Wat is Google Geavanceerde beveiliging en wie zou het moeten gebruiken?

Misschien heb je wel eens gehoord van Google’s “Advanced Protection”-programma. Misschien heb je dat niet. Hoe dan ook, we gaan het hebben over wat het is, wie het moet gebruiken en hoe het kan worden ingeschakeld. Laten we gaan.

Wat is Geavanceerde beveiliging van Google?

Google Advanced Protection (GAP) is in feite tweefactorauthenticatie (2FA) op steroïden. Het gebruikt 2FA als onderdeel van het proces, maar het vereist twee beveiligingssleutels in plaats van slechts één – zoiets als de Titan Key-bundel van Google is perfect omdat één draadloze sleutel en één USB-sleutel wordt aanbevolen voor GAP.

De tweede sleutel is meer een failsafe, dus uw account is nog steeds beschermd als er iets met de eerste gebeurt. Dit is iets dat iedereen aan zijn Google-account kan toevoegen: je hebt geen GAP nodig om twee beveiligingssleutels te gebruiken. Nogmaals, de Titan Bundle is een perfect voorbeeld van hoe dit in de praktijk werkt.

Daarnaast beperkt GAP ook de toegang van derden tot uw Google-account. Hoewel u uw Google-account kunt gebruiken om u aan te melden bij sommige sites, is dit type toegang beperkt tot ‘Google-apps en bepaalde apps van derden’, waarmee u uw gegevens kunt beschermen tegen mogelijk frauduleuze activiteiten. Het kan ook problemen opleveren als u uw Google-account gebruikt om in te loggen bij veel services van derden. Ik kan ze niet allemaal winnen, denk ik.

Ten slotte maakt GAP extra veiligheidsmaatregelen mogelijk om uw account te beschermen tegen mogelijke kapers. Hoewel het onwaarschijnlijk is, kunnen de meest vastberaden accountdieven proberen uw account te stelen door zich simpelweg voor te doen als u. Als GAP is ingeschakeld voor uw account, worden er extra stappen genomen om dit te voorkomen, zelfs als u uw beide beveiligingssleutels kwijtraakt. Dit betekent dat Google aanvullende informatie van u nodig heeft om toegang te krijgen tot uw account, wat ‘een paar dagen duurt voordat Google heeft geverifieerd dat u het bent’. Dus… probeer uw sleutels niet kwijt te raken.

  Hoe de Nook Shopping-app te ontgrendelen in 'Animal Crossing: New Horizons'

Voor wie is geavanceerde bescherming bedoeld?

Nu is er de grote vraag. Met al deze extra beveiligingslagen en, laten we eerlijk zijn, grote ongemakken, is het duidelijk dat GAP niet voor iedereen is. In feite is het waarschijnlijk niet eens voor jou.

De bedoeling van Google met ‘Geavanceerde beveiliging’ is om ‘de persoonlijke Google-accounts te beschermen van iedereen die het risico loopt op gerichte aanvallen, zoals journalisten, activisten, bedrijfsleiders en politieke campagneteams’. Met andere woorden, mensen die eerder het doelwit zijn en iets te verliezen hebben wanneer ze worden aangevallen. Of mensen die aanvallers iets te winnen hebben door, eh, aan te vallen.

Als u niet een van die mensen bent, is de kans groot dat u GAP niet hoeft in te schakelen. Het is gewoon overkill voor de meeste gebruikers – voor de meeste mensen is alleen het gebruik van 2FA voldoende. En zoals ik al eerder zei, je hoeft GAP niet te gebruiken om beveiligingssleutels toe te voegen aan je Google-account, dus dat is ook een goed idee.

Maar als u GAP echt wilt, kunt u dit als volgt doen.

Maar eerst een lijst met de dingen die je nodig hebt:

Twee beveiligingssleutels. Eén Bluetooth, één USB heeft de voorkeur, zoals de Titan Key-bundel van Google.
Authenticatie in twee stappen ingeschakeld op uw Google-account.
Uw Google-wachtwoord en geverifieerd apparaat voor authenticatie in twee stappen.
Een zekerheid dat dit iets is wat je wilt of nodig hebt. Serieus, denk er eens over na.

Dat is het. Het is tijd.

Geavanceerde beveiliging inschakelen op uw Google-account

Allereerst: je hebt twee beveiligingssleutels nodig. Als je dat niet hebt, pak er dan wat op en houd ze bij de hand voordat je hieraan begint. Het is nodig.

  Hoe een profielfoto in zoom in te stellen

Met je sleutels klaar om te rocken en rollen, ga je naar De pagina Geavanceerde beveiliging van Google. Je kunt de details hier lezen als je wilt, maar op dit moment zou je dat spul al moeten weten (omdat je het in dit bericht hebt gelezen?). Klik op de knop “Aan de slag” om de bal aan het rollen te krijgen – er is er een in de rechterbovenhoek en een andere onderaan.

De volgende pagina bevestigt alleen wat je al weet: hiervoor heb je een paar sleutels nodig. Scrol helemaal naar beneden en klik op de knop “Ik heb 2 beveiligingssleutels”.

U moet uw wachtwoord op de volgende pagina invoeren voordat u verder kunt gaan.

Nu is het tijd om uw beveiligingssleutels te registreren. Wat hier interessant is, is dat ik al twee beveiligingssleutels op mijn account had voordat ik dit proces startte, maar geen van beide kwam hier opdagen. Dus ik heb ze opnieuw toegevoegd, waardoor mijn bestaande sleutels werden overschreven.

Klik op het vakje om uw sleutel te registreren en volg de instructies. Zorg ervoor dat je ze unieke namen geeft, zodat je weet welke welke is. Ik gebruik hier de Titan Key-bundel, dus ik heb ze Titan BLE en Titan USB genoemd, respectievelijk voor Bluetooth en USB.

Zodra u beide hebt toegevoegd, klikt u op de knop “Doorgaan”. U krijgt een laatste scherm te zien waarin wordt bevestigd wat er zal veranderen zodra dit is ingeschakeld. Als je daar cool mee bent, sla dan die “Turn On”-knop kapot!

Oh, er is nog een doos daarna. Het laat je alleen weten dat je wordt uitgelogd van alle apparaten (inclusief het apparaat waarop je dit instelt) en dat je opnieuw moet inloggen met je wachtwoord en beveiligingssleutel. Wat een gedoe, toch? Misschien, maar als je risico loopt, is het waarschijnlijk de moeite waard.

  Hoe het Budgie-bureaublad aan te passen?

Er zijn ballonnen wanneer deze is ingeschakeld. Hoe schattig. ?

Geavanceerde beveiliging uitschakelen

Ben je het beu om op een geavanceerde manier beschermd te worden? Geen probleem, mijn vriend – het is een stuk eenvoudiger om het uit te zetten dan aan te zetten. Ga eerst naar uw Google-accountpaginaen klik vervolgens op ‘Beveiliging’.

Gelukkig staat Geavanceerde beveiliging hier helemaal bovenaan de lijst. Zie je die knop “Uitschakelen”? Geef die kleine jongen de oude click-a-roo en voer dan je wachtwoord in.

Als u problemen ondervindt met GAP, biedt Google hier enkele mogelijke oplossingen. Als je je er gewoon aan ergert, kun je het nog steeds uitschakelen door op de knop onderaan te klikken.

Daarmee ben je uitgeschreven bij GAP, maar het is vermeldenswaard dat je nog steeds je beveiligingssleutels nodig hebt om in te loggen. Als dat het grootste pijnpunt voor je was, kun je die ook verwijderen – klik op de optie authenticatie in twee stappen om direct naar die pagina te gaan. Nou, nadat je je wachtwoord opnieuw hebt ingevoerd, kun je natuurlijk niet voorzichtig genoeg zijn!

Als u uw sleutels wilt verwijderen, klikt u op het kleine potloodpictogram rechts van de naam van de sleutel en kiest u vervolgens ‘Deze sleutel verwijderen’. Klaar en klaar.

Uw account is nu vrij van geavanceerde beveiliging en beveiligingssleutels. Maar alsjeblieft, voor de liefde van alles wat goed is, laat authenticatie in twee stappen op zijn minst ingeschakeld. Overeenkomst?