Wat is het verschil tussen 5G en 5GHz wifi?

5G en 5 GHz Wi-Fi worden beide gebruikt voor draadloze connectiviteit, maar hebben verder niets gemeen. Iedereen die verwijst naar “5G wifi” bedoelt eigenlijk 5 GHz wifi, wat anders is dan de 5G mobiele standaard.

5G is de nieuwe mobiele standaard

Binnenkort hoor je veel meer over 5G. Het is een mobiele standaard en is de opvolger van 4G LTE en 3G. 5G staat voor ‘vijfde generatie’, omdat het de vijfde generatie van deze mobiele standaard is.

5G is ontworpen om veel sneller te zijn en een lagere latentie te hebben dan 4G LTE. Je zult de eerste 5G-smartphones in 2019 gaan zien, en mobiele providers zoals AT&T, T-Mobile, Sprint en Verizon zullen hun 5G mobiele netwerken uitrollen. 5G kan uw internetverbinding thuis transformeren door ook draadloos een snelle breedbandinternetservice te leveren.

Hoewel 5G een opwindende nieuwe standaard is, heeft het niets te maken met wifi. 5G wordt gebruikt voor mobiele verbindingen. Toekomstige smartphones ondersteunen mogelijk 5G en 5 GHz wifi, maar huidige smartphones ondersteunen 4G LTE en 5 GHz wifi.

  Aangepaste snelle onderdelen maken in MS Word

5GHz is een van de twee banden voor wifi

Wi-Fi heeft twee frequentiebanden die u kunt gebruiken: 2,4 GHz en 5 GHz. 5 GHz is de nieuwere. Het werd op grote schaal gebruikt met de 802.11n Wi-Fi-standaard, die voor het eerst in 2009 werd gepubliceerd. Het maakt nog steeds deel uit van moderne Wi-Fi-standaarden zoals 802.11ac en Wi-Fi 6.

5 GHz wifi is geweldig. Het biedt meer niet-overlappende kanalen, waardoor het veel minder overbelast is. Het is uitstekend op plaatsen met veel wifi-congestie, zoals flatgebouwen waar elk appartement zijn eigen router en wifi-netwerk heeft. 5 GHz wifi is ook sneller dan 2,4 GHz wifi.

Maar ondanks die lagere snelheden en toegenomen congestie, heeft 2,4 GHz wifi nog steeds zijn voordelen. 2,4 GHz bestrijkt een groter gebied dan 5 GHz en gaat dankzij de langere radiogolven beter door muren heen. Die kortere 5 GHz-radiogolven zorgen voor een snellere verbinding, maar ze kunnen niet zoveel terrein dekken.

Als je zelfs maar een redelijk moderne router hebt, is het waarschijnlijk een dual-band router die zowel 5 GHz als 2,4 GHz wifi ondersteunt.

We hebben gezien dat mensen de term “5G Wi-Fi” gebruiken om te verwijzen naar 5 GHz Wi-Fi, maar dat is onjuist. Ze betekenen ‘5GHz wifi’.

Waarom zeggen sommige wifi-netwerken dat ze “5G” zijn?

Om de zaken wat verwarrender te maken, noemen mensen hun netwerken soms dingen als “Mijn netwerk” en “Mijn netwerk – 5G”. Dat is behoorlijk misleidend, maar het was niet al te verwarrend voordat 5G kwam. Hier is “5G” gewoon een afkorting voor “5 GHz”.

  Hoe u altijd te zien krijgt op iPhone X

Dit komt omdat wifi-routers die 5 GHz wifi ondersteunen, op meerdere manieren kunnen worden geconfigureerd. Deze routers kunnen zowel een 2,4 GHz- als een 5 GHz-netwerk tegelijk hosten, wat handig is voor oudere apparaten die alleen 2,4 GHz ondersteunen, of grotere gebieden waar apparaten mogelijk buiten het 5 GHz-bereik komen, maar nog steeds binnen het 2,4 GHz-bereik.

Als beide Wi-Fi-netwerken dezelfde naam hebben, bijvoorbeeld als zowel uw 2,4 GHz- als 5 GHz-netwerken de naam “Mijn netwerk” hebben, schakelt elke aangesloten smartphone, laptop of ander apparaat automatisch tussen de netwerken door de 5 GHz-netwerk en indien nodig naar het 2,4 GHz-netwerk gaan. Dat is in ieder geval het doel. In werkelijkheid doen veel apparaten dit niet goed en kunnen ze gewoon verbinding maken met het 2,4 GHz-netwerk, of ze proberen verbinding te maken met het 5 GHz-netwerk en mislukken.

Daarom configureren mensen hun routers vaak om twee aparte wifi-netwerknamen te hebben. De ene zou zoiets als “Mijn netwerk – 2,4 GHz” kunnen heten en een andere zoiets als “Mijn netwerk – 5 GHz”. Beide worden gehost door dezelfde router, maar één is 2,4 GHz en één is 5 GHz. U kunt dan kiezen met welk netwerk u verbinding wilt maken op uw apparaten. U hoeft natuurlijk geen informatieve namen als deze te gebruiken – u kunt desgewenst een “limoen” en een “citroen” noemen.

  Een schijf converteren van GPT naar MBR

Waarom zeggen mensen “5G wifi”?

5G is een vrij nieuwe standaard. Sommige mensen begonnen 5 GHz Wi-Fi “5G Wi-Fi” te noemen in de tijd dat 3G en 4G LTE de dominante mobiele standaarden waren.

Het werd officieel nooit zo genoemd, maar het was een kortere naam die sommige mensen gebruikten. Het is alsof zoveel mensen de iPod Touch de ‘iTouch’ noemden. Dat was niet de officiële naam, maar iedereen wist waar ze het over hadden.

Maar nu 5G op het punt staat te worden gelanceerd in consumentenapparaten, is “5G Wi-Fi” gewoon verwarrend en onduidelijk. Telkens wanneer u de term “5G” in verband met wifi ziet, verwijst dit waarschijnlijk alleen naar 5 GHz wifi.

In de meeste gevallen zal “5G” echter verwijzen naar de nieuwe mobiele standaard. En naarmate 5G zich verspreidt, moeten mensen hopelijk een beetje nauwkeuriger worden om verwarring te voorkomen.

Afbeelding tegoed: areebarbar/Shutterstock.com, Tadej Pibernik/Shutterstock.com, Mayuree Moonihurun/Shutterstock.com.