Wat is Motion Smoothing op een tv en waarom haten mensen het?

epcdream.nl

Als je net een nieuwe tv hebt gekocht, vraag je je misschien af ​​waarom alles wat je kijkt griezelig snel en soepel aanvoelt, alsof je de hele tijd naar een live-uitzending kijkt. Je verbeeldt het je niet: je tv heeft mogelijk last van Motion Smoothing.

Wat is Motion Smoothing en hoe werkt het?

Elke tv-fabrikant noemt zijn specifieke technologie bij een andere naam, natuurlijk om marketingredenen. Action Smoothing, TruMotion, Motionflow: het zijn allemaal namen voor dezelfde functie: het beeld van je tv vloeiender maken. En dat is motion smoothing. Het staat ook bekend als het ‘soap-opera-effect’, omdat soap-opera’s met een laag budget vroeger goedkope videocamera’s hadden die een hogere framesnelheid produceerden en er vloeiender uitzag.

De meeste tv-programma’s, films en uitzendingen worden gefilmd met 24 of 30 frames per seconde (fps, ook wel “hertz” of “Hz” genoemd), wat snel genoeg is voor het oog om ze waar te nemen als vloeiende video en niet als een schokkerige diavoorstelling. De standaard waar de meeste tv’s en monitoren echter toe in staat zijn, is 60 Hz en sommige duurdere schermen klokken in op 120 Hz en zelfs 240 Hz.

  Verwijder het aftellen van de volgende aflevering van Netflix en kijk je prompt [Chrome]

Maar films en tv-programma’s zijn nog steeds 30 fps, wat een probleem vormt: wat is het nut van 60 Hz-schermen als de inhoud die u bekijkt slechts voor de helft wordt bijgewerkt? De verversingssnelheid van film verandert niet snel, dus dit is waar “Motion Smoothing” van pas komt. Motion smoothing probeert dit probleem op te lossen door een gok te nemen naar de 30 ontbrekende frames van elke seconde, meestal door een voor en na te vergelijken neergeschoten en probeerde het midden tussen hen twee te vinden.

Waarom is het zo’n probleem?

De meeste mensen hebben moeite met het vloeiend maken van bewegingen. We hebben tenslotte jarenlang onze hersenen getraind om te genieten van films en tv-programma’s die met 24 of 30 fps zijn gefilmd, en onze hersenen zijn dat gaan zien als hoe een film of tv-programma eruit zou moeten zien.

Aan de andere kant proberen tv-fabrikanten alleen maar grotere aantallen aan consumenten te adverteren. 240 Hz moet beter zijn dan 120 Hz en veel beter dan 60 Hz, toch? Nou ja, soms is het dat wel, vooral wanneer de inhoud ervoor is ontworpen.

  Beste MRTG-alternatieven om uw netwerkbewaking in 2020 te verbeteren

Maar de meeste consumenten genieten niet van de hogere framesnelheden voor de meeste inhoud die ze bekijken. Het bekijken van inhoud die is gefilmd met 24 of 30 fps ziet er vooral raar uit op tv’s met 120 Hz en hoger. Door de waanzinnig vloeiende beweging lijkt de video bijna echt, wat de onderdompeling van cinema volledig doorbreekt. Eerlijk gezegd voelt het vaak meer alsof je naar een documentaire achter de schermen over de film kijkt dan naar de film zelf.

Voor sommige dingen is bewegingsafvlakking zinvol. Live action-sporten en videogames hebben bijvoorbeeld snel bewegende inhoud die wat meer duidelijkheid zou kunnen gebruiken. Helaas doorbreken twee andere problemen in verband met bewegingsafvlakking ook deze twee gebruiksscenario’s.

Bij sport gaat het soms zo snel dat het afvlakkingsalgoritme niet weet wat het moet doen, en uiteindelijk een vreemd, vaak wazig beeld produceert in plaats van een duidelijk ’tussenkader’. Dit defect, dat resulteert in onjuiste of glitch-afbeeldingen, wordt artifacting genoemd.
Voor videogames verpest de extra invoervertraging die nodig is om bewegingsvereffening toe te voegen volledig de mogelijkheid om het spel effectief te spelen. De bedieningselementen voelen traag aan en reageren niet meer. Daarom bieden de meeste tv’s een “Game-modus” die bewegingsverzachting en andere geavanceerde beeldeffecten uitschakelt.

  Wat is netwerktopologie in computernetwerken?

En andere soorten inhoud, zoals kabelnieuws of reality-tv, kunnen er nog steeds griezelig uitzien, ondanks dat het geen ‘bioscoop’ is.

Heb ik het? Hoe kom ik er vanaf?

U zou het waarschijnlijk merken als uw tv dit had ingeschakeld. Als je een nieuwere tv van het merknaam hebt, is bewegingsverzachting mogelijk standaard ingeschakeld. Meestal is de optie om het uit te schakelen verborgen in de beeldinstellingen in het menu, maar als je het niet kunt vinden, kun je onze handleidingen lezen over het uitschakelen van het effect voor Samsung, LG, Sony, Vizio, en Roku-tv’s.

Raadpleeg anders de handleiding en ondersteuningssite van uw tv.