Wat is focusstacking?

Een groot deel van de fotografie is het bedenken van creatieve manieren om de grenzen van de natuurwetten te overschrijden. Een van deze technieken is focus stacking.

Zelfs groothoeklenzen met een klein diafragma – een combinatie die u de grootst mogelijke scherptediepte geeft – kunnen niet zowel de extreme voorgrond als de extreme achtergrond scherp in beeld hebben. Je kunt dichtbij komen, maar als er bijvoorbeeld een koele schelp recht voor je is, en iets anders dat interessant is in de verte, zal een of beide een beetje wazig zijn. Kijk maar naar deze foto.

Hoewel het niet slecht is, is de schaal minder scherp dan ik zou willen terwijl het kasteel op het eiland in focus is, of zoveel mogelijk in focus met mijn opstelling.

Hier is een foto waar ik in plaats daarvan op de schaal heb gefocust.

Hoewel het er bij webresolutie ongeveer hetzelfde uitziet als je inzoomt op het bestand met hoge resolutie, kun je zien dat de schaal scherper is – kijk naar de ringen rond de schaal en naar de kleine kiezelstenen in de buurt om het te zien – terwijl het kasteel op het eiland niet.

Dit is waar focus stacking om de hoek komt kijken. Het is een techniek die meerdere frames combineert in één samengesteld beeld met een scherptediepte die in het echte leven onmogelijk te krijgen is. Hier heb ik de twee foto’s hierboven gestapeld.

Kijk dichterbij, en zowel de schelp als het kasteel zijn scherp.

  Problemen met het opstarten van Word oplossen

Best geweldig, toch? Laten we eens kijken hoe het moet. Ik ga dit demonstreren met Photoshop, maar je zou deze techniek in de meeste goede afbeeldingseditors moeten kunnen repliceren.

Wanneer Focus Stacking gebruiken?

Focus stacking is handig wanneer u een scherptediepte in uw afbeeldingen wilt die u optisch niet kunt krijgen. De twee belangrijkste momenten waarop dit gebeurt, zijn wanneer je landschappen fotografeert met iets dat zowel op de voorgrond als op de achtergrond gebeurt, zoals in het bovenstaande voorbeeld, of wanneer je macrofotografie doet. De rest van de tijd hoeft u geen focusstapeling te gebruiken, omdat uw lenzen en camera u voldoende scherptediepte geven.

Fotograferen voor Focus Stacking

Focus stacking begint bij de camera. Hier gaat het mis, en geen enkele hoeveelheid Photoshop-werk zal je opname redden.

Begin met het doorlopen van uw normale proces en kies de juiste belichtingsinstellingen. Op een gegeven moment zul je je realiseren dat je focusstapeling moet gebruiken om alles scherp te krijgen.

Zodra je je definitieve compositie hebt bepaald, vergrendel je je camera op een stabiel statief en schakel je over op handmatige belichting. Je wilt dat er zo min mogelijk variatie is tussen de twee opnamen.

Schakel vervolgens uw lens naar de handmatige scherpstelmodus. Dit is een van die situaties waarin u de beste resultaten krijgt door dingen met de hand te doen. Zet het livebeeldscherm aan en zoom maximaal in – normaal gesproken 10x – op de voorgrond. Draai aan de scherpstelring totdat deze er zo scherp mogelijk uitziet en maak dan je eerste opname.

  Hoe Gnome 40 op Debian 11 te installeren

Gebruik vervolgens het liveweergavescherm om in te zoomen op alles wat zich op de achtergrond bevindt. Nogmaals, pas je focus aan totdat deze scherp is en maak je foto.

Twee frames zijn normaal gesproken voldoende, maar als je met grotere diafragma’s werkt of gewoon zeker wilt zijn, kun je een derde frame nemen en ergens in het midden scherpstellen.

Focus Stacking Afbeeldingen in Post

Als je veel focusstapeling doet of een dozijn frames wilt mengen om perfecte macro-opnamen te maken, moet je eens kijken speciale focusstacking-software zoals Helicon. Het is ontworpen om in extreme situaties te werken. Aan de andere kant, als je de scherptediepte in je landschapsfoto’s wilt vergroten, dan zit je waarschijnlijk goed met de afbeeldingseditor die je al gebruikt. Ik ga het laten zien met Photoshop. Om dit te kunnen volgen, moet u bekend zijn met hoe laagmaskers werken. Als je dat niet bent, bekijk dan onze volledige gids voor lagen en laagmaskers voordat je verder gaat.

Open alle frames die u in één document wilt samenvoegen. Om dat in Photoshop te doen, gaat u naar Bestand > Scripts > Bestanden in stapel laden. Klik op “Bladeren” en selecteer de bestanden. Schakel het selectievakje “Poging om bronafbeeldingen automatisch uit te lijnen” in – waarmee u kleine wiebelt van het statief kunt verhelpen – en klik vervolgens op “OK”.

Aangezien de verschillen tussen de twee afbeeldingen waarschijnlijk vrij subtiel zijn, raad ik aan om in te zoomen tot 100% en vervolgens de naam van uw lagen te wijzigen, zodat u gemakkelijk kunt onthouden welke waarop is gefocust. Ik vind het leuk om de laag waar de achtergrondobjecten in focus zijn bovenaan te plaatsen, maar het maakt niet veel uit.

  Laat je telefoon elk uur naar je bellen, zodat je het niet kwijtraakt

Selecteer de bovenste laag en ga naar Laag> Laagmasker> Alles onthullen.

Selecteer het gereedschap Penseel (de sneltoets is B) en zorg dat je een mooie, grote, zachte borstel hebt.

Selecteer het masker en begin met zwart te schilderen over de delen van het frame die enigszins onscherp zijn. Ik heb de onderste laag uitgeschakeld om je een idee te geven waar ik maskeer.

Zoom in, wissel heen en weer tussen de lagen en maskeer dingen zodat alles mooi overgaat tussen de twee frames. Indien nodig kunt u meer geavanceerde selectietools gebruiken.

Als u klaar bent, zou u de twee frames naadloos moeten hebben samengevoegd tot één afbeelding met een grotere scherptediepte.

Focus stacking is waarschijnlijk niet iets dat je veel zult moeten gebruiken, maar het is een handige techniek om te weten. Zorg er wel voor dat het op locatie goed geregeld is.