Wat is een UML-diagram en hoe maak je er een? [7 Tools]?

Ideeën visueel weergeven is een effectieve manier om mensen te laten begrijpen wat u wilt overbrengen. En UML-diagrammen bieden u de mogelijkheden om precies dat te doen.

Dit is de reden waarom UML-diagrammen zijn opgenomen in veel codetrainingen en softwaredocumentatie. Hoewel het enige tijd kan duren om ze te bouwen, maken de resultaten het voor ontwikkelaars gemakkelijk om de software snel te begrijpen zonder tijd te verspillen aan frequente vergaderingen.

Stel dat uw bedrijf draait om softwareontwikkeling en -ontwerp. In dat geval kunnen UML-diagrammen een enorme hulp zijn voor uw team om de ideeën visueel te documenteren en het ontwikkelingsproces een beetje eenvoudiger te maken.

Maar wat zijn deze UML-diagrammen precies?

In dit artikel bespreek ik UML-diagrammen, hoe ze u kunnen helpen, hun gebruik en enkele hulpmiddelen om deze diagrammen gemakkelijk te maken.

Klaar?

Laten we naar binnen gaan!

Wat is een UML-diagram?

Unified Modeling Language (UML)-diagrammen vertegenwoordigen het ontwerp, de architectuur en de implementatie van gecompliceerde softwaresystemen.

UML-diagrammen maken gebruik van het concept van UML – een algemene, ontwikkelings- en modelleringstaal in software-engineering die bedoeld is om een ​​betere manier te bieden om systeemontwerp te visualiseren. Het werd rond 1994 ontwikkeld bij Rational Software in een poging om het softwareontwerpproces te standaardiseren.

UML wordt geassocieerd met objectgeoriënteerd ontwerpen en analyseren. Het maakt gebruik van de OOP-concepten zoals klasse, objecten, overerving, abstractie, gegevensinkapseling en polymorfisme.

Soorten UML-diagrammen

UML-diagrammen zijn onderverdeeld in twee hoofdgroepen: structuur- en gedragsdiagrammen.

Structuurdiagrammen

Structuurdiagrammen geven de architecturale en statische delen van systemen weer. In lekentaal tonen ze verschillende objecten, klassen, pakketten, componenten en meer in software en hun relaties. De soorten UML-diagrammen onder structuurdiagrammen zijn:

 • Klassendiagram
 • Component diagrammen
 • Objectdiagrammen
 • Samengestelde structuurdiagrammen
 • Implementatiediagrammen
 • Profieldiagrammen
 • Pakketdiagrammen:

Gedragsdiagrammen

Gedragsdiagrammen geven de dynamische systeemonderdelen weer of de manier waarop de software reageert op een specifieke invoer. Dit wordt gebruikt om te visualiseren hoe een systeem interageert en zich gedraagt ​​met gebruikers, andere entiteiten en systemen, en binnen zichzelf. De soorten zijn:

 • Activiteiten diagram
 • Tijdschema
 • Staat machine diagram
 • Interactiediagram
 • Gebruik case-diagram
 • Interactie overzichtsdiagram
 • Volgordediagram
 • Communicatiediagrammen

Hoe helpt het?

Tijdens het schrijven van code is het moeilijk om hiërarchieën en relaties binnen de software te volgen met duizenden regels code. UML-diagrammen verdelen de software in verschillende componenten en subcomponenten.

Ook werden UML-diagrammen geïntroduceerd toen er veel zorgen waren rond het softwareontwikkelingsproces, de documentatie, het ontwerp en de analyse. Hiervoor vonden zakelijke professionals een manier om dit probleem eenvoudig op te lossen: UML.

UML zorgde voor baanbrekende benaderingen en experimenten om die problematische taken te vereenvoudigen. Daarnaast is er een toegenomen vraag naar hoogwaardige software met kortere time-to-market en kosten met behulp van automatiseringstechnieken.

Deze technieken omvatten visuele programmering, patronen, kaders en componenttechnologie. UML stelt een oplossing voor voor al deze problemen. De voordelen die het biedt zijn:

 • Biedt gebruikers een expressieve, gebruiksklare visuele modelleertaal om zinvolle modellen uit te wisselen en te ontwikkelen
 • Zorg voor onafhankelijkheid van de specifieke ontwikkelingsprocessen en programmeertalen
 • Het biedt specialisatie- en uitbreidbaarheidsmechanismen om de belangrijkste concepten uit te breiden.
 • Stimuleert het gebruik van objectgeoriënteerde tools
 • Vormt de basis om de modelleertaal te leren
 • Ondersteunt softwareontwikkelingsconcepten op hoog niveau, inclusief samenwerkingen, componenten, patronen en frameworks.

Waar wordt het gebruikt?

UML-diagrammen worden voor veel doeleinden gebruikt:

 • In complexe apps die samenwerking en effectieve planning van verschillende teams nodig hebben en een eenvoudige manier van communiceren vereisen,
 • Niet-programmeurs helpen de essentiële vereisten, processen en functionaliteiten van software te begrijpen
 • Om teams in staat te stellen gebruikersinteracties, statische structuur en processen effectief te visualiseren met diagrammen en tijd te besparen.
 • Softwaredocumentatie zodat mensen gemakkelijk alles over een systeem kunnen begrijpen.
  20 Beste app voor het volgen van mobiele telefoons

Dit ging dus allemaal over UML-diagrammen. Als u nu gemotiveerd genoeg bent om ze voor uw software te gebruiken, wordt het tijd dat u begrijpt HOE u dit effectief kunt doen in minder tijd. Gebruik de kracht van automatisering en technologie om tijd te besparen bij het maken van UML-diagrammen die voorheen enorm veel tijd in beslag namen.

Dat gezegd hebbende, er zijn veel UML-diagramtools beschikbaar die u kunt gebruiken om de softwareprocessen, ideeën, documentatie, enz. efficiënt te ontwerpen.

Laten we dus eens kijken naar enkele van de beste UML-diagramtools die u kunt overwegen om voorbeeldige diagrammen te maken en uw softwareontwikkelingsproces te vergemakkelijken.

Moqups

UML-diagramsjablonen van Moqups zijn nuttig bij het maken van nieuwe software door ondersteuning te bieden tijdens het hele ontwikkelingstraject. Ze helpen je ook georganiseerd en altijd op de hoogte te blijven, terwijl iedereen op de hoogte blijft van gedeelde doelen.

Terwijl u met deze sjablonen werkt, kunt u met Moqups een speciale reeks stencils gebruiken om exclusieve UML-diagramondersteuning te bieden. Dus bekijk die sjablonen, vind degene die geschikt is voor uw vereisten en begin met het bouwen van een innovatieve oplossing.

U krijgt sjablonen voor klassendiagrammen, sequentiediagrammen en use case-diagrammen. Bovendien hebt u toegang tot verschillende UML-diagramconnectoren om uw diagrammen efficiënter en gemakkelijker te maken om mee te werken. Moqups biedt online samenwerking om realtime werken met uw teamleden te vergemakkelijken, ongeacht de locatie.

Verwijder silo’s uit uw stroomdiagrammen en diagrammen; koppel ze snel aan andere digitale middelen zoals grafieken, mockups, grafieken en wireframes binnen een enkel Moqups-project. Uw team kan eenvoudig hun workloads creëren en meegaan met het project door barrières weg te nemen die verband houden met toepassingen voor één doel.

Lucidchart

Als het gaat om ontwerpen, Lucidchart is een populaire naam, zelfs voor het maken van UML-diagrammen. Het is een visuele werkruimte die datavisualisatie, diagrammen en samenwerking combineert om het begrip te versnellen en innovatie te bevorderen.

Lucidchart wordt gebruikt door technische professionals en ontwikkelaars om een ​​diagram te maken en door de broncode te navigeren, fundamentele taken en stromen te demonstreren en nieuwe functionaliteiten en functies binnen het systeem te plannen.

U kunt ook de toekomstige en huidige staat van uw product visualiseren met behulp van een UML-grafiek en ervoor zorgen dat uw Agile-omgeving productief is voor datawetenschappers, ingenieurs, softwareontwikkelaars en andere technische professionals.

Hun sequentiemarkeringseditor en UML-tool voor het maken van diagrammen maken het gemakkelijker en sneller om de complexiteit van code te leren door het genereren van klassendiagrammen te automatiseren. U kunt sequentiediagrammen maken en deze gemakkelijk online aanpassen.

Wanneer u uw opmaak invoert in het dialoogvenster dat verschijnt, maakt Lucidchart automatisch een sequentiediagram volgens de PlantUML-normen. Of u kunt ook een UML-sjabloon selecteren en deze aanpassen door vormen en symbolen snel opnieuw te rangschikken om de systeemstructuur weer te geven die u wilt weergeven met de UML-modeltool.

Door hun UML-vormenbibliotheek in te schakelen, krijgt u direct toegang tot UML-vormen van industriekwaliteit. Lucidchart beperkt of beperkt uw ideeën nooit, in tegenstelling tot andere UML-tools. Of u nu een UML-component-, object-, implementatie-, klasse- of pakketdiagram wilt bouwen, u kunt de door u gekozen vormen zonder ruimtebeperkingen naar het canvas slepen en neerzetten.

De tool stelt je ook in staat om externe interacties weer te geven door primaire en secundaire entiteiten op het canvas te plaatsen, zoals gegevens of klanten, en vervolgens een paar verbindende lijnen te tekenen voor elke use case. U kunt ook documentatie maken om de duurzaamheid en gezondheid van uw software te behouden.

  Whistle Camera luistert naar een audiosignaal en maakt een foto

Lucidchart helpt het onboardingproces te versnellen, bevordert een effectieve communicatie van ideeën en vermindert frequente vergaderingen. Het vereenvoudigt documentatie en ontwerp en verbetert tegelijkertijd de manier waarop u feedback van gebruikers en belanghebbenden beoordeelt, verzamelt en implementeert.

Met realtime samenwerking kunt u online UML-diagrammen verfijnen met collega’s, of ze nu pc, Linux of Mac gebruiken. Deze maker van UML-diagrammen maakt het gemakkelijk om uw UML-diagrammen te delen en hun machtigingen voor delen aan te passen, zodat u mensen kunt uitnodigen om de diagrammen te bekijken.

Je kunt het document delen via URL of e-mail of exporteren naar Jira, Slack, Microsoft Teams of Confluence. Maak gebruik van de kracht van de presentatiemodus om uw diagrammen te presenteren of voeg gerichte secties toe voor een gedetailleerd overzicht van het systeem.

Creatief

Creatief is een uitstekende tool om UML-diagrammen te maken en er gemakkelijk aan samen te werken. Deze tool heeft het vertrouwen gewonnen van meer dan 5 miljoen mensen en duizenden teams van onder meer Amazon, NASA, PayPal, eBay en meer.

Visualiseer uw UML-diagrammen met minimale inspanning en maak gebruik van realtime werken met de documenten met behulp van Creately. Het helpt u direct feedback van uw klanten en teams te ontvangen en wijzigingen overal bij te houden.

Gebruik slimme connectoren en vormen, maak contextwerkbalken en voer andere geavanceerde functies uit om eenvoudig UML-diagrammen te tekenen. Creately kan worden geïntegreerd met meerdere tools die u al gebruikt, zoals Slack, Google Drive, Zapier en meer.

U kunt bladeren door duizenden hoogwaardige en gratis sjablonen die professioneel zijn getekend voor verschillende gebruiksscenario’s en scenario’s. Ze zijn handig voor marketingteams, IT-teams, softwareteams, onderwijsteams, HR-teams en anderen.

U hebt toegang tot sjablonen voor stroomdiagrammen voor productlancering, stroomdiagrammen voor besluitvorming, workflowprocessen en meer. Creately is compatibel met desktop (Linux, Windows en macOS), mobiele apparaten (iOS en Android), browsers (Chrome, Internet Explorer, Opera, Mozilla Firefox, enz.), en JIRA, Confluence, G Suite en Chrome Web Store .

SketchBoard

De online UML-tool van schetsbord helpt u moeiteloos ontwerpen te maken en samen te werken via klassendiagrammen, use case-diagrammen, sequentiediagrammen en meer. U kunt overal UML-diagrammen maken.

Of u nu UML-diagrammen wilt maken voor softwaredocumentatie, het in kaart brengen van functies op hoog niveau of andere doeleinden, Sketchboard werkt als een fluitje van een cent. Met deze UML-architectuurdiagramsoftware kunt u de efficiëntie en creativiteit van uw team vergroten.

Ervaren software-engineers hebben deze tool ontworpen door rekening te houden met beveiliging en privacy als kernprincipes. Het biedt u onbeperkt canvas om een ​​willekeurig aantal diagrammen te maken die u maar wilt.

Het delen van uw UML-diagrammen is niet moeilijk met Sketchboard. U kunt ze eenvoudig exporteren als PDF, PNG, SVG en JPEG. U kunt Sktechboard ook integreren met GitHub, Google Drive en Slack om sequentiediagrammen, klassendiagrammen en andere te ontwikkelen.

Maak het maken van UML-architectuurdiagrammen eenvoudig en maak gebruik van de samenwerkingsfuncties om met de rest van de teamleden op één lijn te komen. U kunt ook gemakkelijk feedback ontvangen en verzenden en de kwaliteit en snelheid van uw ontwikkelingsproces verbeteren.

Maak gebruik van use case-diagrammen om de systeemservices op te stellen, zodat u de mogelijkheid hebt om basisfunctionaliteiten te voltooien voordat u uw ontwerpen verbetert. Het is ook efficiënt om klassendiagrammen te maken om een ​​basislijn te bieden voor meer structuurdiagrammen. U kunt ook statusmachinediagrammen maken om wijzigingen in de status van een entiteit in verschillende gebeurtenissen te documenteren.

Smartdraw

De krachtige maar gemakkelijke diagramtool van Smartdraw is ontworpen om uw werk gemakkelijk te maken. Met de intelligente opmaakengine kunt u probleemloos uw diagrammen maken en bewerken en wordt geleverd met automatische spatiëring, kleurenschema’s, grootte en uitlijning om uw ontwerpen een professionele afwerking te geven.

  Kies Google Workspace voor e-mail en samenwerking

Smartdraw heeft een brede verzameling van 4500+ sjablonen en 34k+ symbolen waaruit u kunt kiezen en die u in uw diagrammen kunt implementeren. U krijgt tekeningen van hoge kwaliteit zoals CAD-ontwerpen met standaard schalen.

Gebruik de VisualScript SDK om aangepaste extensies te bouwen of gebruik hun ingebouwde extensies voor snelle ontwerpen. Het helpt je om gemakkelijk samen te werken met je team om visuals, ideeën, feedback, enz. te delen om je ontwikkelingsproces te versnellen.

Smartdraw wordt geleverd met administratie op bedrijfsniveau en maakt het mogelijk om duizenden gebruikers te voorzien van SSO. U kunt Smartdraw naadloos integreren met een tool zoals MS Office, AWS, Jira, Trello, Confluence, Google-apps en meer. Het werkt ook met Visio, zodat u probleemloos diagrammen kunt exporteren en importeren.

yUML

yUML is een ander handig hulpmiddel dat u kunt overwegen om UML-diagrammen te tekenen en deze te delen met uw forums, probleemtrackers en wiki’s. Het wordt gebruikt door duizenden auteurs, ontwikkelaars en architecten, zelfs door professionals van giganten als Twitter, AWS en meer.

De tool helpt je het maken van diagrammen te versnellen door simpelweg de tekst te typen zonder uren te verspillen aan rommelige lay-outs. Omdat yUML op tekst is gebaseerd, kunt u eenvoudig diagrammen maken van uw code in uw CI-scripts.

Vraag afbeeldingen programmatisch aan met behulp van PUT- of GET-opdrachten. Toolleveranciers gebruiken dit om yUML uit te breiden naar scripts, wiki’s en blogs. Maak verschillende UML-diagrammen die uw ideeën effectief kunnen communiceren zonder UML-technische details een hindernis voor u te maken.

yUML zorgt ook voor beveiliging om uw gegevens veilig en privé te houden via SSL. Het geeft geregistreerde gebruikers de mogelijkheid om diagrammen rechtstreeks in hun aangepaste naamruimte te beheren. U kunt ook permalinks naar uw diagrammen geven, dus zelfs als u het diagram wijzigt, blijft de URL hetzelfde.

Visio

Microsoft’s Visio is een populaire en gebruiksvriendelijke tool waarmee u UML-diagrammen kunt maken, problemen kunt oplossen en systemen kunt documenteren. Installeer deze app op uw desktop of open deze rechtstreeks op internet.

Ze bieden veel kant-en-klare vormen en sjablonen om geavanceerde UML-diagrammen te maken om uw visie te communiceren en tegelijkertijd te voldoen aan industriestandaarden zoals UML 2.5.

Werk samen aan uw diagrammen door ze met uw teams te delen om realtime feedback en opmerkingen erover te ontvangen. Demonstreer verbindingen tussen verschillende modelelementen door verschillende soorten relaties toe te voegen en te wijzigen, zoals associatie, afhankelijkheid en samenstelling.

In de nieuwste Visio-versie krijgt u verbeterde sjablonen, waaronder klasse, activiteit, volgorde, gebruiksscenario’s, communicatie, database, implementatie en statusmachine.

Jij mag koop Visio Professional hier.

Conclusie

UML-diagrammen communiceren effectief uw ideeën, processen, functionaliteiten en andere aspecten van uw softwaresystemen. Zelfs zonder programmeertaal kun je UML-diagrammen bekijken en begrijpen wat de ontwikkelaar probeert over te brengen.

Kies daarom een ​​tool voor het maken van UML-diagrammen om het ontwerp te maken dat uw innovatie tot uitdrukking kan brengen en uw softwareontwikkelingsproces met gemak en snelheid naar een hoger niveau kan tillen.

gerelateerde berichten