Wat is het Mirai Botnet en hoe kan ik mijn apparaten beschermen?

Het Mirai-botnet, dat voor het eerst werd ontdekt in 2016, nam een ​​ongekend aantal apparaten over en richtte enorme schade aan op het internet. Nu is het terug en gevaarlijker dan ooit.

De nieuwe en verbeterde Mirai infecteert meer apparaten

Op 18 maart 2019 hebben beveiligingsonderzoekers van Palo Alto Networks onthulde dat Mirai is aangepast en bijgewerkt om hetzelfde doel op grotere schaal te bereiken. De onderzoekers ontdekten dat Mirai 11 nieuwe exports gebruikte (waardoor het totaal op 27 kwam) en een nieuwe lijst met standaard beheerdersreferenties om te proberen. Sommige van de wijzigingen zijn gericht op zakelijke hardware, waaronder LG Supersign-tv’s en WePresent WiPG-1000 draadloze presentatiesystemen.

Mirai kan zelfs nog krachtiger zijn als het zakelijke hardware kan overnemen en zakelijke netwerken kan opeisen. Zoals Ruchna Nigam, een senior dreigingsonderzoeker bij Palo Alto Networks, plaatst het:

Deze nieuwe features geven het botnet een groot aanvalsoppervlak. Met name het richten op bedrijfskoppelingen geeft het ook toegang tot grotere bandbreedte, wat uiteindelijk resulteert in meer vuurkracht voor het botnet voor DDoS-aanvallen.

Deze variant van Miria blijft consumentenrouters, camera’s en andere op het netwerk aangesloten apparaten aanvallen. Voor destructieve doeleinden geldt: hoe meer geïnfecteerde apparaten, hoe beter. Enigszins ironisch genoeg werd de kwaadaardige payload gehost op een website die reclame maakte voor een bedrijf dat zich bezighield met ‘elektronische beveiliging, integratie en alarmbewaking’.

  Kijk hoe ver u kunt komen met een budget met verschillende taxidiensten

Mirai is een botnet dat IOT-apparaten aanvalt

Als je het je niet herinnert, in 2016 leek het Mirai-botnet overal te zijn. Het was gericht op routers, DVR-systemen, IP-camera’s en meer. Dit worden vaak Internet of Things (IoT)-apparaten genoemd en omvatten eenvoudige apparaten zoals thermostaten die verbinding maken met internet. Botnets werken door groepen computers en andere met internet verbonden apparaten te infecteren en vervolgens die geïnfecteerde machines te dwingen systemen aan te vallen of op een gecoördineerde manier aan andere doelen te werken.

Mirai ging achter apparaten aan met standaard beheerdersreferenties, hetzij omdat niemand ze heeft gewijzigd of omdat de fabrikant ze hard heeft gecodeerd. Het botnet nam een ​​enorm aantal apparaten over. Zelfs als de meeste systemen niet erg krachtig waren, zouden de enorme aantallen die ze werkten kunnen samenwerken om meer te bereiken dan een krachtige zombiecomputer alleen.

Mirai nam bijna 500.000 apparaten over. Met behulp van dit gegroepeerde botnet van IoT-apparaten heeft Mirai services zoals Xbox Live en Spotify en websites zoals BBC en Github lamgelegd door DNS-providers rechtstreeks te targeten. Met zoveel geïnfecteerde machines werd Dyn (een DNS-provider) uitgeschakeld door een DDOS-aanval die 1,1 terabytes aan verkeer opleverde. Een DDOS-aanval werkt door een doelwit te overspoelen met een enorme hoeveelheid internetverkeer, meer dan het doelwit aankan. Hierdoor wordt de website of dienst van het slachtoffer gecrawld of volledig van internet geforceerd.

  Een Microsoft Teams-groepschat maken

De oorspronkelijke makers van de Marai-botnetsoftware waren: gearresteerd, pleitte schuldig en kreeg een proeftijd. Een tijdlang werd Mirai uitgeschakeld. Maar genoeg van de code overleefde voor andere slechte acteurs om Mirai over te nemen en aan te passen aan hun behoeften. Nu is er een andere variant van Mirai.

Hoe u uzelf kunt beschermen tegen Mirai

Mirai gebruikt, net als andere botnets, bekende exploits om apparaten aan te vallen en deze te compromitteren. Het probeert ook bekende standaard inloggegevens te gebruiken om in het apparaat te werken en het over te nemen. Dus uw drie beste beschermingslijnen zijn rechttoe rechtaan.

Werk altijd de firmware (en software) bij van alles wat je thuis of op je werk hebt dat verbinding kan maken met internet. Hacken is een kat-en-muisspel en zodra een onderzoeker een nieuwe exploit ontdekt, volgen patches om het probleem te verhelpen. Botnets zoals deze gedijen goed op ongepatchte apparaten, en deze Mirai-variant is niet anders. De exploits gericht op de zakelijke hardware werden afgelopen september en in 2017 geïdentificeerd.

Wijzig de beheerdersreferenties van uw apparaten (gebruikersnaam en wachtwoord) zo snel mogelijk. Voor routers kunt u dit doen in de webinterface van uw router of in de mobiele app (als die er is). Raadpleeg de handleiding van het apparaat voor andere apparaten waarop u zich aanmeldt met hun standaard gebruikersnaam of wachtwoord.

Als u kunt inloggen met admin, wachtwoord of een leeg veld, moet u dit wijzigen. Zorg ervoor dat u de standaardreferenties wijzigt wanneer u een nieuw apparaat instelt. Als je al apparaten hebt ingesteld en het wachtwoord niet hebt gewijzigd, doe dat dan nu. Deze nieuwe variant van Mirai richt zich op nieuwe combinaties van standaardgebruikersnamen en wachtwoorden.

  Wat betekent "YMMV" en hoe gebruik je het?

Als de fabrikant van uw apparaat is gestopt met het uitbrengen van nieuwe firmware-updates of als het de beheerdersreferenties hard heeft gecodeerd en u deze niet kunt wijzigen, kunt u overwegen het apparaat te vervangen.

De beste manier om dit te controleren, is door te beginnen op de website van uw fabrikant. Zoek de ondersteuningspagina voor uw apparaat en zoek naar eventuele mededelingen over firmware-updates. Controleer wanneer de laatste is uitgebracht. Als het jaren geleden is dat er een firmware-update is geweest, ondersteunt de fabrikant het apparaat waarschijnlijk niet meer.

U kunt ook instructies vinden om de beheerdersreferenties te wijzigen op de ondersteuningswebsite van de fabrikant van het apparaat. Als u geen recente firmware-updates of een methode kunt vinden om het wachtwoord van het apparaat te wijzigen, is het waarschijnlijk tijd om het apparaat te vervangen. U wilt niet dat iets permanent kwetsbaar is aangesloten op uw netwerk.

Als de nieuwste firmware die u kunt vinden van 2012 is, moet u uw apparaat vervangen.

Het vervangen van uw apparaten lijkt misschien drastisch, maar als ze kwetsbaar zijn, is dit de beste optie. Botnets zoals Mirai gaan niet weg. Je moet je apparaten beschermen. En door uw eigen apparaten te beschermen, beschermt u de rest van het internet.