Wat is een Time of Flight (ToF)-camera en waarom heeft mijn telefoon er een?

Steeds meer fabrikanten scheppen op dat hun telefoons Time of Flight (ToF) camera’s hebben. Maar wat zijn ToF-camera’s, hoe werken ze en waarom zou je er een in je smartphone willen hebben?

ToF-camera’s hebben een extra diepteresolutie

Op een heel basaal niveau zijn ToF-camera’s gewoon gewone HD-camera’s met een verhoogde diepteresolutie. In feite, telefoons zoals de 2019 Huawei P30 Pro sport een diepteresolutie die vier keer beter is dan conventionele camera’s. Hoewel “diepteresolutie” misschien verwarrend fotografiejargon klinkt, is het eigenlijk gemakkelijk te begrijpen. Een camera met een hoge diepteresolutie kan onderscheid maken tussen objecten die dichtbij (op de voorgrond) en ver weg (op de achtergrond) zijn.

In de fotografie wordt dit idee van voorgrond en achtergrond scherptediepte genoemd. Het is wat een gevoel van realisme of focus creëert. Objecten die dichtbij zijn, zien er scherp uit, met strakke contouren, terwijl objecten ver weg er enigszins wazig uitzien.

Met een ToF-camera hebben fotografen meer mogelijkheden om hun scherptediepte te regelen. Je hoeft natuurlijk geen fotograaf te zijn om te profiteren van de verhoogde diepteresolutie van een ToF-camera. Automatische camera-instellingen, in combinatie met een ToF-camera, zouden verbluffende beelden moeten opleveren met een goed gedefinieerde voor- en achtergrond. Een ToF-camera kan ook worden gebruikt om een ​​verbluffende video te maken met geavanceerde beeldstabilisatie of om de nauwkeurigheid van je Instagram-filters te vergroten.

Bovendien kan de ToF-camera van een telefoon worden gebruikt voor geavanceerde gezichtsherkenning, gebaren en AR-videogames. Weet je nog hoe Pokemon Go je camera gebruikt om een ​​Pokemon in je omgeving te plaatsen? ToF-camera’s kunnen die functie een stuk overtuigender maken.

  Bekijk en vergelijk bijlageversies in Gmail-threads [Chrome]

Deze technologie is niet nieuw

Vreemd genoeg bestaan ​​ToF-camera’s al sinds het einde van de jaren ’70. Het heeft even geduurd voordat de technologie goedkoop en handig genoeg werd voor consumententoepassingen.

In het verleden werden ToF-camera’s gebruikt voor topografische kaarten, industriële machineautomatisering en automatische deuren. Maar de technologie vond zijn weg naar veel huizen (waarschijnlijk ook die van jou) in 2014. De Kinect van de Xbox One gebruikt een ToF-camera om gezichten te identificeren en handgebaren nauwkeurig te volgen.

Vanaf april 2019 zijn er maar een paar telefoons met ingebouwde ToF-camera’s, zoals de LG G8 ThinQ, de Eer Bekijk 20, de Huawei P30 Pro, en de Oppo RX17 Pro. Deze telefoons worden op de markt gebracht voor fotografen en geeks, maar ze zetten de standaard voor toekomstige telefoons, waaronder Samsung en Appels releases van 2019 en 2020.

Oké, ToF-camera’s zijn supercool en ze bestaan ​​al sinds de release van Star Wars. Maar hoe werken ze? Waarom hebben ze zo’n grote diepteresolutie?

ToF-camera’s gebruiken Lidar om diepte te meten

Weet jij hoe vleermuizen en dolfijnen geluid gebruiken om hun omgeving te ‘zien’? We hebben die truc gestolen, in een paar onderzeeërs gestopt en het sonar genoemd. ToF-camera’s gebruiken een vergelijkbare techniek om diepte te meten, maar het heet lidar, en het vertrouwt op pulsen van IR-licht in plaats van geluid.

Wanneer u een foto maakt met de ToF-camera van een telefoon, schiet deze een puls van onzichtbaar IR-licht uit dat wordt weerkaatst door objecten in de buurt. Een deel van dat licht verstrooit zich in de afgrond, maar het meeste vindt zijn weg terug naar de ToF-camera van de telefoon.

Net als de sonargolf van een vleermuis, keert een lidargolf in stukjes en beetjes terug. IR-licht dat op objecten in de buurt weerkaatst, keert snel terug naar de ToF-camera, terwijl het iets langer duurt voordat het licht dat wordt weerkaatst door objecten ver weg. Je telefoon meet hoe lang het duurt voordat elke lichtstraal terugkomt, kraakt een aantal cijfers en maakt een gedetailleerde 3D-dieptekaart.

  Wat is het Mirai Botnet en hoe kan ik mijn apparaten beschermen?

Het is een beetje zoals die prikbord speelgoed waar je je gezicht in drukt. Deze speeltjes hebben een “3D-effect” omdat je neus, die zich dicht bij het bord bevindt, een grotere inkeping creëert dan je ogen en wangen, die relatief ver van het bord verwijderd zijn.

Natuurlijk geeft de reflectie van IR-licht je telefoon alleen diepte-informatie. Daarom koppelen ToF-camera’s IR-functionaliteit aan een conventionele camera met hoge resolutie. Je telefoon gebruikt software om een ​​conventionele foto te mixen met een IR 3D-dieptekaart, en je krijgt een afbeelding met een goed gedefinieerde voor- en achtergrond.

Toekomstige toepassingen voor ToF-camera’s

In de komende jaren zullen ToF-camera’s een revolutie teweegbrengen in de manier waarop we foto’s en video maken met onze telefoons. Maar laten we hier eens aan het grote geheel denken. We hebben het over een vorm van technologie die met de snelheid van het licht een dieptekaart van een omgeving kan maken. De toepassingen ervan verleggen de grenzen van de fotografie.

In feite zal je eerste ervaring met de ToF-camera van een telefoon waarschijnlijk niet alleen over fotografie gaan. De Samsung Galaxy S10 5G zal ToF-camera’s bevatten, zowel aan de voor- als achterkant. Apple is beroemd om zijn lippen stijf op elkaar over toekomstige iPhone-plannen, maar er zijn geruchten de iPhones van 2019 kunnen ook ToF-camera’s bevatten. Ja, met deze update zien je selfies er geweldig uit, maar het verhoogt ook de nauwkeurigheid van Face ID en andere beveiligingsmaatregelen. Als je gezichtsherkenning inschakelt tijdens het instellen van je telefoon, maakt hij stilletjes een 3D-kaart van je gezicht voordat je de kans krijgt om selfies te maken.

  Deel bestanden, mappen en screenshots in één klik

Gebaarbesturing is een andere opwindende (maar aantoonbaar dorky) applicatie voor ToF-camera’s. Ja, het gebarensysteem van de Kinect is een stevige blikvanger waard, maar in de komende jaren zul je waarschijnlijk merken dat je vergelijkbare technologie gebruikt om je telefoon, computer, slimme assistent of smartwatch te bedienen. Op dit moment houden bedrijven van In beweging werken aan ToF-applicaties voor desktopcomputers, en fabrikanten zoals Google gebruiken radar- en lidarsystemen om handsfree, gebarengestuurde smartwatches en slimme assistenten te maken.

Naast gebarenbediening zijn ToF-camera’s ook ideaal voor VR en AR toepassingen. Op een basisniveau zullen dingen als Instagram-filters en Pokemon Go veel “echter” lijken wanneer ze worden gebruikt met een ToF-camera. Maar voor meer gecompliceerde toepassingen, zoals VR, kunnen ToF-camera’s worden gebruikt om de handgebaren en voetstappen van een gamer te registreren. Ze kunnen ook worden gebruikt om snel fysieke omgevingen in kaart te brengen en deze om te zetten in VR-werelden, wat de professionele game-ontwikkeling zou kunnen versnellen of de VR-markt voor indie game-ontwikkelaars zou kunnen openen.

Maar ToF-camera’s hebben ook praktische doeleinden. In het verleden werden ze gebruikt voor machineautomatisering in fabrieken. Dat zal niet veranderen. Naarmate ToF-camera’s beter (en goedkoper) worden, zullen ze hun weg vinden naar nog meer industriële en consumentenvriendelijke AI-producten. Meest slimme auto’s gebruiken al een vorm van lidar-technologie om hun omgeving te “zien” (interessant genoeg gebruiken Tesla-auto’s geen lidar).

Hoewel de ToF-camera in uw nieuwe mobiele telefoon beperkt is tot fotografische, AR- en gezichtsherkenningstoepassingen, is dit een goed moment om vertrouwd te raken met de technologie. Uiteindelijk zullen ToF-camera’s overal zijn.

bronnen: Mouser