Wat is Denuvo en waarom haten gamers het?

Denuvo is een anti-piraterij (DRM)-oplossing die game-ontwikkelaars kunnen kiezen om in hun games op te nemen. Gamers zijn al jaren boos over Denuvo, en blijkbaar met een goede reden: Denuvo vertraagt ​​games, volgens recente tests.

Wat is Denuvo?

Denuvo is een DRM-oplossing (Digital Rights Management) voor game-ontwikkelaars. Ze kunnen Denuvo licentiëren en integreren in hun pc-games. Als dat het geval is, biedt de Denuvo-software bescherming tegen piraterij. Het is ontworpen om het voor mensen moeilijker te maken om games te ‘kraken’ en ze gratis te verspreiden. Volgens Denuvo “stopt het de reverse engineering en debuggen” die nodig zijn om een ​​spel te kraken.

Geen enkele anti-piraterij-oplossing is perfect, maar Denuvo belooft het “langste crack-free release-venster”. Met andere woorden, game-ontwikkelaars hopen dat hun games een tijdje niet gekraakt zullen worden, waardoor mensen die anders de game zouden piraten, gedwongen worden om het te kopen als ze het spel willen spelen zonder te wachten.

Denuvo is geen extra stuk software dat op uw computer is geïnstalleerd en u zult het niet zien in uw lijst met geïnstalleerde software. Een game die Denuvo gebruikt, heeft de anti-piraterijsoftware van Denuvo in de code geïntegreerd. Als het spel actief is, wordt Denuvo uitgevoerd als onderdeel van het spel. Iedereen die een game wil kraken, moet de Denuvo-beveiliging omzeilen, wat dat proces moeilijker maakt.

Doet het pijn aan de spelprestaties?

Eerlijke gamers zouden willen dat game-ontwikkelaars geld verdienen met het verkopen van hun games. Maar daar gaat het hier niet om. Zoals vaak gebeurt met anti-piraterij-oplossingen, hebben gamers er lang tegen gevochten dat Denuvo problemen veroorzaakt voor legitieme, betalende klanten.

  MS Paint is niet dood Come the Fall Creators-update

Denuvo beweert dat dit onzin is. De officiële Denuvo-website zegt: “Anti-Tamper heeft geen waarneembaar effect op de spelprestaties, en Anti-Tamper is ook niet verantwoordelijk voor het crashen van echte uitvoerbare bestanden.”

Maar er is veel bewijs van het tegendeel. De directeur van TEKKEN 7 gaf Denuvo’s DRM de schuld voor prestatieproblemen in de pc-versie van het spel, bijvoorbeeld – een zeldzaam geval waarbij een spelontwikkelaar, in plaats van alleen een speler, Denuvo klopte.

Sommige game-ontwikkelaars hebben Denuvo na de release uit hun games verwijderd. Overlord Gaming heeft enkele benchmarks uitgevoerd op de met-Denuvo en zonder-Denuvo-versies van deze games. Als Extreme technologie opmerkingen, Denuvo veroorzaakt prestatieproblemen in bijna elke geteste game. Van langere laadtijden tot framerate drops, Denuvo’s bescherming lijkt de zaken te vertragen. De prestaties verbeteren soms met 50% nadat Denuvo door de ontwikkelaar is verwijderd.

Stopt het scheuren?

Het is duidelijk waarom gamers Denuvo niet leuk vinden. Maar game-ontwikkelaars blijven het gebruiken omdat het crackers vertraagt ​​en piraterij soms moeilijker maakt.

Je kan zien hoe lang het duurde voordat Denuvo-games werden gekraakt. Sommige games, zoals DOOM, werden gekraakt op hun releasedag. Sommige, zoals Sonic Mania, werden een week na de release gekraakt. Maar Denuvo lijkt veel tijd te winnen voor nogal wat games – Assassin’s Creed: Origins is 99 dagen niet gekraakt.

Dat is een behoorlijk groot probleem voor game-ontwikkelaars. Het betekent dat spelers het spel moesten kopen als ze het binnen de eerste drie maanden wilden spelen, wat – in theorie – zorgt voor meer verkoop.

  Een Teams-vergadering maken in Outlook

Op de website van Denuvo staat trots een citaat dat wordt toegeschreven aan Square Enix: “Het is dankzij jullie dat mensen de game moeten kopen.”

Zelfs als Denuvo problemen veroorzaakt voor legitieme spelers, is het gemakkelijk in te zien waarom game-ontwikkelaars ervoor blijven kiezen om het in hun games te gebruiken. Gelukkig zijn sommige, maar niet eens de meeste, ontwikkelaars aardig genoeg om Denuvo later uit te brengen. Het is vrij onnodig nadat het spel al is gekraakt.

Gamers houden niet van Denuvo, maar game-ontwikkelaars wel

In het beste geval zou Denuvo absoluut niets voor je doen als je een speler bent die het spel legitiem heeft gekocht. In het slechtste geval veroorzaakt Denuvo prestatieproblemen en betekent dat je een duurdere videokaart en snellere CPU nodig hebt om de nieuwste games te spelen. Het verslechtert de ervaring voor betalende klanten. Mensen met goedkopere hardware dragen de schade het meest, aangezien geavanceerde gaming-pc’s de problemen kunnen oplossen en toch zeer speelbare prestaties kunnen leveren.

Laten we omwille van het argument zeggen dat Denuvo gelijk heeft, en dat Denuvo zelf geen probleem is. Dat zou betekenen dat game-ontwikkelaars vaak problemen veroorzaken bij het toevoegen van Denuvo aan hun games. Dus misschien is het probleem dat game-ontwikkelaars Denuvo niet goed begrijpen. Maar hoe dan ook, dat is een slechtere ervaring voor gamers.

Helaas ziet het er niet naar uit dat game-ontwikkelaars niet snel zullen stoppen met het gebruik van Denuvo. Behoudens een serieuze boycot van games die Denuvo bevatten – iets dat af en toe opduikt in de negatieve Steam-review, maar geen bedreiging lijkt te zijn waar gameontwikkelaars zich zorgen over maken – denken game-ontwikkelaars dat ze meer geld zullen verdienen door Denuvo op te nemen, en ze kan kloppen.

  Hoe u uw eigen Chromebook kunt maken met Chromium OS

Hopelijk kan een toekomstige versie van Denuvo of een ander concurrerend anti-piraterijprogramma dezelfde doelen voor ontwikkelaars bereiken en tegelijkertijd minder middelen gebruiken.

Niet iedereen gebruikt Denuvo

Sommige game-ontwikkelaars gaan natuurlijk de andere kant op. CD Projekt Red gebruikt in The Witcher 3 helemaal geen anti-piraterijsoftware. Iedereen kan het downloaden en spelen. Als medeoprichter van CD Projekt Red en GOG plaatst het:

Maar de piraterijfactor was niet relevant, want we kunnen mensen niet dwingen dingen te kopen. We kunnen ze alleen maar overtuigen om het te doen. Wij geloven volledig in de wortel, niet in de stok.

Tenzij veel meer game-ontwikkelaars dezelfde houding aannemen, zullen Denuvo en soortgelijke oplossingen nog lang bestaan. Maar hopelijk worden ze beter. Als dergelijke software nodig is, mogen gamers in ieder geval beter verwachten dan de vertragingen van Denuvo.

Afbeelding tegoed: Gorodenkoff/Shutterstock.com.