Wat is het verschil tussen Windows en Windows Server?

Microsoft biedt desktop- en serverversies van Windows. Op het eerste gezicht lijken Windows 10 en Windows Server 2016 op elkaar, maar ze hebben elk een ander gebruik. Windows 10 blinkt uit in dagelijks gebruik, terwijl Windows Server veel computers, bestanden en services beheert.

Windows 10 en Windows Server delen vergelijkbare code

Als u een schone kopie van Windows 10 en Windows Server 2016 laadt, zou het in het begin gemakkelijk zijn om de twee te verwarren. Ze kunnen hetzelfde bureaublad, dezelfde startknop en zelfs dezelfde taakweergaveknop hebben. Ze gebruiken dezelfde kernel en kunnen mogelijk dezelfde software draaien. Op beide kun je bijvoorbeeld Google Chrome of Microsoft Office installeren.

Maar daar houden de overeenkomsten op. Microsoft ontwierp Windows 10 voor gebruik als een desktop waar je voor zit, en Windows Server als een server (de naam zegt het precies) die services uitvoert waartoe mensen toegang hebben via een netwerk. Hoewel Windows Server wel een desktopoptie heeft, Microsoft raadt aan Windows Server installeren zonder een grafische gebruikersinterface (of deze verwijderen), waardoor er slechts een opdrachtregel overblijft om te werken, waardoor de overhead die nodig is om de server te laten draaien, wordt verminderd. Dit omvat een push om te kiezen Nano-server, die de GUI en lokale inlogmogelijkheden laat vallen in ruil voor het gebruik van veel minder ruimte dan de standaard serverinstallatie.

Windows Server bevat serversoftware

Als u de GUI hebt ingeschakeld, wordt onmiddellijk nadat Windows Server is geladen, een Server Manager-programma gestart dat het eerste duidelijke verschil tussen de twee besturingssystemen laat zien. Hier kunt u serverspecifieke functies toevoegen, zoals Windows Deployment-services, DHCP-services en Active Directory Domain Services. Met deze functies kan een besturingssysteem op afstand op andere machines worden geïmplementeerd, een statisch IP-adres voor clientmachines worden gemaakt, een netwerkdomein worden beheerd om andere computers aan een domein toe te voegen en domeingebruikers worden aangemaakt. Functies zoals deze zijn niet standaard beschikbaar voor Windows 10, hoewel u software van derden kunt installeren, zoals de Apache-webserver.

  Autocorrectie uitschakelen in Windows 10 UWP-apps

Windows Server ondersteunt ook functies zoals SMB Direct voor sneller delen van bestanden, meer ondersteuning voor Resilient File System, de enige manier om vergelijkbare functies zonder Server te krijgen, is door Windows 10 Pro voor werkstations te gebruiken.

Servers zijn ontworpen om ook samen te werken, dus u kunt een server hebben die een of twee van de bovenstaande rollen vervult, en een andere server die andere rollen op zich neemt om het werk te spreiden.

Windows Server ondersteunt geavanceerde hardware

Windows Server ondersteunt ook krachtigere hardware. Terwijl Windows 10 Pro een maximale limiet van 2 TB RAM heeft, staat Windows Server 24 TB toe. Het is onwaarschijnlijk dat een desktopgebruiker zo’n grote hoeveelheid RAM overweegt, maar servers kunnen goed gebruik maken van hun grotere RAM-capaciteit, tussen het beheren van veel gebruikers, computers en potentiële VM’s via Hyper-V.

Windows 10 heeft ook een limiet voor processors. De Windows 10 Home-editie ondersteunt slechts één fysieke CPU, terwijl Windows 10 Pro er twee ondersteunt. Server 2016 ondersteunt tot 64 sockets. Evenzo ondersteunt een 32-bits exemplaar van Windows 10 slechts 32 kernen en ondersteunt de 64-bits versie 256 kernen, maar Windows Server heeft geen limiet voor kernen.

  Hoe u het volume automatisch kunt aanpassen voor hoofdtelefoons in Windows 10

Om iets dichter bij deze mogelijkheden te komen, zou je Windows 10 Pro for Workstations moeten gebruiken, dat 4 CPU’s en 6 TB RAM ondersteunt.

Windows Server is vergrendeld

Net als de LTSB-tak van Windows 10, heeft Windows Server verschillende functies verwijderd. U zult Cortana, de Microsoft Store, Edge of Timeline niet vinden. In plaats van Edge gebruikt Windows Server nog steeds Internet Explorer en is het vergrendeld om normaal surfen op het web te belemmeren. Bij het downloaden van Google Chrome moesten we uitzonderingen toevoegen voor alle URL’s van Google om de download te voltooien. De extra beveiliging van Windows Server maakt zijn aanwezigheid bekend op bijna elke website die via Internet Explorer wordt bezocht.

Windows Server biedt geen ondersteuning voor aanmelden met een Microsoft-account, dus u kunt uw instellingen er niet vanaf een andere pc naartoe brengen. In plaats daarvan moet u zich aanmelden met een lokaal account of een domeinaccount. Terwijl Windows 10 Home eindelijk een pauze-updatefunctie krijgt, kan Windows Server updates volledig uitschakelen via groepsbeleid (net als Windows 10 Enterprise en Windows LTSB).

Windows 10 is de vertrouwde desktopervaring

Hoewel Windows 10 geen serverspecifieke functies heeft, maakt het dit op andere gebieden goed. Windows 10-updates komen sneller en vaker aan, het heeft mogelijkheden zoals Timeline en Cortana die ontbreken op Windows Server, en het is niet zo vergrendeld. Het installeren van nieuwe software, vooral gedownload van internet, vereist weinig hoepels om door te springen, en uw voorkeuren gaan van de ene machine naar de andere als u zich aanmeldt met een Microsoft-account.

  Automatische updates in- en uitschakelen in de Microsoft Store op Windows 10

Bovendien heeft Windows 10 andere functies, zoals Your Phone, Progressive Web Apps en het Windows-subsysteem voor Linux. Sommige van deze functies zijn afhankelijk van de Microsoft Store, waar Windows Server geen toegang toe heeft.

En als u wilt, kunt u Windows 10 aanpassen aan uw behoeften en meer op Windows 7 lijken.

Windows Server is ook duurder

En als u Windows 7-, 8- of 8.1-sleutels hebt, kunt u Windows 10 gratis installeren. Licenties voor Windows Server 2016 zijn niet gemakkelijk te kopen (ze zijn tenslotte bedoeld voor bedrijven) en ze zijn duur. Als u een bedrijf bent, kan een enkele licentie, afhankelijk van uw grootte en behoeften, tussen de $500 en $6200. De meeste kopers gebruiken in plaats daarvan een Volume License-route. Windows Server is voornamelijk gemaakt voor bedrijven, dus de prijs is dienovereenkomstig.

Als u een Windows-besturingssysteem voor uw pc overweegt, kunt u het beste kiezen voor Windows 10. Het is nog steeds mogelijk om Windows 7, 8 of 8.1 te gebruiken om het te activeren, en de functies zijn op maat gemaakt voor thuisgebruik. Maar als u wilt dat een Windows-besturingssysteem andere computers, thuis of op het werk, beheert, voorziet in een bestandsserver of een webserver, dan ligt Windows Server voor de hand.