Wat is een virtuele privécloud? Leer hoe het werkt

Virtual private cloud (VPC) is een cloud computing-standaard voor het beveiligen van cloud-apps in een openbare cloudomgeving.

Als u een liefhebber van cloudcomputing of technologieleerling bent, heeft u vast wel eens van de term Virtual Private Cloud (VPC) gehoord. Het verwijst naar de snelgroeiende cloudcomputingtechnologie voor het delen van bronnen.

De tijd dat IT-bedrijven afhankelijk waren van de private cloud voor gegevensbeveiliging is voorbij. Het scenario is veranderd met de opkomst van geavanceerde cloudbeveiligingsprotocollen. Nu kiezen veel gebruikers voor de openbare cloud voor besparingen en schaalbaarheid wanneer ze cloudbronnen moeten gebruiken.

Lees deze blog verder om meer te weten te komen over de technologie en de functionaliteiten ervan.

Een Virtual Private Cloud (VPC) definiëren

Laten we eerst eens kijken naar de gedetailleerde definitie om het concept te begrijpen. Virtual private cloud of VPC is een standaard voor het delen van cloudbronnen. VPC zorgt voor beveiliging en gegevensverwerkingsdoorvoer zoals een privécloud, zelfs als u een drukke openbare cloudomgeving gebruikt.

Stel je de public cloud bijvoorbeeld voor als een restaurant waar honderden anderen dineren. Hier is een VPC gelijk aan een privékamer die u met uw gezin kunt gebruiken en die privacy en veiligheid heeft in een openbare ruimte.

De reden achter zijn populariteit is legio. Enkele voordelen van het gebruik van VPC zijn minimale kosten voor de IT-infrastructuur, on-demand opschalen van resources (op en neer) en vrijwel geen downtime vanwege onderhoud.

Bovendien is het proces voor het opzetten van een privé cloud-achtig computersysteem voor verschillende soorten websites en applicaties (web, mobiel of desktop) supereenvoudig. U kunt het ook instellen op een openbaar cloud-ecosysteem dat wordt beheerd door een derde partij.

  Zet tekst, afbeeldingen en pagina's vast op de nieuwe tabbladpagina [Chrome]

Een VPC is een perfecte oplossing voor cloudgebruikers die volledige controle willen over hun software-as-a-service (SaaS)-apps en de voorkeur geven aan krachtige aanpassingsopties. De reden is de scheiding van hun cloud-assets van andere cloudgebruikers. Bovendien hebben wijzigingen die VPC-gebruikers aanbrengen geen invloed op de instellingen of activa van niet-VPC-gebruikers.

VPC zorgt voor de veiligheid van VPC-gebruikers door alleen via bepaalde IP-adressen toegang tot hun digitale activa te verlenen. De gebruikers kunnen toegangsrechten beheren en toegangsrechten voor apps of websites toewijzen aan een vertrouwde groep openbare cloudgebruikers.

Hoe een VPC te bouwen

Een VPC-architectuur bestaat uit meerdere cloudresources. Het is min of meer vergelijkbaar met een thuiscomputersysteem. Het enige verschil is dat het in de cloud bestaat.

Dit zijn de cloudbronnen van een VPC:

  • Een virtuele serverinstantie (VSI) maakt de rekenresources. Het wordt geleverd met specifieke verwerkingskracht en geheugen.
  • De logische instantie helpt bij datacommunicatie. Deze instantie staat bekend als netwerken. Hiermee hebben eindgebruikers toegang tot de cloud-apps of -tools die ze bezitten.
  • Een flexibele opslagbron voor gegevensopslag. U kunt uw opslagquotum opschalen of verlagen op basis van de veranderende behoeften.

Het VPC-netwerksysteem gebruikt verschillende gecompliceerde en robuuste protocollen om verschillende acties uit te voeren. Gebruikers van hulpprogramma’s hebben bijvoorbeeld toegang tot de openbare gateways via internet, een openbaar netwerk.

In de VPC-architectuur zijn er ook elementen zoals load balancers die het inkomende verkeer naar verschillende VSI’s verdelen. Als gevolg hiervan kan het netwerk een positieve invloed hebben op de werking en prestaties van de tool. VPC gebruikt ook routers voor interne communicatie tussen gesegmenteerde werken en het brengen van verkeer. Het zorgt ervoor dat het externe verkeer bij de openbare apps terechtkomt.

  Hoe u alle toepassingen op een Mac kunt weergeven

De logische instanties of cloudbronnen van een VPC blijven gescheiden van de resterende openbare cloud. Om de logische instanties geïsoleerd te houden, gebruikt de leverancier van cloudcomputing verschillende virtuele en fysieke mechanismen.

De gegevens binnen een VPC werken via een architectuur met drie lagen, waarbij alle lagen hun eigen subnet nodig hebben. Om deze reden krijgt elke laag speciale IP-adresbereiken.

Bovendien hebben de applicatielagen hun eigen toegangscontrolelijst (ACL) waarmee gebruikers de toegang tot verschillende delen van hun cloudasset kunnen regelen.

De niveaus van virtual private cloud zijn:

  • De presentatielaag: deze is ook bekend als de weblaag die de aanvragen van de eindgebruiker ontvangt en de gevraagde gegevens levert.
  • De toepassingslaag voert de meeste rekentaken uit en bevat de bedrijfslogica.
  • De databaselaag: deze heeft een databaseserver waar deze de gegevens van de applicatielaag bevat.

Hoe een VPC te isoleren

Door een virtuele laag op openbare cloudhardware te genereren, houdt een VPC gedeeltelijke verwerkingsopslag, capaciteit en geheugen voor zichzelf. Het is mogelijk om meerdere VPC’s te maken op basis van de kracht van een openbare cloudinfrastructuur. Zo houdt een virtueel particulier netwerk (VPN) zijn gebruikersgegevens en de gegevensverwerkingsmethoden gescheiden van andere openbare cloudgebruikers.

U zorgt voor een beveiligde en geïsoleerde gegevensoverdracht door deze netwerkcomponenten:

#1. Netwerkadresvertaling (NAT)

Alle cloudgebaseerde tools op de VPC gebruiken afzonderlijke privé-IP-adressen om gegevens te verzenden. De openbare verbinding wordt dus onmogelijk voor elke door VPC gehoste app, tenzij je NAT gebruikt om dit obstakel te overwinnen.

Wanneer iemand toegang probeert te krijgen tot uw app, zorgt NAT voor veilige communicatie tussen private en publieke domeinen. Dit gebeurt door het vooraf gedefinieerde openbare IP-adres te matchen met het privé-IP.

#2. Virtual Local Area Network (VLAN’s)

De functie van VLAN is om het openbare cloudnetwerk op te splitsen in een geïsoleerd en gereserveerd netwerk. De datalinklaag van het OSI-model is de plaats waar splitsing plaatsvindt.

  Hoe Gnome Shell aan te passen met extensies

In een VPC-omgeving communiceren uw systemen via een VLAN-systeem. Daarom blijft het gescheiden van de andere componenten van de openbare cloud.

#3. Virtuele particuliere netwerken (VPN’s)

VPN is het meest populaire protocol dat een particulier netwerkkanaal op een openbaar netwerk ontwikkelt.

VPC gebruikt het openbare cloudnetwerk om gegevens tussen de knooppunten of cloudactiva te verzenden. Maar het maakt gebruik van de VPN-technologie voor gegevenscodering tijdens verzending via gedeelde bronnen zoals routers, switches, enz.

#4. Privé-internetprotocollen (subnet-IP’s)

Een VPC bevat ook privé-IP-adressen die u kunt gebruiken voor interne applicatieconnectiviteit voor beveiliging en prestaties. Gegevens die via privé-IP’s binnen VPC worden verzonden, reizen niet via het openbare internet.

Conclusie

Kortom, een virtual private cloud (VPC) is een private cloud computing-omgeving die zich in een publieke cloud bevindt. Naast flexibiliteit biedt het u schaalbaarheid, minder risico en minimale downtime. Als u de voorkeur geeft aan cloudgebaseerde service, is VPC een betaalbare optie voor u als u wilt dat uw netwerkinfrastructuur meegroeit met de groei van uw bedrijf.

Cloud computing wordt steeds veiliger naarmate de tijd verstrijkt en nieuwe technologieën verschijnen. Lees meer over uitdagingen en risico’s in cloudcomputing om uw cloudactiva veilig te houden.

gerelateerde berichten