Wat is het NTUSER.DAT-bestand in Windows?

Verborgen in elk gebruikersprofiel is een bestand met de naam NTUSER.DAT. Dit bestand bevat de instellingen en voorkeuren voor elke gebruiker, dus u moet het niet verwijderen en waarschijnlijk ook niet bewerken. Windows laadt, wijzigt en bewaart het bestand automatisch voor u.

NTUSER.DAT Bevat uw gebruikersprofielinstellingen

Elke keer dat u het uiterlijk en het gedrag van Windows en geïnstalleerde programma’s wijzigt, of dat nu uw bureaubladachtergrond is, monitorresolutie of zelfs welke printer de standaardprinter is, moet Windows uw voorkeuren onthouden de volgende keer dat het wordt geladen.

Windows bereikt dit door die informatie eerst op te slaan in het register in de HKEY_CURRENT_USER-component. Wanneer u zich vervolgens afmeldt of afsluit, slaat Windows die informatie op in het NTUSER.DAT-bestand. De volgende keer dat u zich aanmeldt, laadt Windows NTUSER.DAT in het geheugen en worden al uw voorkeuren opnieuw in het register geladen. Met dit proces kunt u persoonlijke instellingen instellen die uniek zijn voor uw gebruikersprofiel, zoals de door u gekozen bureaubladachtergrond.

  App-compatibiliteit controleren in Windows 10

De naam NTUSER.DAT is een overblijfsel van Windows NT, voor het eerst geïntroduceerd met Windows 3.1. Microsoft gebruikt de DAT-extensie bij elk bestand dat gegevens bevat.

Elke gebruiker heeft een NTUSER.DAT-bestand

Windows bood niet altijd volledige ondersteuning voor gebruikersprofielen. In eerdere versies, toen u Windows startte, zag elke gebruiker van de computer hetzelfde bureaublad, dezelfde bestanden en programma’s. Nu ondersteunt Windows beter meerdere gebruikers op dezelfde computer, en dit door een NTUSER.DAT-bestand in elk gebruikersprofiel te plaatsen. U kunt er komen door Verkenner te openen en te bladeren naar:

C:Gebruikers*UwGebruikersnaam*

of door te typen:

%userprofile%

in de adresbalk van File Explorer en druk vervolgens op enter.

Maak je geen zorgen als je NTUSER.DAT nog niet ziet. Microsoft is niet van plan dat u dit bestand bewerkt of verwijdert, dus verbergen ze het. U kunt de optie Verborgen bestanden weergeven inschakelen om het bestand zichtbaar te maken.

U zult waarschijnlijk merken dat er naast een NTUSER.DAT-bestand ook een of meer ntuser.dat.LOG-bestanden zijn. Elke keer dat u een wijziging aanbrengt, slaat Windows uw nieuwe voorkeuren op in het NTUSER.DAT-bestand. Maar eerst maakt het een kopie en hernoemt het naar ntuser.dat.LOG (plus een verhoogd nummer) om een ​​back-up te maken van uw eerdere instellingen. Zelfs Microsoft weet dat je altijd een back-up van je instellingen en bestanden moet maken.

  Tekstvoorspelling inschakelen voor een hardwaretoetsenbord op Windows 10

Verwijder het NTUSER.DAT-bestand niet

U mag uw NTUSER.DAT-bestand nooit verwijderen. Omdat Windows ervan afhankelijk is om uw instellingen en voorkeuren te laden, zou het verwijderen ervan uw gebruikersprofiel beschadigen. Wanneer u zich de volgende keer aanmeldt, ziet u een melding dat Windows niet kan inloggen op uw account.

Ondanks de suggestie dat het probleem mogelijk wordt opgelost door uit te loggen en vervolgens weer in te loggen, ziet u hetzelfde bericht opnieuw. Als u een gewoon NTUSER.DAT-bestand probeert te maken om de ontbrekende instantie te vervangen, zult u een lus ervaren tijdens het eerste installatiedialoogvenster en zal Windows nooit klaar zijn met inloggen.

Het NTUSER.DAT-bestand is meestal geen groot bestand, variërend van 3 megabyte op een van onze nieuwe computers tot 17 megabyte op een pc die we al een paar jaar gebruiken. Als u het verwijdert, krijgt u meestal niet veel ruimte terug, maar de resultaten kunnen rampzalig zijn. Als een gebruikersprofiel niet nodig is, kunt u het gebruikersaccount het beste via Windows verwijderen.

  Voorkom dat Windows 10 uw vrienden uw wifi laat gebruiken

Je moet het waarschijnlijk ook niet bewerken. Sommige beheerders kunnen dit doen om snel wijzigingen aan te brengen voor veel gebruikers, maar als u niet oppast, kunt u problemen veroorzaken die moeilijk op te lossen zijn.

Het beste is om regedit te gebruiken om wijzigingen in het register aan te brengen. Werken in het register is ook iets waar je voorzichtig mee moet zijn, maar de kans is groot dat je een gids kunt vinden die je door de noodzakelijke stappen leidt. Nadat u het register hebt bewerkt wanneer u zich de volgende keer afmeldt of afsluit, worden uw nieuwe instellingen opgeslagen in het NTUSER.DAT-bestand.