Wat is het “schermdeureffect” in VR?

Het “screendoor-effect” komt vaak voor bij het gebruik van moderne virtual reality-headsets. Het lijkt alsof je de wereld door een mesh-scherm bekijkt en is het resultaat van de zwarte, lege ruimtes tussen pixels van dichtbij.

Hoe ziet het Screen Door-effect eruit?

Hordeuren hebben gaasschermen en het lijkt alsof je de wereld door een raster bekijkt als je er doorheen kijkt. Dat is precies hoe het schermdeureffect eruit kan zien in een virtual reality-headset.

Het hordeureffect ziet er niet altijd hetzelfde uit. Het visuele effect hangt af van de specifieke headset die u draagt ​​en de inhoud die u bekijkt. De ogen en hersenen van verschillende mensen kunnen het schermdeureffect ook anders waarnemen. En zelfs als twee mensen hetzelfde visuele effect kunnen zien, kan het sommige mensen meer irriteren dan anderen.

verdorie, één persoon op Reddit beweert zelfs dat het schermdeureffect minder opvalt bij het gebruik van een VR-headset terwijl je dronken bent, misschien vanwege een iets waziger dan normaal zicht.

Wat veroorzaakt het Screen Door-effect?

Het schermdeureffect (SDE) is een visueel artefact dat wordt veroorzaakt door het scherm in de headset. Moderne platte beeldschermen gebruiken pixels, dit zijn kleine afzonderlijke elementen die op het paneel zijn aangebracht. Er is een beetje ruimte tussen elke pixel. Die ruimte is niet verlicht en is zwart, en het resulteert in het zwarte visuele raster dat je soms ziet. Dat is het hordeur-effect.

  Converteer tijdzones voor maximaal vijf locaties vanaf elke locatie op uw iPhone

Dit effect is niet nieuw voor VR-headsets en kan optreden bij andere typen beeldschermen. Het is erger op VR-headsets dan op andere moderne schermen omdat onze ogen zo dichtbij zijn en naar het paneel kijken door lenzen die het vergroten. Met andere woorden, u kijkt heel dichtbij naar het scherm, zodat u de afzonderlijke pixels en de ruimtes ertussen kunt zien.

Als u echter met uw gezicht recht tegen een ander scherm aankijkt – ervan uitgaande dat het scherm een ​​lage resolutie heeft – kunt u mogelijk ook de afzonderlijke pixels en het raster ertussen op dat scherm zien.

Hoe kan het Screen Door-effect worden verholpen?

Dit probleem is minder merkbaar op beeldschermen met een hogere resolutie, die hogere pixels per vierkante inch (PPI) hebben. Dit betekent dat de pixels dichter op elkaar zijn gepakt en dat er minder ruimte tussen de pixels is. Naarmate de ruimte tussen pixels kleiner wordt, wordt het schermdeureffect minder opvallend en kan het praktisch worden geëlimineerd.

Met andere woorden, VR-headsets hebben panelen met een hogere resolutie nodig, en dit probleem zal verdwijnen naarmate de technologie verbetert. Toekomstige VR-headsets zullen dit probleem oplossen.

Het probleem is erger bij de eerste VR-headsets voor consumenten. Bijvoorbeeld de eerste consument Oculus Rift en HTC Vive hebben panelen met een resolutie van 2160 × 1200. De duurdere HTC Vive Pro verhoogt dat tot een 2880×1600 paneel. Dat maakt pixels veel dichter. Sommige recensenten verklaarden dat de Vive Pro het hordeur-effect heeft geëlimineerd, terwijl Computer wereld zegt dat het een “aanzienlijke verbetering” is waardoor het effect veel minder zichtbaar is.

Headsets kunnen andere trucs gebruiken. Samsung’s HMD Odyssey+ is een $ 500 Windows Mixed Reality-headset met een “anti-SDE AMOLED-display”. Samsung zegt dat het “SDE oplost door een raster toe te passen dat het licht van elke pixel verspreidt en het beeld repliceert naar gebieden rond elke pixel. Hierdoor zijn de ruimtes tussen de pixels bijna niet te zien.”

  Usenet of Torrents, wat is beter om te downloaden?

Andere mogelijke verbeteringen zijn onder meer visuele filtereffecten die het schermdeureffect minder opvallen en headsetlenzen die minder vergroting gebruiken.

Hoe u het Screen Door-effect vandaag kunt verminderen?

Het schermdeureffect is slechts een onderdeel van het gebruik van een VR-headset van de huidige generatie. Geen enkele truc zal het elimineren, maar hier is wat advies:

Focus er niet op. Serieus, het is een visueel effect, en het zal meer opvallen als je er aandacht aan schenkt en er actief naar zoekt. Besteed aandacht aan de game die je speelt of de ervaring die je hebt en probeer de visuele artefacten uit je hoofd te zetten. Mensen die VR voor het eerst proberen, merken dit probleem misschien niet eens op, tenzij ze erop worden gewezen. Dit is de belangrijkste tip.

Je kunt ook games spelen met hogere grafische details. Het schermdeureffect is het meest merkbaar wanneer je naar een muur staart met één kleur, omdat je kunt zien dat het zwarte gaas de egale kleur doorbreekt. Een gedetailleerd beeld met veel kleuren, waaronder zwart, kan daarentegen een minder opvallend hordeureffect hebben. Het hordeureffect zal in sommige ervaringen meer opvallen dan in andere. Als het in één game bijzonder opvalt, kun je er zeker van zijn dat het niet in alle games zo opvalt.

Als het je enorm stoort, kun je je headset altijd upgraden naar iets met een paneel met een hogere resolutie. Dat kan betekenen dat u $ 500 verhandelt HTC Vive voor een $1400 HTC Vive Pro, bijvoorbeeld. Het schermdeureffect wordt alleen opgelost door verbeterde hardware. Toekomstige headsets moeten panelen met een hogere resolutie bieden tegen een lagere prijs en de ervaring voor iedereen verbeteren.

  Hoe u een aantal tekens kunt krijgen vanuit het contextmenu met de rechtermuisknop in Firefox

Hoewel het het schermdeureffect niet zal oplossen, is het ook de moeite waard om je headset correct te kalibreren om ervoor te zorgen dat je de best mogelijke beelden hebt. Dit betekent dat u uw headset op en neer over uw gezicht beweegt en de lensafstand aanpast aan uw ogen. Het beeld ziet er in ieder geval niet wazig uit. Lees de documentatie van je VR-headset voor meer informatie.

Maar echt, we raden je aan om het schermdeureffect en andere visuele onvolkomenheden uit je hoofd te zetten. Dompel jezelf onder in de VR-ervaring en focus je daarop. VR-headsets zijn nog steeds een nieuw consumentenproduct en gezien de technologie die ermee gemoeid is, is het gewoon verbazingwekkend dat ze zo goed werken als ze doen. Het is indrukwekkend dat het hordeureffect er niet nog slechter uitziet!