.

Van alle advertentie-inkomsten die Brave ontvangt, deelt het 70 procent met gebruikers en behoudt het een aandeel van 30 procent. Het is ook vermeldenswaard dat het advertentieprogramma van Brave alleen beschikbaar is in een handvol landen, meestal verspreid over Europa en Amerika, plus Israël, India, Australië, Zuid-Afrika, de Filippijnen, Singapore en Nieuw-Zeeland.

Als je eenmaal wat BAT hebt, kun je het uitgeven. U kunt ervoor kiezen om op ad-hocbasis automatisch bij te dragen aan specifieke sites of makers van fooien. Je kunt zelfs individuele tweets fooien. Wanneer je Twitter opent via je browser, voegt Brave automatisch een knop toe aan elk bericht in je nieuwsfeed. Als u erop drukt, wordt een vervolgkeuzevenster geopend waarin u uw fooi bevestigt.

De sites die BAT accepteren, zijn onder meer The Guardian, The Washington Post en Slate, evenals populaire technische publicaties zoals Android Police en The Register. Brave is ook van plan om gebruikers in staat te stellen hun beloningen uit te geven voor meer tastbare beloningen: zoals hotelovernachtingen, cadeaubonnen en restaurantvouchers. Op het moment van publicatie is dit systeem nog niet beschikbaar.

Hoe verhoudt Brave zich tot Google Chrome?

Google Chrome heeft het grootste deel van de browsermarkt in handen, met andere concurrenten, waaronder Brave, achterop. Onafhankelijke cijfers over de adoptie van Brave zijn niet direct beschikbaar. Het wordt niet weergegeven op NetMarketShare of W3Counter, omdat het de user-agent-string van Chrome gebruikt. In oktober echter, het bedrijf achter Brave rapporteerde acht miljoen maandelijkse actieve gebruikers en 2,8 miljoen dagelijkse actieve gebruikers.

  Hoe u acties start door op de achterkant van uw iPhone te tikken

Hoewel dat een kleine verandering is in het bredere internetecosysteem, is het nog steeds behoorlijk indrukwekkend voor een jong bedrijf dat probeert een markt te ontwrichten die wordt gedomineerd door een klein handjevol gevestigde spelers, zoals Mozilla, Google, Microsoft en Apple.

Brave belooft sneller en minder energie-intensief te zijn dan rivaliserende browsers, en het maakt dit waar. Wetenschappelijke benchmarks, plus mijn eigen anekdotische ervaringen, getuigen hiervan. Bovendien, wanneer je een nieuw tabblad opent, laat Brave je zien hoeveel tijd je hebt bespaard door het te gebruiken.

Er zijn echter kleine ergernissen die u misschien niet zou krijgen met andere browsers. Functionaliteit die standaard is in Chrome, zoals de mogelijkheid om webpagina’s automatisch te vertalen, is alleen beschikbaar via plug-ins.

Je komt ook af en toe webpagina’s tegen die je dwingen je schild te “laten vallen” om toegang te krijgen. En hoewel dit niet Brave’s schuld is, benadrukt het wel het feit dat een groot deel van het conventionele internet niet helemaal bereid is om zijn utopische visie te omarmen over hoe met inhoud geld moet worden verdiend.

Een moedige nieuwe wereld?

Moet je Google Chrome voor Brave dumpen? Kan zijn. Er valt veel te waarderen aan deze browser. Hoewel het over het algemeen snel is, voelt het ook extreem gepolijst aan. Ik waardeer het feit dat het wordt geleverd met zowel lichte als donkere thema’s en het gemak waarmee gebruikers hun privacy kunnen beschermen tegen cross-site trackers.

Maar Brave is meer dan een browser. Het is een statement over hoe het internet zou moeten werken. En hoewel de meeste mensen het erover eens zullen zijn dat het tempo en de schaal van online tracking moeten worden teruggedraaid, zijn velen het er misschien niet mee eens of cryptocurrencies de beste manier zijn om geld te verdienen met inhoud die anders wordt gefinancierd door traditionele in-browser-advertenties. En zijn op pushmeldingen gebaseerde advertenties op uw desktop echt een minder irritante vorm van adverteren?

Uiteindelijk is de vraag of je het eens bent met de aanpak van Brave of niet.

gerelateerde berichten