Wat is een conceptmap en hoe maak je er een?

Heb je de laatste tijd problemen gehad met het begrijpen van je ideeën na een brain dumping-sessie?

Zeg ja, en misschien heb je een maker van conceptkaarten nodig!

Of je nu een aspirant-student of een ondernemer bent, een conceptmap kan je helpen. De reden is dat ideeën door je hoofd blijven stromen, en dan wordt het essentieel om ze vast te leggen en er betekenisvolle informatie uit te interpreteren om het verder te benutten.

Hoewel velen van jullie de goede gewoonte hebben om je ideeën vast te leggen in dagboeken, helpt het niet om ze op te stapelen. Je moet dingen met elkaar in verband brengen en zinvolle informatie kerven tot een idee of concept dat meer kan worden verwerkt om waarde toe te voegen aan je studie of bedrijf.

Klinkt verwarrend?

Laat me het vereenvoudigen door u een voorbeeld te geven.

Stel, als je de programmeertalen C en C++ kent, wordt het een beetje makkelijker om leer Java.

Of,

Als u ervaring heeft met het besturen van uw auto in heuvelachtige stations, wordt het gemakkelijker om op andere vlakke terreinen te rijden.

Wat is de reden erachter?

Vanwege je eerdere ervaringen, of het nu gaat om autorijden of programmeertaal, maakt de weg vrij voor volgende dingen. Wanneer een nieuwe kennis integreert en aansluit bij bestaande kennis, wordt de nieuwe gemakkelijk te begrijpen en te onthouden.

Een conceptmap werkt op een vergelijkbare manier.

Laten we dieper ingaan op de wetenschap van concept mapping en er alles over begrijpen.

Wat is de conceptmap?

Een conceptmap is een diagram of visuele weergave en organisatie van kennis. Het diagram wordt weergegeven in een 2D-papier van bovenaf en strekt zich uit naar beneden. De kernconcepten zijn bovenaan geordend met trefwoorden terwijl de bijbehorende ideeën eronder in hokjes of bubbels liggen en via connectoren verbonden zijn met het centrale concept.

Een conceptmap volgt een hiërarchische structuur waarin de relatie tussen verschillende ideeën wordt gearticuleerd door middel van verbindingszinnen, waarbij wordt uitgelegd hoe de ideeën met elkaar verband houden door middel van korte zinnen.

De methode om de relaties tussen verschillende concepten te visualiseren wordt concept mapping genoemd.

Deze grafische tool is een juweeltje voor zowel studenten als professionals, waaronder ingenieurs, educatieve ontwerpers, technische schrijvers, ondernemers en meer.

Geschiedenis van conceptkaarten

De eer voor het ontwikkelen van conceptkaarten gaat naar Joseph D. Novak, een onderzoekswetenschapper en een Amerikaanse opvoeder, en zijn team in de jaren 70 aan de Cornell University.

Concept maps kwamen naar voren als het resultaat van hun onderzoek, terwijl ze begrepen hoe studenten fundamentele wetenschappelijke concepten begrijpen. In hun onderzoek ontdekten ze dat alleen het interviewtranscript in gedetailleerde formaten niet voldoende was voor studenten om verschillende wetenschappelijke concepten te begrijpen.

Daarom hadden ze een betere manier nodig om dingen te presenteren, wat uiteindelijk leidde tot de ontwikkeling van de Concept Map in het jaar 1972.

Waarom zou u conceptmaps maken en gebruiken?

Conceptkaarten leggen uit hoe gedachten zich tot elkaar verhouden, wat voor iedereen een geweldig leermiddel kan zijn. De kaarten kunnen u helpen om punten te verbinden tussen eerder opgedane kennis en nieuwere concepten om nieuwe relaties te ontdekken.

De hiërarchische structuur waarin de ideeën trapsgewijze gerangschikt zijn, kan een potentiële leerbenadering zijn. Het kan je helpen de plaatsen te identificeren waar je gedachten in het grotere geheel passen en om tijdens het proces nieuwere concepten te bedenken.

Over het algemeen kunt u conceptmaps gebruiken om:

 • Brainstorm gedachten
 • Structureer uw gedachten en rangschik ze op de juiste manier om zinvolle informatie te verkrijgen
 • Breng een relatie tot stand tussen verschillende ideeën die logisch zijn
 • Onderverdelingen van een idee weergeven
 • Kernbegrippen samenvatten en noteren
 • Creëer een gloednieuw concept
 • Visualiseer een onderliggend concept
 • Zoek een oplossing voor een probleem in een creatieve stijl.
 • Een nieuw onderwerp introduceren en eerdere kennis evalueren
 • Leerbeoordeling
 • Benadruk het verschil en/of de overeenkomst tussen twee concepten

Zijn Conceptmaps hetzelfde als Mindmaps?

Ergens op internet leerde je concept mapping kennen en ontdekte dat het je enorm zou kunnen helpen. Plots gaat het volgende artikel dat je ziet over mindmapping of topic maps.

Nu, ik wed dat je in de war moet zijn!

En je hebt alle rechten om dat te zijn, want het lijkt in het begin echt verwarrend.

Maar hier is het ding – ze zijn anders.

Laten we eens kijken hoe!

Conceptkaart

 • Het vertegenwoordigt een netwerk van verschillende onderling verbonden concepten
 • Lijkt meer aan de logische kant
 • Geweldig voor het in kaart brengen van iemands kennis en het analyseren van de inhoudskloof
 • Knooppunten kunnen veel-op-veel-relaties hebben
 • Eenvoudig te verifiëren met verbindingszinnen
 • Kan een uitdaging zijn om te wijzigen als het meer dan 20 knooppunten heeft
 • Benadrukt zowel de onderwerpen als hun verbanden
 • Onderwerpen kunnen worden verknoopt
 • Verklaring propositie; betekent dat elke twee knooppunten die verbonden zijn met koppelzinnen een bepaalde zin vormen

Mindmap

 • Het is een boomdiagram waarin u informatie kunt ordenen
 • Lijkt meer flexibiliteit te bieden
 • Handig om te brainstormen, snel aantekeningen te maken en ideeën te creëren
 • Knooppunten hebben over het algemeen eenvoudige, één-op-één relaties
 • Niet-verifieerbaar
 • Aanpassing is eenvoudig, zelfs met grotere knooppunten
 • Richt zich meer op het onderwerp zelf
 • Geen verknoping
 • Geen statement propositie
  Wat betekent "AMA" en hoe gebruik je het?

Hoe kan een conceptmap je helpen je gedachten te ordenen?

Conceptmaps bieden voordelen voor zowel presentatoren als degenen die nieuwe informatie leren. Je kunt elk soort systeem illustreren, zoals het voorstellen van een nieuw plan, het opleiden van studenten en meer.

Bekijk de verschillende manieren waarop een conceptmap u kan helpen:

Snelle interpretatie

U kunt ideeën sneller begrijpen door naar een conceptmap te kijken in plaats van deze alleen in een boek of artikel te lezen. Het is omdat je hersenen informatie sneller verwerken wanneer het wordt gepresenteerd in een visueel formaat met gemarkeerde hoofdpunten en beknoptheid.

Helpt bij het voorbereiden van presentaties

U kunt een conceptmap maken en ideeën ordenen in een beknopt en logisch formaat om in uw presentaties te presenteren. Het zal een diepere impact hebben op de luisteraars.

Efficiënte evaluatie van kennis

In plaats van te kiezen voor een traditionele reeks vragen of meerkeuzebeoordelingen, kunnen docenten conceptkaarten gebruiken om de kennis van studenten over een specifiek onderwerp te evalueren.

Verklaart een ideehiërarchie

U kunt de relatie tussen verschillende componenten op veel manieren laten zien. Het beste is dat de kaart een hiërarchische structuur volgt waarin u gegevens van bovenaf kunt lezen met bepaalde informatie en hoe deze zich ontwikkelt en met kleinere details samenhangt terwijl u de baan afdaalt.

Stimuleert teamsamenwerking

Wanneer u uw ideeën op een uitgebreidere manier kunt weergeven via een conceptmap, hebben mensen de neiging om het beter te begrijpen. Daarom wordt het voor hen gemakkelijker om gemakkelijk samen te werken aan het plan.

Visuele representaties stimuleren hersenactiviteit. En bij een conceptmap gaat het erom ideeën op een creatieve manier visueel weer te geven. Daarom kan het zowel analytische vaardigheden als hogere-orde denkvaardigheden ontwikkelen. Bovendien vergemakkelijkt het ook de informatieverwerking en het terugroepen.

Hoe teken je een conceptmap?

Kies je favoriete tekenmedium

Je hebt twee opties; ofwel kunt u de kaart op een whiteboard of 2D-papier tekenen met een pen of een op software gebaseerde tool.

Het gebruik van de software is relatief eenvoudig om het diagram te maken, aan te passen en te verfijnen. Bovendien kunt u een willekeurig aantal ontwerpen op het web zelf opslaan en later terugkomen voor bewerkingen.

Bepaal het centrale concept

Bepaal wat de reden achter het maken van uw conceptmap is. Probeer na te denken over een problematische vraag die moet worden opgelost. Bedenk een vraag die je wilt oplossen met behulp van de conceptmap.

Pak op basis van de vraag een centraal concept uit en schrijf dit bovenaan.

Maak een lijst van alle gerelateerde ideeën die kunnen helpen bij het oplossen van het probleem. Rangschik ze op basis van hoe specifiek of generiek ze zijn.

Beschrijf die deelbegrippen in het kort, mogelijk ongeveer 1-2 woorden per begrip.

Rangschik elementen en voeg koppelzinnen toe

Bestel subconcepten op basis van hiërarchie. Houd de meest generieke bovenaan onder het hoofdconcept. Houd op dezelfde manier de specifieke ideeën onderaan. Verbind de ideeën met lijnen en geef een verbindingszin voor elke lijn, waarin de relatie tussen de knooppunten wordt uitgelegd.

Check de uiteindelijke look

Onderzoek elk element, of ze zich op de juiste plaatsen bevinden. Controleer of de koppelingszinnen zinvol zijn of niet. Ga na of de regeling goed is of niet. Zo niet, dan kunt u betere posities vinden om ze te lokaliseren.

Verfijn alles, en je bent klaar met het tekenen van een conceptmap!

Laten we nu, zonder verder uitstel, enkele online platforms uitvinden om een ​​conceptmap te maken, zodat u veel tijd kunt besparen en andere voordelen kunt plukken.

Canvas

Het lijkt erop dat stellair ontwerpen het synoniem is voor Canvas!

Ik bedoel, deze website heeft zoveel potentieel voor het ontwerpen van verschillende dingen, van marketing- en zakelijk materiaal tot sociale media en persoonlijke checklists.

Een conceptmap is er daar één van.

Met Canva krijg je superieure flexibiliteit en het gemak van het tekenen van briljante conceptmaps om te brainstormen, je ideeën te ordenen en complexe problemen op te lossen. Ze bieden 20+ professionele grafieken waaruit u kunt kiezen, samen met prachtig ontworpen sjablonen en meerdere vooraf ontworpen lay-outs om snel aan de slag te gaan.

Combineer dingen met miljoenen illustraties, afbeeldingen, vectoren of pictogrammen om uw ideeën weer te geven. Pas de sjablonen aan door kleuren, tekst of elementen te wijzigen om het boeiend te maken. Canva biedt honderden gratis lettertypen om je merkidentiteit, stijl en doel over te brengen.

Designer of niet, het maakt niet uit!

Gebruik de editor voor slepen en neerzetten om dingen te ordenen. Integreer een conceptmap in uw presentaties en rapporten zonder kieskeurig te zijn. Je kunt data naadloos visualiseren via de intuïtieve interface van Canva, zonder dat je complexe software hoeft te leren.

Werk samen met uw teams om nieuwe invalshoeken of ideeën op uw concept te krijgen door een bewerkbare kopie van het ontwerp te delen waar ze opmerkingen kunnen toevoegen of bewerkingen kunnen uitvoeren vanaf elke plek ter wereld. Nadat u klaar bent met het ontwerpen, kunt u het opslaan en vervolgens uw prachtige kaarten met hoge resolutie downloaden, publiceren of delen.

Edraw

Brainstormen hoeft niet saai te zijn!

Verzamel oogbollen door prachtige conceptmaps te maken met Edraw.

  Hoe de VLC Media Player te updaten

Sta versteld van de talloze sjablonen, vormen, pictogrammen en symbolen die het biedt. Kies gewoon de elementen waarmee u aan de slag wilt en pas ze aan.

Alle sjablonen die het biedt, zijn volledig aanpasbaar, afdrukbaar en bewerkbaar. Sommige van de sjablonen bevatten Venn-stijl, marketing, cyclus, kleurrijk, rechthoek, denkkaarten en meer.

U kunt gefragmenteerde kennis in een bepaalde volgorde samenvatten en ordenen met behulp van de conceptmapbuilder. Zorg voor een betere communicatie tussen twee concepten met aantrekkelijke verbinders en verbindende teksten. Met de krachtige aanpasbaarheid en intuïtieve interface van Edraw Max kun je kaarten van hoge kwaliteit maken.

Als je het leuk vindt om met MS Office te werken, wed ik dat je Edraw Max zou willen wat betreft bruikbaarheid en interface. Het is gebruiksvriendelijk met een functie voor slepen en neerzetten.

Omdat het cloudopslag en een cloudgebaseerde samenwerkingsoptie heeft, kun je overal en altijd met teams werken en met elk apparaat. Deel uw werk op sociale media of exporteer de bestanden in verschillende bestandsindelingen zoals PDF, Microsoft PowerPoint en verschillende afbeeldingsindelingen.

Visme

Wil je een conceptmap maken die complexe onderwerpen aan je team kan uitleggen?

Zo ja, Visme kan u helpen om dat binnen enkele minuten te doen.

Het uitgebreide assortiment hulpmiddelen helpt je om helemaal opnieuw ontwerpen te maken door vormen, verbindingslijnen op te nemen en ze rondom je canvas te rangschikken, zodat het je berichten op de juiste manier overbrengt.

Visme heeft charmante opties voor aanpassing, waarmee u het uiterlijk van alles in uw tekening kunt veranderen. U kunt de vormen verkleinen of vergroten, waarbij de verbonden lijnen intact blijven. Ga speels met kleuren om dingen te markeren, teksten en lettertypen te wijzigen en animeer de kaart met behulp van het tabblad ‘Acties’, dat je in de rechterbovenhoek kunt vinden.

Visme heeft kant-en-klare sjablonen, veel afbeeldingen en pictogrammen en een breed scala aan ontwerpelementen. U kunt uw kaarten downloaden in pdf- of afbeeldingsbestanden. Genereer een deelbare link of sluit deze in op een webpagina. Voeg grafieken en diagrammen toe en visualiseer uw cijfers en statistieken met behulp van hun aanpasbare gegevenswidgets.

Miro

Ben je op zoek naar een nieuw concept?

Wil je weten wat de relatie is tussen complexe ideeën?

Wat het gebruik ook is, Miro kan u helpen bij het maken van een prachtige conceptmap!

Bespaar tijd door ingebouwde sjablonen van Miro te gebruiken in plaats van alles helemaal opnieuw te tekenen. Nodig teams uit voor samenwerking op de conceptmap, want met Miro kunt u teams op afstand en op dezelfde locatie betrekken via een virtueel whiteboard, zonder beperkingen.

Je krijgt sjablonen zoals:

 • Lean Canvas waar u belangrijke punten met betrekking tot uw bedrijf kunt schetsen
 • Marktsegmentatiematrix om belangrijke groeikansen te identificeren
 • RACI Matrix om verantwoordelijkheid te volgen en tegelijkertijd zinvolle gesprekken te voeren
 • 5-Waarom-sjabloon om de oorzaak van een probleem te achterhalen
 • Strategiediamantsjabloon voor een robuuste bedrijfsstrategie

Lucidchart

Versnel naar innovatie door nieuwe concepten te creëren met Lucidchart.

Voor leren en onderwijzen helpt het u relaties tussen ideeën, notities of gebeurtenissen te visualiseren om hun curriculum te plannen, projecten te schetsen en handleidingen te maken. De opmaakopties zijn aanpasbaar, waardoor je controle over je kaart hebt en je lessen en beoordelingen kunt samenstellen om het leren te ondersteunen.

Gebruik voor bedrijven de conceptmapgenerator van Lucidchart om ideeën te creëren die medewerkers van verschillende afdelingen gemakkelijk kunnen begrijpen, ook niet-techneuten. Gebruik het om bestaande relaties te vereenvoudigen, tegenstrijdigheden en hiaten te vinden, creatief begrip en probleemoplossing te bevorderen, en meer om resultaten te genereren.

Hun sjablonen zijn ontworpen om gedachten duidelijk en snel te illustreren. U kunt vormen en elementen rangschikken door ze te slepen en neer te zetten terwijl u het hoofdonderwerp en andere subonderwerpen verbindt. Organiseer ideeën met meerdere kleuren om het begrijpelijker te maken.

U kunt elk aspect van de kaart aanpassen, inclusief het aanpassen van de lay-out voordat u gaat afdrukken, het toevoegen van screenshots en afbeeldingen voor een specifiek bericht, en meer. Lucidchart biedt chatten in de editor en realtime updates om ideeën op te bouwen die door andere bijdragers zijn voorgesteld.

Lucidchart maakt Google Workspace-integraties mogelijk, zodat u uw kaart online kunt onderhouden en openen.

Creatief

De eenvoud van Creatief maakt het gemakkelijk om uw concepten te visualiseren. Het heeft al meer dan 4 miljoen mensen en duizenden teams geholpen. Met een beetje moeite kun je de elementen ordenen en visualiseren.

Het tekenen van zelfs een zeer complexe conceptmap is moeiteloos, met behulp van de geavanceerde functies van Creately. Het biedt slimme vormen, connectoren, ingebouwde stijlopties, import van afbeeldingen en meer. Deel uw tekeningen met uw team om direct feedback te krijgen.

Creately heeft duizenden hoogwaardige sjablonen voor verschillende denkbare scenario’s voor marketing-, IT-, software-, HR- en onderwijsteams. Of je nu macOS, Windows, Linux of Android gebruikt, je kunt Creately gemakkelijk gebruiken. Het wordt ook geleverd met een geld-terug-garantie van 30 dagen, zodat u het kunt proberen zonder bang te zijn uw geld te verliezen.

SmartDraw

De maker van conceptkaarten van SmartDraw stelt u in staat om concepten te visualiseren zonder iemands creatieve stroom te onderbreken. Zodra je met een idee komt, teken je gewoon een vorm naar de conceptmap. Blijf ideeën toevoegen wanneer en wanneer het komt, want de conceptmap is er om deze op elk moment te bewerken.

SmartDraw heeft intelligente opmaakopties om uw kaart een professionele uitstraling te geven. Ga aan de slag met eenvoudige opdrachten, voeg een idee toe of verwijder het, lijn de vormen opnieuw uit en rangschik ze eenvoudig. U krijgt professionele thema’s zoals Greyscale, Everest, Calico, enz. waar u kleuren, lettertypen en verlopen kunt toepassen om als professionele ontwerper te werken.

  Wat gebeurt er als u uw Amazon-wachtwoord bent vergeten?

Voeg de kaarten toe aan uw rapporten; integreer ze met tools zoals Microsoft Office, Google Workspace, Dropbox, Box, OneDrive, JIRA en meer. Je kunt de kaarten zelfs aan Trello koppelen en vergaderingen houden om meer over de ideeën te bespreken. Converteer de kaarten direct met één klik naar Gantt-diagrammen.

Alle wijzigingen die u op de ene kaart aanbrengt, worden automatisch doorgevoerd op de andere. U heeft de mogelijkheid om uw bestanden te delen door niet-gebruikers van SmartDraw een e-mail te sturen met een link.

Zen-mindmap

Zen-mindmap is een gebruiksvriendelijke en eenvoudige tool voor het genereren van conceptkaarten. De werkruimte brengt geen afleiding met zich mee, omdat het zijbalken en zwevende pictogrammen vermijdt.

De gebruiksvriendelijke en minimalistische interface van Zen maakt het sneller en gemakkelijker om doordachte kaarten te ontwerpen. Ze hebben ook onnodige functies verwijderd die het rommelig maken en het omvangrijk maken. Maak conceptmaps gedenkwaardig en interessant door emoji’s te gebruiken.

U heeft de mogelijkheid om het PDF-bestand te downloaden. Maar u kunt ook een document live publiceren waar de aangebrachte wijzigingen automatisch kunnen worden weergegeven. Verschillende meegeleverde sjablonen zijn voor bedrijfsplanning, OKR-beheer, probleemoplossing, essayplanning, taken toewijzen en marketing.

Mindomo

Structureer informatie over een bepaald onderwerp door een conceptmap uitgebreid in te tekenen Mindomo. Geef uw verbeelding een bredere vleugel door uw kaart volledig te personaliseren en aan te passen.

Teken alles vanaf het begin of gebruik een van hun sjablonen, inclusief risicobeheer, wiskundeafdelingen, visgraatdiagram en meer. U kunt elementen zoals pijlen en hun kleur, vorm, patroon en positie bewerken.

Met het hoogwaardige platform kunt u in realtime samenwerken met uw gemene leden om de efficiëntie te verbeteren en tijd te besparen. Wijzigingen worden onmiddellijk doorgevoerd en u kunt ook alle aangebrachte wijzigingen volgen met behulp van de “Afspeelgeschiedenis”.

Mindomo maakt ook directe chats mogelijk, zodat u geen tijd hoeft te verspillen of de focus hoeft te verliezen op het wisselen van moeilijke applicaties. Het heeft meerdere opties om kaarten te delen:

 • Met specifieke mensen
 • Alleen mensen met wie je de link hebt gedeeld om te bekijken
 • Alleen mensen met wie je de link hebt gedeeld om te bewerken
 • Openbaar delen

Als je wilt, kun je een conceptmap omzetten in andere vormen van diagrammen, zoals Gantt-diagrammen, mindmaps en overzichten.

Mindomo ondersteunt integratie met Google Classroom, Canvas, Schoolology, Blackboard en meer.

Visueel paradigma online

Visueel paradigma online of VP Online wordt geleverd met een eenvoudige tool met een editor voor slepen en neerzetten waarmee u in enkele minuten verbluffende conceptkaarten kunt maken. Als gevolg van zijn intuïtiviteit hoeft u geen tijd te verspillen aan het leren van de software; in plaats daarvan gaat alle aandacht naar het ontwerpen.

Begin met het maken van kaarten door de volledig aanpasbare en gratis sjablonen te bewerken voor sociale netwerken, gegevensanalyse, klimaatverandering, cursusinhoud en meer. Het biedt meer dan 1700 sjablonen zoals deze, en ze zijn allemaal van hoge kwaliteit.

OntwerpCap

Heb je geen ontwerpervaring, maar moet je wel conceptkaarten ontwerpen?

Maak je geen zorgen!

Probeer de gratis concept mapping software van OntwerpCap om geweldige ontwerpen te maken. Het heeft een breed scala aan kaartvoorbeelden uit verpleging, wetenschap, biologie, cellulaire ademhaling en nog veel meer.

Het enige dat u hoeft te doen, is slechts één sjabloon kiezen die aan uw vereisten kan voldoen en beginnen met verkennen. DesignCap biedt duizenden beschikbare bronnen zoals afbeeldingen, ontwerp elementenen kleuren, samen met krachtige bewerkingsmogelijkheden en lettertypen.

Stemiek

Stemiek is een webtoepassing voor het maken van conceptkaarten waarmee de gebruiker zijn ideeën op een digitaal whiteboard kan zetten om situaties, problemen of problemen in de vorm van een grafiek te schematiseren.

De gratis versie maakt het mogelijk om aantekeningen te maken, ideeën te ordenen, ze met elkaar te verbinden door links te tekenen zoals op een klassieke mindmap.

Maar Stemic is niet zomaar een brainstormtool!

Stemic verlegt de grenzen van de mindmap door gebruikers in staat te stellen de objecten die ze manipuleren te beschrijven, ze te categoriseren, de aard en richting van de links te definiëren, enz. Zo helpt het de gebruiker om analyses op te bouwen, zijn kennis te modelleren, zijn gedachte.

De interface is minimaal, het ontwerp is verfijnd om gebruikersanalyses te benadrukken. De interacties, vloeiend en intuïtief, zijn ontworpen om gegevensmanipulatie te vergemakkelijken en het denken te ondersteunen.

Stemic heeft ook een Pro-aanbieding voor gebruikers die willen profiteren van de meest geavanceerde functies van de applicatie, waaronder het gezamenlijk bewerken van conceptkaarten, het kopiëren van een gedeelde kaart, het gebruik van hyperlinks, configureerbare export (framing, thema, titel en legenda) van kaarten .

Conclusie

Georganiseerde ideeën maken het voor leerlingen of zelfs zakenmensen eenvoudiger om een ​​concept te begrijpen door het in verschillende delen op te splitsen. Maak gebruik van een efficiënt hulpmiddel voor het in kaart brengen van concepten om uw onderwerpen beter te begrijpen en gebruik de kennis in uw verdere leer- of zakelijke inspanningen.

gerelateerde berichten